HOME SWEET HOME ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Τα '90s επιστρέφουν και εισβάλλουν στη διακόσμηση του σπιτιού


JTeam

29 Αυγούστου 2022

Τα '90s επιστρέφουν και εισβάλλουν στη διακόσμηση του σπιτιού
Instagram/@jennikaynehome
Τα '90s επιστρέφουν στη διακόσμηση του σπιτιού μέσα από αυτά τα τρία δομικά υλικά

Όσον αφορά τη σχεδίαση σπιτιού, η δεκαετία του '90 άφησε το στίγμα της. Κουζίνες σε στιλ Τοσκάνης, φλοράλ και διακοσμητικά στοιχεία έρχονται αμέσως στο μυαλό μας. Όμως, η διακόσμηση της δεκαετίας του '90 δεν ήταν κακή. Στην πραγματικότητα, η επικράτηση και η επιθυμία για χρήση φυσικών και οργανικών υλικών σε αντίθεση με τις συνθετικές εναλλακτικές που επικράτησαν τα επόμενα χρόνια ήταν έντονη, και αυτό το συναίσθημα είναι που αναζωπυρώνεται σήμερα.

Ο Dean Levin, ιδρυτής της εταιρείας αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού 22RE, με έδρα το Λος Άντζελες, σημειώνει ότι έχει δει αύξηση της δημοτικότητας του σοβά, της τραβερτίνης και της επένδυσης από κόντρα πλακέ. Όταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι αυτά τα στιλ είναι trending, ο Levin είπε: «Η γενική νοσταλγία για την κουλτούρα της δεκαετίας του '90 που έχουμε δει στη μόδα και τη μουσική, μεταφέρεται και στους χώρους. Μέσω του Διαδικτύου οι άνθρωποι ανακαλύπτουν σχεδιαστές από εκείνη την εποχή, επομένως χρησιμοποιούμε ξανά αυτές τις αναφορές».

Ο Levin προτιμά συχνά τον ασβέστοσοβά, τη τραβερτίνη ή κόντρα πλακέ όταν ψάχνει τρόπους να δώσει ζεστασιά και διάσταση σε έναν χώρο. Ο ασβέστοσοβά (ένας τύπος σοβά υψηλής ποιότητας με αναμεμειγμένο ασβέστη), για παράδειγμα, δημιουργία εκπληκτικές παραλλαγές στην υφή και τη σκιά όταν εφαρμόζεται σε έναν τοίχο. Και ενώ αυτές οι τάσεις παραμένουν ριζωμένες στις αντίστοιχες της δεκαετίας του '90, τα στοιχεία της καθεμίας έχουν ενημερωθεί για να ταιριάζουν καλύτερα στη σύγχρονη αισθητική.

Τραβερτίνη

Η τραβερτίνη είναι η πέτρα στην αρχική της κατάσταση, που σημαίνει ότι τυχόν τρύπες ή ρωγμές μέσα σε μια πλάκα αφήνονται ανοιχτές αντί να γεμίζονται με συνθετική ουσία, δίνοντάς της μια πιο γήινη, ανέγγιχτη αίσθηση. Το πλεονέκτημα της χρήσης μιας πέτρας όπως η τραβερτίνη στο σπίτι σας είναι ότι, «Όντας μια πολύ ανοιχτόχρωμη, φυσική πέτρα, είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε ένα υλικό υψηλής ποιότητας, αλλά δεν είναι τόσο ακριβό όσο, για παράδειγμα, το μάρμαρο ή ο όνυχας », αποκαλύπτει ο Λέβιν. Ο ουδέτερος χρωματικός τόνος ταιριάζει με μια ποικιλία οικιακών στυλ, από πιο μινιμαλ, μοντέρνες έως παραδοσιακές. Στον Levin αρέσει ιδιαίτερα να την χρησιμοποιεί ως πάγκο ή δάπεδο.

Lime Plaster

Ο ασβεστοσοβάς κέρδισε μεγάλη έλξη στη δεκαετία του '90 ως ένας τρόπος να αναπαραχθεί η ρουστίκ υπερβολή του ιταλικού design (γεια σας και πάλι, κουζίνες της Τοσκάνης). Ωστόσο, «υπάρχουν νέες τεχνικές σήμερα που επιτρέπουν ένα πιο μίνιμαλ, ματ και ουδέτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τότε», λέει ο Levin.

Plywood Panelling

Η επένδυση από κόντρα πλακέ, που εμφανίζεται συχνά σε σκανδιναβικό και ιαπωνικό σχέδιο, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να «χρησιμοποιηθεί στη θέση του γυψοσανίδας για να κάνει ένα δωμάτιο να αισθάνεται πιο ζεστό ή πιο ρουστίκ», εξηγεί ο Levin. «Πρόκειται να κάνουμε έναν χώρο να νιώθει πιο χειροποίητος, για να του δώσει μια αίσθηση καμπίνας». Στη δεκαετία του '90, η επένδυση από κόντρα πλακέ έγινε δημοφιλής όταν οι αρχιτέκτονες που προσπαθούσαν να εκσυγχρονίσουν την Venice Beach της Καλιφόρνια προσπαθούσαν να βρουν έναν φθηνό τρόπο για την επένδυση των τοίχων χωρίς να χρησιμοποιήσουν συμπαγή ξυλεία. «Το κόντρα πλακέ ήταν πιο οικονομικό», λέει ο Levin. Ενώ κάποιοι επιλέγουν να επενδύσουν ολόκληρο το εσωτερικό του σπιτιού τους με κόντρα πλακέ, άλλοι το χρησιμοποιούν περισσότερο ως υλικό έμφασης, επιλέγοντας ένα δωμάτιο, όπως μια κουζίνα.

Instagram @22re_22re