HOME SWEET HOME HOME TIPS

5 αποτελσματικοί τρόποι για να πείτε αντίο στη μούχλα


The Jennettes

21 Ιουλίου 2021

mold
Η εμφάνιση μούχλας σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού σας μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά είναι επίσης αρκετά συχνό φαινόμενο. Oπουδήποτε υπάρχει υγρασία, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί μούχλα. Η μούχλα είναι ένας μύκητας που απελευθερώνει σπόρους στον αέρα που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρή βλάβη σε εκείνους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Ωστόσο, μπορείτε να αφαιρέσετε τους περισσότερους τύπους μούχλας χωρίς επαγγελματική βοήθεια με τη σωστή στρατηγική καθαρισμού και τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας.

Η εμφάνιση μούχλας σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού σας μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά είναι επίσης αρκετά συχνό φαινόμενο. Oπουδήποτε υπάρχει υγρασία, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί μούχλα. Η μούχλα είναι ένας μύκητας που απελευθερώνει σπόρους στον αέρα που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρή βλάβη σε εκείνους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Ωστόσο, μπορείτε να αφαιρέσετε τους περισσότερους τύπους μούχλας χωρίς επαγγελματική βοήθεια με τη σωστή στρατηγική καθαρισμού και τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας.

1.    Μούχλα σε τοίχο

Για να καθαρίσετε την μούχλα από τους τοίχους ή το ταβάνι θα χρειαστείτε: χλωρίνη, νερό, λευκό ξύδι, 3 τοις εκατό υπεροξείδιο του υδρογόνου, 2 μπουκάλια ψεκασμού και μία βούρτσα.

Πρώτα, ανακατέψτε ένα μέρος χλωρίνης και τρία μέρη νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε την περιοχή μέχρι να εμποτιστεί στο διάλυμα και στη συνέχεια αφήστε το να καθίσει για 10 έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια, πάρτε τη βούρτσα και καθαρίστε την ορατή μούχλα. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται, έως ότου δεν υπάρχουν ίχνη μούχλας στους τοίχους.

Στη συνέχεια, αναμίξτε το μισό υπεροξείδιο του υδρογόνου και το μισό λευκό ξύδι στο άλλο μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάστε την ίδια περιοχή και αφήσετε το διάλυμα να στεγνώσει με τον αέρα. Είναι σημαντικό να μην βάψετε ή σοβαντίσετε σε περιοχές με μούχλα. Φροντίστε πάντα να καθαρίσετε τη μούχλα και να στεγνώσει καλά η περιοχή πριν βάψετε το σημείο.

jenny.gr

2.    Μούχλα σε ξύλο

Ο καθαρισμός της μούχλας από το ξύλο απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια και προμήθειες. Θα χρειαστείτε: σαπούνι για τα πιάτα, νερό, βόραξ, ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA, ένα μπουκάλι ψεκασμού, μία μαλακή βούρτσα, χαρτοπετσέτες, ανεμιστήρα ή αφυγραντήρα.

Χρησιμοποιώντας το εξάρτημα με τη βούρτσα σκουπίστε την περιοχή για να ρουφήξετε όσο το δυνατόν περισσότερη μούχλα, μην ξεχάσετε να φορέσετε μάσκα N-95. Στη συνέχεια, ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας σαπούνι με δύο φλιτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το ξύλο. Τρίψτε την περιοχή με μια μαλακή βούρτσα από τρίχες και σκουπίστε με μια χαρτοπετσέτα.

Στη συνέχεια, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βόραξ σε ένα φλιτζάνι νερό και χρησιμοποιήστε τη μαλακή βούρτσα για να εφαρμόσετε το διάλυμα στην περιοχή ώστε να σκοτωθούν οι ρίζες της μούχλας. Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει με τον αέρα χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα ή αφυγραντήρα.

jenny.gr

3.    Μούχλα σε δέρμα

Το δέρμα είναι ευαίσθητο στη μούχλα όπως οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. Μπορεί να σωθεί από αυτήν, αλλά είναι ένα ευαίσθητο υλικό, οπότε η χλωρίνη ή η αμμωνία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Θα χρειαστείτε καθαριστικό δέρματος ή ένα μαλακό σαπούνι, όπως παιδικό σαμπουάν και ένα πανί καθαρισμού.

Πρώτα από όλα βγάλτε το δέρμα στον ήλιο για να στεγνώσει, οι ακτίνες UV του ήλιου θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη διαδικασία απολύμανσης. Απλώς μην το αφήνετε στο ηλιακό φως για πολύ καιρό, μήπως το χρώμα του ξεθωριάσει ή καταστραφεί. 
Αφού στεγνώσετε το δέρμα, βρέξτε το πανί καθαρισμού και χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε ορατή μούχλα. Στη συνέχεια, καθαρίστε τη μούχλα με το καθαριστικό δέρματος ή το παιδικό σαμπουάν και αφήστε το να στεγνώσει. Από τώρα και στο εξής, αποθηκεύετε το δέρμα σε δροσερό, ξηρό σημείο και καθαρίζετε τακτικά για να αποφύγετε τη μελλοντική ανάπτυξη μούχλας.

jenny.gr
leather

4.    Μούχλα σε ύφασμα

Το ύφασμα, ιδίως όταν είναι βρεγμένο, είναι ίσως το ευκολότερο υλικό για να ευδοκιμήσει η μούχλα. Ευτυχώς τα ρούχα είναι εύκολο να πλυθούν, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε σκοτώσει τους μύκητες πριν τα βάλετε πάλι πίσω στη ντουλάπα σας. Για ρούχα που μπορούν να αντέξουν τη χλωρίνη, ανακατέψτε ένα μέρος χλωρίνης και τρία μέρη νερού και στη συνέχεια εμποτίστε την περιοχή με το διάλυμα. Αφήστε το να καθίσει για τρία έως πέντε λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε τα στο πλυντήριο ως συνήθως.

Για πιο σκούρα υφάσματα που δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με χλωρίνη, ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες, αλλά αντί για χλωρίνη, χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι. Μπορείτε είτε να μουλιάσετε το ρούχο σε διάλυμα που περιέχει 1/4 φλιτζάνι ξύδι και ένα νερό, ή να μουλιάσετε ένα βαμβάκι σε ξύδι και να το τοποθετήσετε στην κορυφή της μούχλας για πέντε λεπτά. Ξεπλύνετε και μετά πλύνετε ως συνήθως.

jenny.gr

5.    Μούχλα σε ταπετσαρία

Ο καθαρισμός ενός μουχλιασμένου καναπέ ή καρέκλας είναι δύσκολος, εκτός αν η ταπετσαρία είναι αφαιρούμενη, οπότε ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.

Αν όχι, πρώτα ελέγξτε την περιοχή για να δείτε πόσο έχει αναπτυχθεί η μούχλα. Εάν η ταπετσαρία σας είναι συνθετική, η ανάπτυξη μούχλας μπορεί να υποδηλώνει ότι το ίδιο το πλαίσιο είναι μουχλιασμένο και ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα έπιπλα σας. Εάν είναι από βαμβάκι, μαλλί ή άλλο φυσικό υλικό, είναι πιθανό να μπορείτε να καθαρίσετε την περιοχή. Πάρτε μια βούρτσα καθαρισμού και τρίψτε την περιοχή με σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε την ορατή μούχλα. Στη συνέχεια, ρίξτε στην περιοχή ένα διάλυμα που περιέχει ίσα μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου και λευκού ξυδιού. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να πάρετε τα πολλά υγρά και στη συνέχεια αφήστε την ταπετσαρία να στεγνώσει καλά.

Εάν η μούχλα καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια των επίπλων σας, υπάρχουν μερικά επιπλέον βήματα που πιθανότατα θα πρέπει να ακολουθήσετε. Κατ 'αρχάς, βγάλτε τα έπιπλα έξω στον αέρα, κάτω από το ηλιακό φως. Οι ακτίνες UV θα σκοτώσουν τον μύκητα προτού αφαιρέσετε τους λεκέδες από μούχλα. Στη συνέχεια, καθαρίστε την ταπετσαρία με ηλεκτρική σκούπα χρησιμοποιώντας ένα εξάρτημα βούρτσας, φροντίστε να φοράτε τη μάσκα N-95 και μακριά μανίκια σας για να αποφύγετε την επαφή με τυχόν σπόρους. Αδειάστε την ηλεκτρική σκούπα έξω για να εμποδίσετε την είσοδο μούχλας στον αέρα του σπιτιού σας.

Στη συνέχεια, αναμίξτε νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό και μετά τρίψτε τα σημεία με μία βούρτσα καθαρισμού. Σκουπίστε την περίσσεια και στη συνέχεια αφήστε να στεγνώσει ξανά στον ήλιο για να σκοτωθούν τυχόν εναπομείναντα βακτήρια. Εάν δείτε κάποια σημεία από μούχλα που έχουν απομείνει, ακολουθήστε ξανά την παραπάνω μέθοδο για να ολοκληρώσετε την διαδικασία.

jenny.gr
sofa

Δείτε ακόμη: «Ντύστε» το σπίτι σας με πολυτέλεια σε λίγα μόλις βήματα

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr