HOPE MAGAZINE ISSUE 12

Οι οικογένειες που γράφουν την ιστορία του Hollywood


Χριστίνα Κατσαντώνη

19 Οκτωβρίου 2017

redgrave.jpg

Ας δούμε 10 από τις ισχυρότερες σε επιρροή και λάμψη, που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την ιστορία του Hollywood.

David O. Selznick και Louis B. Mayer

Ο δημιουργός της κινηματογραφικής μεταφοράς του “Όσα παίρνει ο άνεμος”, David O. Selznick, ήταν γιος του παραγωγού βουβών ταινιών, Lewis Selznick. Μετά τον γάμο του με την Irene, κόρη του συνιδρυτή της Metro Goldwyn Mayer, Louis B. Mayer, δημιούργησαν την πιο ισχυρή οικογένεια στην ιστορία του Hollywood.

Με την καθοδήγηση του πεθερού, ο οποίος μεταξύ άλλων το 1927, ίδρυσε και την Ακαδημία που σήμερα είναι υπεύθυνη για την απονομή των 'Οσκαρ, ο Selznick δημιούργησε και τη δική του εταιρία παραγωγής, η οποία προσέφερε στο κοινό θρυλικές κινηματογραφικές επιτυχίες όπως “Ένα αστέρι γεννιέται” (1937), “Ρεβέκκα” (1940) και βέβαια την ακριβότερη και πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία της ιστορίας, “Όσα παίρνει ο άνεμος”. Στα οικογενειακά τραπέζια, είχαν συχνά καλεσμένους σταρ και σίγουρα ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση...

Οι Coppola

Είναι πραγματικά δύσκολο να μετρήσει κανείς πίσω από πόσες κινηματογραφικές επιτυχίες βρίσκεται κι ένα μέλος της μεγάλης οικογένειας των Coppola!

Η οικογένεια εδραιώθηκε από τον Francis Ford Coppola, ο οποίος στιγμάτισε το σινεμά των '70s, οδηγώντας το σε νέα μονοπάτια με κινηματογραφικά έπη όπως “Ο Νονός” ή το “Αποκάλυψη τώρα” -και υποστηρίζοντας αργότερα φίλους του κινηματογραφιστές, όπως ο Akira Kurosawa και ο Jean-Luc Godard. Η κόρη του, Sofia Coppola, κέρδισε το 'Οσκαρ για το σενάριο της δεύτερης ταινίας της (“Χαμένοι στη μετάφραση”), ενώ ο ένας γιος του, Roman, είναι βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα κινηματογραφιστής. Ο άλλος γιος, Gian-Carlo Coppola, ήταν παραγωγός, ενώ η κόρη του, Gia, έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της το 2013 με την ταινία Palo Alto. 'Οχι τα πλοκάμια της οικογένειας δεν τελειώνουν εδώ. Ο αδερφός του Francis, August, ήταν διακεκριμένος Ακαδημαϊκός και παραγωγός του σινεμά, ενώ γιος του είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Nicolas Cage.

Οι Warner Brothers

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει αφιέρωμα στις μεγάλες οικογένειες του Hollywood χωρίς αναφορά στους τέσσερις αδερφούς Harry, Albert, Sam και Jack, που το 1923 ίδρυσαν ένα από τα πιο ισχυρά στούντιο όλων των εποχών, τη Warner Bros.

Σε αυτούς ανήκει το μεγάλο ρίσκο της παραγωγής της πρώτης ομιλούσας ταινίας (“The Jazz Singer” 1927). Από τότε μέχρι και σήμερα η Warner Bros. συνεχίζει σαν ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο, το οποίο ιδίως στη χρυσή εποχή του Hollywood δημιούργησε ανυπέρβλητους σταρ, συνεργάστηκε με θρύλους όπως οι Bette Davis και Humphrey Bogart και προσέφερε στο κοινό ταινίες κλασικές κι αγαπημένες όπως η “Καζαμπλάνκα” (1942), “Λεωφορείον ο πόθος” (1951), “Ωραία μου κυρία” (1964).

Οι αδερφοί Marx

Οι πέντε αδερφοί Μαρξ -Groucho, Chico, Harpo, Zeppo και Gummo- ήταν σταρ πριν το Hollywood. Από τις αρχές του 1900 ήταν διάσημοι ως πρωταγωνιστές παραστάσεων στο Broadway, γεγονός που τους επέτρεψε να μετακομίσουν στον ομιλώντα κινηματογράφο, να πειραματιστούν με κάποιες από τις πρώωτες ταινίες και τελικά να υπογράψουν συμβόλαιο με την Paramount ώστε να κάνουν κάποιες από τις πιο καταξιωμένες κωμωδίες όλων των εποχών (“Monkey Business”, “Horse Feathers” “Duck Soup”). Η επιρροή τους στάθηκε καθοριστική σε αγαπημένους δημιουργούς επόμενων εποχών (όπως ο Woody Allen) και είχε τόσο δυναμική που οδήγησε τον Groucho Marx και στην κατάκτηση και επόμενων μέσων ψυχαγωγίας όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση (με το παιχνίδι “You Bet Your Life”).

Οι Barrymore

Η ιστορία της οικογένειας των Barrymore ξεκινά το 1874, όταν ο Maurice Barrymore μετακόμισε από την Αγγλία στη Νέα Υόρκη για να παίει στο Broadway, όπου και γνώρισε την ηθοποιό και κόρη οικογένειας ηθοποιών, Georgiana Drew. Παντρεύτηκαν το 1876 κι έκαναν τρία παιδιά το καθένα εκ των οποίων κατέκτησε το δικό του μερίδιο δόξας.

Ο πρωτότοκος, Lionel εξελίθηκε σε διακεκριμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη με εμφανίσεις στο θέατρο και σε ταινίες θρύλους όπως “Grand Hotel” (1932), “Μια υπέροχη ζωή” (1946) και με ένα 'Οσκαρ για την ερμηνεία του στο “A Free Soul”. Η κόρη, Ethel, είχε μια σεβαστή καριέρα στο θέατρο (ακόμα υπάρχει θέατρο με το όνομά της στην 47η οδό), ενώ ο μικρότερος γιος, John, εξελίχθηκε στον κορυφαίο εμηνευτή Σαίξπηρ στην εποχή του -και βασική επιρροή για ηθοποιούς που ακολούθησαν όπως ο Laurence Olivier- αλλά και πρωταγωνιστή κινηματογραφικών επιτυχιών όπως “ Dr. Jekyll and Mr. Hyde” (1920) και “Δον Ζουάν” (1926).

Ο γιος του John, John Drew Barrymore, ήταν επίσης ηθοποιός, ενώ η οικογένειακή παράδοση σήμερα συνεχίζεται από την κόρη του, Drew Barrymore, η οποία έχει παίξει σε περισσότερες από 50 ταινίες κι έχει τη δική της εταιρία παραγωγής.

Οι Fonda

Ο Henry Fonda έγραψε την αρχή της ιστορίας της οικογένειας στο Hollywood με τη συμμετοχή του σε περισσότερες από 80 ταινίες και την ανάδειξή του σε πρότυπο Αμερικανού ήρωα της οθόνης. Πήρε το 'Οσκαρ σε ηλικία 76 ετών για τη συμμετοχή του στην ταινία “Στη χρυσή λίμνη” (1981), όπου έπαιζε μαζί με την κόρη του, Jane, ήδη διάσημη ηθοποιό -πέρα από ακτιβίστρια και φεμινίστρια- μέσα από δημοφιλείς ταινίες των '60s (“Barbarella”) αλλά και βραβευμένες δύο φορές με 'Οσκαρ ερμηνείες στις ταινίες “Η εξαφάνιση” (1971) και “Ο γυρισμός”(1978). Ο αδερφός της, Peter, ήταν παραγωγός, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της επιτυχίας “Ελεύθερος καβαλάρης” (1969), ενώ η κόρη του, Bridget, όπως και ο γιος της Jane Fonda, Troy Garity, είναι η τρίτη γενιά ηθοποιών, που συνεχίζει σήμερα την οικογενειακή παράδοση.

Οι Huston

Ο Walter Huston ήταν ήδη ένας από τους μεγάλους σταρ του κινηματογράφου της εποχής (έπαιξε σε συνολικά πάνω από 50 ταινίες), όταν το 1948 πήρε το Όσκαρ για τη συμμετοχή του στην ταινία “Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε”, η οποία πήρε και Όσκαρ σκηνοθεσίας, που επίσης πήγε σε έναν Huston, τον γιο του, John (οι δυο τους τότε έγιναν οι πρώτοι πατέρας και γιος, που κέρδισαν από ένα Όσκαρ για την ίδια ταινία).

Ο John Huston προχώρησε περαιτέρω την πατρική κληρονομιά, σκηνοθετώντας τους μεγαλύτερους σταρ σε ταινίες θρύλους όπως “Η βασίλισσα της Αφρικής” (το 1951 με τους Humphrey Bogart, Katharine Hepburn) και “Οι Αταίριαστοι” (το 1961 με τους Marilyn Monroe, Clark Gable, Montgomery Clift).

Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγησή του, η κόρη του, Anjelica, κατέκτησε το δικό της 'Οσκαρ β' γυναικείου ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία “Η τιμή των Πρίτζι” (1985).

Η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται και από τον ένα γιο, Danny Huston, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε ταινίες των Martin Scorsese, Tim Burton και Ridley Scott και από τον έτερο γιο, Tony, ο οποίος έκανε το όνομά του γνωστό μέσα από τη συγγραφή καταξιωμένων σεναρίων (όπως το υποψήφιο για 'Οσκαρ σενάριο της ταινίας του '87 “Οι Δουβλινέζοι”). Και... συνεχίζεται από τον γιο του Tony, Jack Houston, ο οποίος έχει ήδη φέρει σε πέρας τους πρώτους ρόλους του σε επιτυχίες όπως ο “Οδηγός διαπλοκής” με τη Jennifer Lawrence και το τηλεοπτικό Boardwalk Empire.

Οι Fisher - Reynolds

Μετά τον γάμο τους το 1955, ο Eddie Fisher και η Debbie Reynolds έγιναν το χρυσό ζευγάρι του Hollywood. Εκείνος ήταν στο ύψιστο σημείο της καριέρας του ως ο “βασιλιάς” των pop charts των '50s κι εκείνη είχε πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη επιτυχία της εποχής Singin’ in the Rain”. Το τέλος στη σχέση τους ήρθε τέσσερα χρόνια μετά, όταν εκείνος έκανε σχέση με την τότε παντρεμένη φίλη της, Elizabeth Taylor. Η καριέρα του επλήγη βαριά από το σκάνδαλο που ακολούθησε σε αντίθεση με εκείνη της Reynolds, η οποία έκανε μια σπουδαία καριέρα σε θέατρο και κινηματογράφο.

Η κόρη τους, Carrie Fisher, έπαιξε τον πρώτο της ρόλο στα 18 στο “Shampoo” και πέρα από μια μεγάλη καριέρα ως ηθοποιός και συγγραφέας στο θέατρο, υποδύθηκε και έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του σινεμά, την πριγκίπισσα Λέια στo “Star Wars”, ενώ ο αδερφός της, Todd έγινε παραγωγός και σκηνοθέτης.

Οι ετεροθαλείς αδερφές τους, Joely και Tricia Leigh Fisher είναι ηθοποιοί και τραγουδίστριες,ενώ η κόρη της Carrie Fisher, Billie Lourd, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ως μια πολλά υποσχόμενη ηθοποιός, η οποία έχει πλέον το δικό της ρόλο στη συνέχεια του “Star Wars”.

Οι Redgrave

Τέσσερις γενιές ηθοποιούν συνθέτουν τη μακρά ιστορία της οικογένειας Redgrave στο θέατρο και το σινεμά, αρχής γενομένης από τον Roy Redgrave, ο οποίος ήταν σταρ του βωβού κινηματογράφου. Ο γιος του, Michael, ακολούθησε τα βήματά του για να κάνει μια εξαιρετική καριέρα στο θέατρο ερδίζοντας και μια υποηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα”). Η γέννηση της κόρης του, Vanessa, ανακοινώθηκε στη σκηνή από τον Laurence Olivier κατά τη διάρκεια παράστασης του “Άμλετ”.

Η Vanessa Redgrave είναι σήμερα η διασημότερη και πλέον καταξιωμένη εκπρόσωπος της οικογένειας στον χώρο της υποκριτικής, έχοντας κατακτήσει με τις ερμηνείες της όλα τα μεγάλα βραβεία (Oscar, Emmy, Tony, BAFTA, SAG, και Golden Globe). Ο αδερφός της, Corin, ήταν επίσης ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής, όπως και η αδερφή της, Lynn Redgrave.

Η τέταρτη γενιά ηθοποιών της οικογένειας ξεκίνησε από την κόρη της Vanessa Redgrave, Natasha Richardson η οποία είχε ήδη αφησει ίχνη από το ταλέντο της, όταν έφυγε πρόωρα ύστερα από ένα ατύχημα στο σκι το 2009.

Ηθοποιός είναι και η άλλη κόρη της, Joely Richardson, η οποία συνεχίζει μια επιτυχημένη καριέρα στο σινεμά και στην τηλεόραση (στους πλέον γνωστούς ρόλους της, ο πρώτος γυναικείος στο “Nip/Tuck”), ενώ ο γιος της με τον Franco Nero, Carlo Nero, εργάζεται ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Στη σκηνή και στον κινηματογράφο έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα ως ηθοποιός και η ανιψιά της, κόρη του Corin, Jemma Redgrave.

Οι Kardashian

Ένα αφιέρωμα σε μεγάλες, τρανές και λαμπερές οικογένειες του Hollywood στον παρόντα χρόνο δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει αναφορά στη διασημότερη οικογένεια της σημερινής Αμερικής.

Πατριάρχης της οικογένειας ήταν ο δικηγόρος Robert Kardashian, ο οποίος το 1978 παντρεύτηκε την Kris Houghton κι έκανε μαζί της τρεις κόρες κι ένα γιο (την Kourtney το '79, την Kim το '80, την Khloé το '84 και τον Rob το '87). Ο γάμος τους έληξε το 1991, όμως οι δυο τους παρέμειναν στενοί φίλοι μέχρι τον θάνατό του το 2003.

Ένα μήνα μετά το διαζύγιο της με τον Kardashian, η Kris παντρεύτηκε ξανά και πήρε το όνομα του νέου συζύγου της, Bruce Jenner, με τον οποίο έκανε άλλες δύο κόρες, την Kendall (το '95) και την Kylie (το '97). Κι από όλα αυτά εμείς πιθανόν σήμερα δεν θα ξέραμε τίποτα, αν η δαιμόνια Kris δεν έβρισκε τον τρόπο να εκμεταλλευτεί τα trends της εποχής για να εφεύρει μιας νέας μορφής Χολιγουντιανή διασημότητα, που δεν πλάθεται από ρόλους, που δημιουργούν είδωλα αλλά από ριάλιτι σόου, με ήρωες που δημοσιοποιούν κάθε τους κίνηση.

Το νέο εφεύρημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι Kardashians με τα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου τους που ξεκίνησαν από το 2007 μεταμόρφωσαν εαυτούς από κάποιους από τους πολλούς κοσμικούς του Hollywood σε μεγιστάνες της δόξας και των media.