HOME SWEET HOME HOME TIPS

5 κανόνες που καλό είναι να τηρήσετε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι


JTeam

28 Δεκεμβρίου 2021

5 κανόνες που καλό είναι να τηρήσετε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι ή κοινώς το Savoir vivre, θα μπορούσε να είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται μόνο από μερικούς σνομπ τύπους. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι κανόνες του εξυπηρετούν κάποιον σκοπό και αν δεν το κάνουμε ήδη, καλό είναι να τους τηρήσουμε έστω στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Μπορεί πάντα να μπερδεύουμε τη σωστή σειρά που τοποθετούνται τα μαχαιροπίρουνα και τα κουτάλια σε ένα επίσημο γεύμα αλλά οι καλοί τρόποι στο τραπέζι έχουν έναν ή και περισσότερους κρυφούς συμβολισμούς που καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας πριν βρεθείτε καλεσμένοι στο σπίτι κάποιου αγαπημένου σας προσώπου, τώρα την Πρωτοχρονιά.

Τα πιο σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε, έχουν λογική εξήγηση και σίγουρα είναι πολύ πιο σημαντικά από το αν τελικά κρατήσουμε το μαχαίρι με το δεξί ή το αριστερό. Αρκεί να δώσουμε προσοχή στα παρακάτω:

1. Ο ρόλος και η χρήση της πετσέτας

Τοποθετήστε στους μηρούς σας την πετσέτα που θα βρείτε δίπλα στο πιάτο. Χρησιμοποιείται για να απομακρύνετε λεκέδες ή ψίχουλα από το τραπέζι ή για να σκουπίσετε ελαφρώς το στόμα σας. Μόλις τελειώσει το φαγητό, την ακουμπάτε στο τραπέζι ενώ την ώρα του φαγητού, μπορεί να σας σώσει από διάφορα καταστροφολογικά σενάρια όπως να λερωθείτε στα δάχτυλά σας και να το μεταφέρετε στη συνέχεια και στα ποτήρια.

2. Μην προκαλέσετε αηδία σε όλους τους καλεσμένους στο τραπέζι

Σύμφωνα με τη βρετανική Huffington Post, το πιο σημαντικό όταν έχετε τραπέζι, είναι να κάνετε από την αρχή τους καλεσμένους σας να νιώσουν άνετα και σαν να είναι στο σπίτι τους. Ο πιο σημαντικός κανόνας για να μην τους κάνετε να αηδιάσουν και να αισθανθούν άβολα, είναι να μασάτε το φαγητό σας με κλειστό το στόμα και να είστε προσεκτικοί με τους ήχους που βγάζετε ενώ τρώτε και πίνετε.

3. Μην αλατίσετε το φαγητό σας πριν το δοκιμάσετε

Ο κανόνας αυτός είναι τόσο πρακτικός, όσο κι ευγενικός. Πριν δοκιμάσετε το φαγητό που φιλοξενείται στο πιάτο σας, καλό είναι να μην προσθέσετε αλάτι γιατί διαφορετικά, είναι σαν να προσβάλλετε το άτομο που σας κάλεσε. Αν αλατίσουμε το φαγητό χωρίς να έχουμε κάνει πρώτα μια δοκιμή, είναι σαν να μην εμπιστευόμαστε τις μαγειρικές ικανότητες του ατόμου οπότε καλό είναι να το αποφύγουμε αν δεν έχουμε τέτοια πρόθεση.

4. Ο τρόπος που κρατάτε τα μαχαιροπίρουνα τελικά μετράει

Μπορεί να νομίζετε ότι ανήκει στις λεπτομέρειες αλλά ο τρόπος που κρατάτε τα μαχαιροπίρουνα, έχει πρακτική σημασία. Πόσες φορές σάς έχει τύχει να κάτσετε σε ένα τραπέζι και να μετρήσετε παραπάνω μαχαιροπίρουνα απ΄όσα χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε στην πραγματικότητα; Κάντε μια έρευνα για το πώς να τα χρησιμοποιείτε αλλά δεν υπάρχει λόγος να στρεσάρεστε σχετικά με το ποιο πιρούνι να χρησιμοποιήσετε για τη σαλάτα και ποιο για το κυρίως γεύμα.

Ο σωστός τρόπος να κρατήσετε τα μαχαιροπίρουνα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τελικά είναι ο πιο αποτελεσματικός. Όταν είναι τοποθετημένα στα δεξιά, μπορούν πιο εύκολα να μαζευτούν στο τέλος χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει κάτω κάποιο μαχαίρι. Όταν τελειώσουμε το φαγητό μας μάλιστα, τοποθετούμε το μαχαίρι και το πηρούνι μέσα στο πιάτο με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11, για να δείξουμε ότι έχουμε τελειώσει το γεύμα μας χωρίς να χρειάζεται να μας ρωτήσουν αν μπορούν να το μαζέψουν.

5. Το κρασί και ο τρόπος που το κρατάμε

Δεν είναι κάποιο πολυσύνθετο τέχνασμα αλλά το πώς κρατάτε το κρασί σας, επηρεάζει τη γεύσγη και τη θερμοκρασία του. Καλό είναι να κρατήσετε το ποτήρι σας από το πόδι, ώστε να μη ζεστάνετε με το χέρι σας το κρασί. Μάλιστα, όταν σερβίρετε εσείς το κρασί, γεμίστε το ποτήρι μέχρι ακριβώς λίγο πριν από τη μέση. Αν πάλι σερβίρουμε εμείς κάποιον, δεν ακουμπάμε ποτέ το μπουκάλι στο ποτήρι και σκουπίζουμε πάντα με πετσέτα ώστε να μην στάξει στο τραπεζομάντηλο το κρασί.