HOME SWEET HOME ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Τramp Art: Ένα trend 200 ετών επιστρέφει στη διακόσμηση


Μάρθα Κουμπάνη

31 Αυγούστου 2021

Τramp Art: Ένα trend 200 ετών επιστρέφει στη διακόσμηση
Τramp Art - Ένα trend 200 ετών επιστρέφει στη διακόσμηση

Η Tramp Art, ένας τύπος ξυλογλυπτικής που έγινε δημοφιλής στα τέλη του 1800, έχει υποχωρήσει και επιστρέψει αρκετές φορές στη σχεδιαστική ιστορία της Αμερικής. Αρχικά, εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1860 από Γερμανούς και Βορειοευρωπαίους μετανάστες που ταξίδευαν στην ύπαιθρο των ΗΠΑ. H μορφή τέχνης χαρακτηρίζεται από σκαλιστά σχέδια και συχνά εμφανίζεται σε ξύλινα κουτιά πούρων και κορνίζες.

Τα πρώτα κομμάτια κατασκευάστηκαν από παλιά κομμάτια ξύλου, σκαλισμένα με μαχαίρι και στολισμένα με τρισδιάστατα κομμάτια προσαρτημένα με κόλλα ή καρφιά. Την τέχνη ασκούσαν κυρίως αγρότες και εργάτες, αλλά και ορισμένες γυναίκες.
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929 , το κίνημα των καλλιτεχνών αυτών μεγάλωσε. Ο καλλιτέχνης John Martin Zubersky δημιούργησε ξυλόγλυπτες κορνίζες με ηλιοτρόπια και τουλίπες, ενώ ο John Frank Zadzora ήταν γνωστός για τους εξαιρετικούς καθρέφτες σε σχήμα καρδιάς και wall pockets που χρησιμοποιούσαν συχνά οι Ολλανδοί της Πενσυλβάνια.

Πρόσφατα, ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Ken Fulk δημιούργησε μία σειρά εμπνευσμένη από την ξυλογλιπτική τέχνη για λογαριασμό του Pottery Barn, και τη σύστησε σε ένα πιο ευρύ κοινό. H tramp art είναι η δημοφιλής τάση που έρχεται φέτος στο interior design και εμφανίζεται ήδη σε διάφορους εσωτερικούς χώρους, από πιο παραδοσιακούς έως τους πιο σοφιστικέ.

Η τεχνοτροπία του tramp art έχει πολλή υφή και είναι statement. Αν θέλετε να την υιοθετήσετε στην διακόσμηση τους σπιτιού σας μπορείτε να επιλέξετε ένα κεντρικό κομμάτι όπως μια κονσόλα με ξυλόγλυπτα ή με άλλα, μικρότερα κομμάτια. Προσοχή στην κλίμακα, είναι σημαντική αν δεν θέλετε το ένα αντικείμενο να επισκιάσει το άλλο.

Για παράδειγμα, η Tramp Art θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί σε έναν χώρο μέσω ενός μικρού κουτιού για κλειδιά ή κοσμήματα, πάνω σε ένα βοηθητικό τραπέζι εισόδου. Πειραματιστείτε βάσει και του δικού σας προσωπικού στιλ, και δείτε την νέα αυτή τάση να μεταμορφώνει το σπίτι σας.