HOME SWEET HOME ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Αυτή η τάση στη διακόσμηση έρχεται από την Φινλανδία για να μας κάνει πιο ευτυχισμένους


Μάρθα Κουμπάνη

15 Απριλίου 2022

Αυτή η τάση στη διακόσμηση έρχεται από την Φινλανδία για να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
H κυρίαρχη τάση στην διακόσμηση στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου - Μήπως να την υιοθετήσετε;

Η έκθεση World Happiness 2022 του ΟΗΕ ανακήρυξε τη Φινλανδία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η χώρα είναι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά στην ποιότητα ζωής, κα΄τι κομβικό για την πρωτιά της. Αλλά πώς μια ευτυχισμένη χώρα σχετίζεται με ένα ευτυχισμένο σπίτι;

Όταν πρόκειται για σύγχρονο decor, δεν θα μπορούσατε να κάνετε κάτι καλύτερο από το να κλέψετε ιδέες διακόσμησης από τη χώρα που φημίζεται για την ευτυχία και το Scandi-cool στιλ. Όμως, παρά το πλήθος των διαφορετικών deco trends, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που καθορίζει το φινλανδικό στυλ: τα φυσικά υλικά.

Σύμφωνα με Φινλανδούς σχεδιαστές, τα φυσικά υλικά αποτελούν βασικό στοιχείο του στιλ τους. Ωστόσο, τα κομμάτια από οργανικά υλικά πρωταγωνιστούν σε σπίτια πολύ πέρα ​​από το Ελσίνκι.

Γιατί τα φυσικά υλικά είναι δημοφιλή στη Φινλανδία;

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, Olli και Saana από τo Saana ja Olli, η σχέση της Φινλανδίας με τα φυσικά έπιπλα έχει τις ρίζες της στην κληρονομιά της χώρας.

«Η Φινλανδία ήταν μια αραιοκατοικημένη και φτωχή αγροτική χώρα πριν από την οικονομική της άνοδο στο σύγχρονο σκανδιναβικό κράτος πρόνοιας τον 20ο αιώνα», εξηγεί το σχεδιαστικό δίδυμο.

«Το αγροτικό μας υπόβαθρο φαίνεται από τον σεβασμό των φυσικών υλικών, γιατί αυτό ήταν το μόνο που είχαμε. Τα φυσικά υλικά φέρνουν ζεστασιά στο χώρο και είναι διαχρονικά. Κάνουν τους χώρους να αναπνέουν και ηρεμούν το ανήσυχο σύγχρονο μυαλό».

Η σχεδιάστρια Johanna Lehmuskallio προσθέτει ότι η αγάπη της Φινλανδίας για τα φυσικά υλικά συσχετίζεται με την αγάπη των κατοίκων της να ζουν μέσα. Η Johanna εξηγεί ότι οι Φινλανδοί περνούν περίπου το 90% του χρόνου τους μέσα στο σπίτι τους – που σημαίνει ότι η έμφαση που δίνουν στα ποιοτικά υλικά και το σχεδιασμό είναι μεγάλη.

«Πραγματικά έχει σημασία σε ποιο μέρος ζούμε, κοιμόμαστε και εργαζόμαστε», λέει. «Τα αυθεντικά φυσικά υλικά, τα ευρύχωρα δωμάτια και ο καθαρός, μινιμαλιστικός σχεδιασμός είναι σημαντικά για τους Φινλανδούς. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα γαλήνιο μέρος».

Γιατί να υιοθετήσετε το trend

Ενώ τα φυσικά υλικά είναι ωφέλιμα όσον αφορά στην ποιότητα και τη διαχρονική τους αισθητική, η σχεδιάστρια Annu Nykänen από τη Lova Co Interiors τονίζει τη θέση τους και στο κίνημα του βιώσιμου σχεδιασμού.

«Σήμερα η τεχνητή πλευρά του κόσμου μεγαλώνει πιο γρήγορα από πριν και αυτός είναι ο λόγος που τα φυσικά υλικά μπορούν να αποτελέσουν τη λύση σε αυτό το φαινόμενο», εξηγεί. «Η προσπάθεια σύνδεσης αυτών των δύο κόσμων είναι ένας τρόπος για να επιστρέψουμε στην αρχή και επίσης να συνεχίσουμε να κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Και όπως προτείνουν οι Johanna και Olli και Saana, αυτά τα φυσικά υλικά έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευεξία σας – κάτι που είναι πάντα σημαντικό στον κόσμο του σύγχρονου interior design.

«Τα φυσικά υλικά, με τα απαλά τους χρώματα, μπορούν να φέρουν γαλήνη στην ανθρώπινη ψυχή και να τη συνδέσουν περισσότερο με τη φύση και το σπίτι τους».

Το ξύλο, οι γήινοι τόνοι και το λευκό, είναι η βάση για να αντιγράψετε αυτή την αισθητική τον χώρο σας. Θα τον κάνουν να φαίνεται πιο καθαρός και φωτεινός. Στην συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε φυτά -ακόμα και αποξηραμένα- για να φέρετε την φύση στο σπίτι, ενώ τα κεραμικά διακοσμητικά, τα βαμβακερά υφάσματα και ψάθινα αξεσουάρ, θα μεταμορφώσουν κάθε χώρο, χαρίζοντας cozy vibes.

Aν λοιπόν θέλατε να κάνετε μια αλλαγή που θα σας ανακουφίσει στην διακόσμηση του σπιτιού σας, τώρα ξέρετε ποαι θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους.