HOME SWEET HOME ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Πώς να αναδείξετε ένα μικρό υπνοδωμάτιο


5 Δεκεμβρίου 2019

Πώς να αναδείξετε ένα μικρό υπνοδωμάτιο

Πολλές φορές τυχαίνει η διαρρύθμιση ενός διαμερίσματος να είναι εξαρχής μελετημένη με μη λειτουργικό τρόπο και ειδικά στα υπνοδωμάτια όπου προκύπτουν πολύ μικροί χώροι που δεν ξεπερνούν τα 9τ.μ.

Παρόλα αυτά ο χώρος αυτός ανήκει στην ιδιωτική ζώνη του σπιτιού, επομένως οφείλει να εκπέμπει ηρεμία, να είναι λειτουργικός και να τηρούνται οι βασικοί κανόνες ανθρωπομετρίας για ποιοτική ξεκούραση και χαλάρωση.
Ο τρόπος για να πετύχετε τα μέγιστα σε ένα αντικειμενικά μικρό υπνοδωμάτιο είναι πρώτα ο σωστός σχεδιασμός και έπειτα η επιλογή κατάλληλων επίπλων, χρωμάτων και homewear.

Για αρχή παρατηρήστε και μετρήστε σωστά το χώρο. Αν το σχήμα του είναι τετράγωνο τότε μπορείτε να κεντράρετε το κρεβάτι στην μέση ενός τοίχου και να τοποθετήσετε την ντουλάπα απέναντί του. Αν το σχήμα του είναι ορθογώνιο, μία ασφαλής επιλογή θα ήταν να χωρίσετε το δωμάτιο σε δύο ζώνες. Στην μία θα βρίσκεται το κρεβάτι, ενώ στην άλλη η ντουλάπα, ένα mini γραφείο, κάποια συρταριέρα ή οτιδήποτε άλλο έχετε κατά νου.

jenny.gr

 
Κάτι που σίγουρα θα χρειαστεί να υπολογίσετε είναι οι αποθηκευτικοί χώροι. Τα μικρά υπνοδωμάτια συχνά στερούνται της οργάνωσης λόγω έλλειψης χώρου. Προκειμένου να καταφέρετε να τοποθετήσετε μία αρκετά μεγάλη ντουλάπα ή ένα άνετο κρεβάτι, είναι προτιμότερο να “θυσιάσετε” το ένα ή ακόμα και τα δύο κομοδίνα και να “κολλήσετε” το κρεβάτι στους τοίχους. Εναλλακτικά για night stand τοποθετήστε ένα λεπτό ράφι πάνω από το κεφαλάρι του κρεβατιού για να ακουμπάτε τα κινητά σας τηλέφωνα ή τα βιβλία σας.

jenny.gr

 
Προτιμήστε τα κρεβάτια με αποθηκευτικό χώρο από κάτω. Έτσι θα “κερδίσετε” μία δεύτερη οριζόντια ντουλάπα στο μικρό σας δωμάτιο.

Στρέψτε την προσοχή σας στους τοίχους και χρησιμοποιήστε τους για να αποθηκεύσετε τα πράγματά σας. Μπορείτε να ζητήσετε από τον μαραγκό να σχεδιάσει ένα “έξυπνο” headboard με ράφια, ή μία σύνθεση με ανοιχτά ή κλειστά ράφια σε ένα άλλο τοίχο. Επίσης τοποθετήστε ταπετσαρίες με διάφορα μοτίβα για να τονίσετε το ύψος του τοίχου απομακρύνοντας το βλέμμα από το μικρό χώρο.

jenny.gr

 
Για το χρώμα των τοίχων επιλέξτε φωτεινά και ψυχρά χρώματα ή απαλές γκρι αποχρώσεις. Φέτος τα παστέλ έχουν και πάλι την τιμητική τους επομένως έχετε μία μεγάλη γκάμα επιλογών ξεκινώντας από το bleached coral που είναι ο κορυφαίος κωδικός της pantone για το 2020 εμπνευσμένος από το βυθό της θάλασσας, το λιλά, το χρώμα της μέντας και φυσικά οι λευκές αποχρώσεις. Ο λόγος που δεν προτείνουμε τα θερμά χρώματα είναι γιατί έχουν την τάση να δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μικρότερος. Επίσης τους περισσότερους μήνες του χρόνου επικρατεί ζέστη πράγμα που σημαίνει ότι ένα κόκκινο ή ένα πορτοκαλί δωμάτιο προκαλούν μεγαλύτερη δυσφορία σε σχέση με ένα γαλάζιο.

Διακοσμήστε με καθρέφτες την ντουλάπα ή έναν τοίχο διότι αντανακλάσεις που δημιουργούνται δείχνουν πιο ευρύχωρο το χώρο. Τέλος επιλέξτε stylish κουτιά αποθήκευσης ή bamboo καλάθια δαπέδου για να τακτοποιείτε τις λεπτές σας κουβέρτες. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεστε τίποτα περιττό στο υπνοδωμάτιο και κάθε σεζόν να κάνετε μία καλή εκκαθάριση στα πράγματα σας για να αποφεύγετε την ακαταστασία.

jenny.gr

 
Συνοπτικά να έχετε υπόψη σας ότι ένας μικρός χώρος δεν πρέπει να δείχνει φλατ. Το μυστικό βρίσκεται στη διακόσμηση. Οι διαφορετικές υφές, τα χρώματα και τα μοτίβα θα σας βοηθήσουν να συνθέσετε ένα χώρο που σας αντιπροσωπεύει και σίγουρα δεν θα τονίζει τα ελάχιστα τετραγωνικά του.

Από την Χριστίνα Σιδοπούλου,  [email protected]