Εκεί στην Αγία Παρασκευή, μου έλειπε η βαβούρα, τα ανοιχτά ψιλικατζίδικα σε walking distance οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, οι άνθρωποι που μιλούν γλώσσες που δεν καταλαβαίνω αλλά χαμογελούν και συνεννοούμαστε, τα καφενεία και τα ασιατικά μαγαζάκια, οι Κυψελιώτισσες κυρίες με τα χρυσά κουνουπίδια στο κεφάλι και τα δαχτυλίδια με τα μπριγιάν, τα μαγέρικα και οι πεζόδρομοι, τα cult ζαχαροπλαστεία με τις σεράνο και οι κρεοπώλες με τις μπλε ποδιές. Γύρισα που λέτε και θυμήθηκα τα στέκια μου. Και γνώρισα κι άλλα καινούρια. Εδώ στο Κέντρο της της ασχημότερης και ομορφότερη πόλης. Της Αθήνας μου.
Αυτά είναι τα στέκια μου…
ΓΙΑ ΚΑΦΕ...
...στο It's a Βίλατζ
(Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη).
Εδώ πίνω τον καφέ μου το πρωί, την μπύρα μου το απόγευμα και το ποτό μου το βράδυ. Βρίσκεται πάνω στην τελευταία πλατεία των Αθηνών όπου τα κτίρια που την περιβάλλουν είναι όλα κυκλικά. Το Βίλατζ φιλοδοξεί να ξαναφέρει στη γειτονιά τους νέους, όχι μόνο τους Κυψελιώτες αλλά όλους τους Αθηναίους. Και θα τα καταφέρει... Είναι μικρό, όμορφο, με ευγενικό σέρβις και καθαρά ποτά. Σερβίρει αυγά, σαλάτες, σάντουιτς, πίτσες και γλυκά, ένα ολοκληρωμένο μενού επιμελημένο από εμένα και τον Αλμπέρτο Σιμιλλίδη. Το αγαπάμε για όλα αυτά αλλά και για τον pet friendly χαρακτήρα του.
...στο ΑΝΕΤΟΝ
(Στρατηγού Λέκκα 19, Μαρούσι)
Εδώ είναι το δεύτερο σπίτι μου. Έρχομαι για το super stylish περιβάλλο, το εξαιρετικό σέρβις, την ελληνική, δημιουργική και τίμια κουζίνα του, τις μεγάλες μερίδες, τα yummy πιάτα και τις καλές τιμές. Στα highlights οι πατάτες τηγανητές (λεπτές και τραγανές) με βιολογικά αυγά, φέτα και φρέσκια ρίγανη, οι μακαρονάδες (με φουρνιστά ντοματίνια το καλοκαίρι ή με λουκάνικο και πράσο τον χειμώνα), η ταραμοσαλάτα σε περιόδους νηστείας, τα άψογα ψημένα κρέατα, οι βελούδινοι πουρέδες και η γκανάζ σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και καραμέλα. Γενικώς ότι σερβίρουν είναι highlight.
...στο NOLAN
(Βουλής 31, Αθήνα)
Εδώ είναι ο έρωτας μου. Από την πρώτη μέρα που άνοιξε το λάτρεψα. Προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια, με όλα τα παιδιά στο service να είναι εξυπηρετικά και ευγενέστατα, με πιο αγαπημένη μου την Manager του μαγαζιού Έλενα Μαντζουράνη που περιποιείται τους πάντες λες και τους υποδέχεται σπίτι της. Ο Σωτήρης Κοντιζάς στην κουζίνα μεγαλουργεί, με γεύσεις απλές, κατανοητές και ταυτόχρονα ιδιαίτερες και βαθιές. Στα highlights το Nolan Fried Chicken, η χειμωνιάτικη σαλάτα με τα καμμένα λάχανα και η καλοκαιρινή με τα ωμά κολοκυθάκια και την καπνιστή μελιτζάνα, η πάπια με το καρπούζι, η σούπα Pho με το μελάτο αυγό, το σταμναγκάθι με το σουτζούκι και τις γαρίδες και το μικροσκοπικό γλυκάκι με τον καφέ. NOLAN σ’αγαπώ.
ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ...
φωτό: Στυλιανός Παπαρδέλας
..στο Οινομαγειρείον η Ήπειρος
(Βαρβάκειος Αγορά)
Εδώ η Ράνια φτιάχνει 9 σούπες κάθε μέρα μεταξύ των οποίων την καλύτερη μαγειρίτσα της Αθήνας. Εδώ έρχομαι μετά τα ψώνια στο Κέντρο για κουβεντολόι, μία μπύρα και ένα πιάτο γιουβέτσι με μοσχαράκι γλύκισμα.
φωτό: Κωνσταντίνος Παντάκης
...στις Νοστιμιές της Μαίρης
(Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη)
Μαγειρευτά, λαδερά, σαλάτες, ψητά, ψαράκια φρέσκα, ομελέτες, καγιανάς. Η Μαίρη τυλίγει μόνη της τα ντολμαδάκια κάθε μέρα, βάζει στον φούρνο ταψιά με παστίτσιο (δεν έχω βρει κάπου καλύτερο παστίτσιο από το δικό της), βάζει μαρμίτες με λαδερά να μελώνουν και γεμίζει ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες με ρύζι ή με ρύζι και κιμά για τους ανατολίτες. Στα αγαπημένα μου πιάτα της η ομελέτα, το φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι με πουρέ και οι λαχανοντολμάδες.
ΓΙΑ ΠΟΤΟ...
...στο Borsallino
(Κολοκοτρώνη 59, Αθήνα)
Εδώ μυήθηκα στον μαγικό κόσμο του Negroni από τον Γιάννη Κοροβέση και στην μπάρα του το απολαμβάνω έκτοτε παρατηρώντας τον κόσμο του Κέντρου. Μετά από 1-2 μαγειρεμένα Negroni τσιμπάω εκλεκτό finger food από τον Μιχάλη Νουρνόγλου με πιο αγαπημένο το carpaccio με λεμόνι κονφί.
...στο Batman
(Βρεσθένης 40, Νέος Κόσμος)
Εδώ θα με βρείτε κάτι καψουροβράδια να πίνω στην μπάρα του βότκα με λεμόνι. Αρλέτα, Βέμπο, Αττικ. Άλλη μία βότκα. Τσιτσάνης, Καζαντζίδης. Νέοι, γέροι όλοι αγκαλιά με τις 5 τραγουδάμε και ξορκίζουμε τους λόγους που μας έφεραν στο cult bar του Νέου Κόσμου.
ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ...
φωτό: Στυλιανός Παπαρδέλας
...στου Αγγελή
(Βαρβάκειος Αγορά)
Εδώ έρχομαι για μοσχαράκια Κερκίνης βιολογικής (φυσιολογικής δηλαδή) ζωής και διατροφής. Ο Θάνος μου λέει πώς θα μαγειρέψω κάθε κομμάτι και όταν έχω “καλά τραπέζια” μου σιτεύει κρέας από 20 έως 40 ημέρες και με ειδοποιεί όταν είναι έτοιμο. Στα highlights: αν τον ειδοποιήσετε από την προηγούμενη, σας φτιάχνει ολόφρεσκο carpaccio πάνω στο ξύλο για να το απολαύσετε επί τόπου με ένα τσιπουράκι.
...το Κρεπωλείον
(Παξών 24, Κυψέλη)
Στο μαγαζί του Γιώργου Μανταλάρα, βρίσκω εκλεκτό κρέας από επιλεγμένες φάρμες της Ελλάδας. Το καλύτερο όμως είναι ότι μου λύνει τα χέρια με τις δημιουργίες του: έτοιμα πλασμένα (πεντανόστιμα) μπιφτέκια, χειροποίητα ρολά κοτόπουλο, χοιρινό με διάφορες μαρινάδες και το αγαπημένο μου ρολό σφολιάτας γεμιστό με κοτόπολο και λαχανικά που θέλει μόνο 30 λεπτά ψήσιμο. Στα ράφια του κρεοπωλείου θα βρείτε προϊόντα από όλη την Ελλάδα όπως χυλοπίτες και ζυμαρικά, σάλτσες, μαρμελάδες, παξιμάδια
ΓΙΑ ΨΩΜΙ...
...στου Ρεμούνδου
(Σποράδων 12, Κυψέλη)
Όταν ψήνει το ψωμί του ο Ρεμούνδος, μοσχοβολάει μέχρι την Κεφαλληνίας (2 στενά παρακάτω για όσους δεν ξέρουν από Κυψέλη). Αληθινό ψωμί με προζύμι, σπιτικά κριτσίνια & παξιμάδια, κουλουράκια βουτυρένια και κέικ που μπαγιατεύουν στην ώρα τους όπως πρέπει. ΣΤα highlights, οι κουραμπιέδες του με αληθινό πρόβειο βούτυρο τα Χριστούγεννα.
PS
Pink Flamingo
(Σκούφου 2, Αθήνα)
Το καινούριο project του Βασίλη Καλλίδη, μας μυεί στα γεμιστά κινεζικά ζυμαρικά ή αλλιώς Dim Sum. Τρελαίνομαι με τα dim sum με κοτόπουλο και γαρίδα και επιφυλάσσομαι να δοκιμάσω σύντομα και τα υπόλοιπα.
H Madame Ginger μαγειρεύει, γράφει και ζει για το φαγητό. Τα τελευταία 6 χρόνια μοιράζεται συνταγές, τα μέρη που αγαπάει, #EatLikeALocal μυστικά αλλά και την καθημερινότητα της, μέσα από το blog της MadameGinger.com με κείμενα, φωτογραφίες και video.
Θα την βρείτε εδώ στο madameginger.com, και θα την ακολουθήσετε εδώ: Facebook, YouTube, Instagram