HOME SWEET HOME HOME TIPS

5 τρόποι για να μεταμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο σε ανοιξιάτικη όαση


Χριστίνα Θεοδωροπούλου

24 Απριλίου 2020

5 τρόποι για να μεταμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο σε ανοιξιάτικη όαση

Τώρα που #menoumespiti και μετά από αρκετές μέρες προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα, έχω βαλθεί να μετατρέψω τις γωνιές του σπιτιού σε ινσταγκραμικές. Αλλάζω, μετακινώ, προσθέτω κι αφαιρώ πράγματα συνεχώς. Κι αυτό συμβαίνει με όλα τα δωμάτια. Τελευταία μου γλυκιά εμμονή το παιδικό δωμάτιο που τόσο απολαμβάνω να διακοσμώ. 

Δεδομένου ότι οι ώρες στο σπίτι είναι πολλές αναγκαστικά πια, το παιδικό δωμάτιο έχει αποκτήσει άλλη αξία. Σε συνδυασμό δε, με την αλλαγή της εποχής, τον ερχομό της άνοιξης δηλαδή, ένας διακοσμητικός και οργανωτικός επαναπροσδιορισμός μόνο καλό θα κάνει. Τουλάχιστον σε μένα θα λειτουργήσει ευεργετικά. Σαφώς, θα διοχετεύσω κάπου την δημιουργική διάθεσή μου και επιπλέον θα διαμορφώσω όσο το δυνατόν καλύτερα τον χώρο του παιδιού. Έτσι θα τον απολαμβάνει ακόμα περισσότερο.

1) Επιχείρηση ξεκαθάρισμα

Ένα παιδικό δωμάτιο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έχει μέσα πολλά περιττά πράγματα. Στο δικό μου σπίτι, μετά από έναν μόνο χρόνο ζωής, μετράω ήδη αρκετά. Σπασμένα παιχνίδια, αρκουδάκια κρυμμένα, ξεχασμένα μικροπράγματα που μόνο χώρο πιάνουν και δεν διευκολύνουν καθόλου το σκούπισμα και το καθάρισμα. Μία μεγάλη σακούλα σκουπιδιών χρειάζεται κι ένα καλάθι ή κουτί αποθήκευσης. Στην πρώτη θα βάλετε μέσα όλα εκείνα τα παιχνίδια που δεν δουλεύουν, είναι σπασμένα, επομένως άχρηστα. Στο καλάθι θα κρατήσετε όλα τα υπόλοιπα. 

jenny.gr

Σε αυτό το σημείο, αν η ηλικία του παιδιού το επιτρέπει, μπορείτε να πάτε το ξεκαθάρισμα σε άλλο επίπεδο και να επιλέξετε μαζί του ποια παιχνίδια πλέον δεν χρειάζεται. Τοποθετήστε τα σε ένα κουτί και εξηγήστε του ότι θα τα χαρίσετε σε άλλα παιδιά.

Τα υπόλοιπα, καλό είναι να χωριστούν σε αποθηκευτικά κουτιά με βάση την κατηγορία τους. Κάντε όλη τη διαδικασία μαζί με το παιδί, έτσι ώστε να μπορεί να τα βρίσκει μόνο του και να τα βάζει στη θέση τους όταν τελειώσει.

Tip: Τα αποθηκευτικά κουτιά μπορούν αν έχουν βασικό ρόλο στην διακόσμηση. Μια ματιά στην IKEA θα σας πείσει.

2) Θεματική διακόσμηση

jenny.gr

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φέρετε αέρα ανανέωσης στο παιδικό δωμάτιο και μάλιστα με την συγκατάθεση του παιδιού είναι να επιλέξετε ένα όμορφο θέμα για την διακόσμηση. Τα ζωάκια αλλά και τα χρώματα είναι σίγουρα πολύ βοηθητικά και αναμφίβολα κάθε παιδί θα τα βρει ενδιαφέροντα. 

Τοποθετήστε posters στους τοίχους, εφοδιαστείτε με μερικά διακοσμητικά μαξιλάρια ή λούτρινα ζωάκια ή ακόμα ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει τους πίνακες για το δωμάτιό του. Επιλέξτε θεματική, οργανώστε το γραφείο του και αφήστε το να δημιουργήσει. Έπειτα κρεμάστε τις δημιουργίες στους τοίχους. Έτσι και θα δώσετε ένα boost στην διακόσμηση και θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή του. 

3) Ανανέωση στα βασικά

Μπορεί να μην τους δίνετε πολύ σημασία, ωστόσο, τα λευκά είδη μπορούν να γίνουν μέρος της διακόσμησης. Μία ωραία ανοιξιάτικη κουβερτούλα και σεντόνια με παιδικές φιγούρες αλλάζονται εύκολα και αμέσως δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στο ύφος τους δωματίου. 

jenny.gr

Επίσης, μία αλλαγή που σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της όψης του δωματίου είναι αυτή της κουρτίνας. Ένα διαφορετικό χρώμα, μία επιλογή με ανοιξιάτικα prints, θα κάνει το παιδικό δωμάτιο να ανθίσει. 

4) Φώτα, φωτάκια και φωτιστικά

Ο φωτισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην διακόσμηση και φυσικά σε αυτή του παιδικού δωματίου. Στην δική μου περίπτωση, όταν έφτιαχνα το nursery του παιδιού μου, το τελευταίο που διάλεξα ήταν το φωτιστικό. Θεωρώ ότι είναι βασικό, ακόμα κι αν δεν είναι το πρώτο που προσέχεις μπαίνοντας στο δωμάτιο. Επιπλέον, τα επιτοίχια φωτιστικά ή τα επιτραπέζια και τα φωτάκια νυχτός χαρίζουν επιπλέον στιλ, ολοκληρώνουν την διακόσμηση ενώ χαρίζουν αρκετά στην δημιουργία μίας ξεκούραστης και χαλαρής ατμόσφαιρας. 

5) Δημιουργία νέων χώρων

jenny.gr

Τα παιδιά αγαπούν να παίρνουν ρόλους, να φτιάχνουν ιστορίες, να τρυπώνουν σε παραμύθια. Επομένως, τώρα που #menoumespiti είναι ευκαιρία να τους δώσουμε αυτή την ευχαρίστηση. Φτιάξτε στο δωμάτιό τους μία γωνιά που να ξεχωρίζει. Εκεί θα τα αφήνετε να πλάθουν ιστορίες, να λερώνονται με μπογιές, να ζωγραφίζουν. Εκεί θα τους μάθετε να παίζουν παιχνίδια ρόλων. Εκεί θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί τους μέσα από το παιχνίδι. Ένα μικρό τραπεζάκι με δύο καρεκλίτσες πάνω σε ένα «μαγικό» χαλί αρκούν. Εφοδιάστε το με λευκά χαρτιά, αυτοκόλλητα, μαρκαδόρους, νερομπογιές και παιδικά βιβλία. Καθίστε μαζί με το παιδί και ομαδοποιήστε τα σε κουτιά και διάφορα αξεσουάρ γραφείου και το καινούργιο βασίλειο είναι έτοιμο.

#menoumespiti λοιπόν, παίρνουμε έμπνευση και ιδέες για την οργάνωση του σπιτιού μας από το ΙΚΕΑ.gr και επωφελούμαστε από τη δωρεάν μεταφορά για αγορές άνω των 50€ σε όλη την Ελλάδα!