HOPE MAGAZINE ISSUE 9

Vintage Guide


Αφροδίτη Σακκά

7 Σεπτεμβρίου 2017

slider-3-how-to-buy-good-vintage-clothing-on-the-internet.jpg

Like Yesterday's

Στο Like Yesterday's μπορείτε να βρείτε κυρίως γυναικεία, αλλά και ανδρικά ρούχα από Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία. Το μικρό μαγαζάκι-θησαυρός στη Πρωτογένους περιλαμβάνει από υπέροχα faux bijoux, μέχρι μαγιό και vintage μαντήλια, αλλά και ψηλόμεσα τζιν και αέρινα πουκάμισα με 70s αέρα. Τι να αναζητήσετε: Τα μαντήλια σε υπέροχα χρώματα και prints.

Πρωτογένους 16, Ψυρρή

Γουαδελούπη

Λίγο πιο κάτω στη Πρωτογένους, θα βρείτε ακόμα έναν vintage θησαυρό που χωρίζεται σε δύο ορόφους -ανδρικά και γυναικεία. Με μία τεράστια συλλογή από κομμάτια δεκαετιών από το '50 μέχρι το '90, μέχρι και οι ταπετσαρίες του καταστήματος καταφέρνου να σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Τι να αναζητήσετε: Τον όροφο με τα ανδρικά.

Πρωτογένους 12, Ψυρρή

Yesterday's Bread

Ενδεχομένως το πιο γνωστό second hand μαγαζί της πόλης, το Yesterday's Bread έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε Αθηναίου. Είναι ο go-to προορισμός για εκείνους που αναζητούν ενδύματα θεάτρου, αλλά και για εκείνους που προτιμούν να φορέσουν κάτι με τη δική του ιστορία. Τα περισσότερα προϊόντα παραλαμβάνονται από την Ολλανδία και ανανεώνονται καθημερινά, οπότε θα βρείτε κάτι καινούριο κάθε μέρα. Τι να αναζητήσετε: Τα ιδιαίτερα παπούτσια.

Καλλιδρομίου 87-89, Εξάρχεια

Kilo Shop

Eίναι σχεδόν αδύνατον να μη γνωρίζει κάποιος το Kilo Shop χαμηλά της Ερμού στο κέντρο της Αθήνας. Το μεγάλο δυόροφο κτίριο φιλοξενεί γυναικεία και ανδρικά ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια, ενώ έχει ως φιλοσοφία την πληρωμή με το κιλό (εξού και το όνομα). Τα κομμάτια βρίσκονται όλα σε εξαιρετική κατάσταση και οι ποικιλία είναι τεράστια. Τι να αναζητήσετε: Τη συλλογή με τα vintage jackets.

Eρμού 120, Αθήνα

Preloved

Ανάμεσα στα bars και τα εστιατόρια, υπάρχει κρυμμένο σε ένα κτίριο το Preloved. Θα το αναγνωρίσετε από το χαρακτηριστικό του παράθυρο που βλέπει στον δρόμο και θα πρέπει να χτυπήσετε το κουδούνι για να μπείτε. Η γκάμα είναι μεγάλη, με κύριο στοιχείο τα κλασσικά κομμάτια μεγάλων οίκων μόδας όπως Chanel και Yves Saint Laurent, αλλά και σύγχρονα κομμάτια που έχουν "αγαπηθεί προηγουμένως" και έχουν ταξιδέψει από το Βερολίνο. Τι να αναζητήσετε: Vintage, designer θησαυρούς.

Ηπίτου 5, Αθήνα

ΒΟΗΒΟ

Ένα κατάστημα με πολυτελή second hand προϊόντα, ελαφρώς μεταχειρισμένα που έχουν προέλθει από ιδιοκτήτες που τα πήγαν ως παρακαταθήκες. Ακόμα ένας προορισμός που μπορείτε να βρείτε ρούχα και αξεσουάρ σημαντικών οίκων μόδας όπως Gucci και Prada, ενώ η γνησιότητά τους είναι εγγυημένη. Τι να αναζητήσετε: Την τιμή μέχρι και 90% κάτω σε designer κομμάτια.

Ιπποκράτους 40, Κολωνάκι

Αμερικάνικη Αγορά

Το μέρος όπου μπορείτε να βρεθείτε για ατέλειωτες ώρες, αφού τα ρούχα και τα αξεσουάρ είναι αμέτρητα και θα κάνετε ένα κανονικό κυνήγι θησαυρού. Κομμάτια από τη δεκαετία του 1920, μέχρι και το 1970, κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να βρεθούν στην οδό Αθηνάς για πάνω από τρεις δεκατίες, ενώ στην Αμερικάνικη Αγορά μπαίνει σε δοκιμασία το "μάτι" ενός ικανού vintage shopper. Τι να αναζητήσετε: Τα φορέματα σε στιλ prom, στον δεύτερο όροφο.

Αθηνάς 30, Μοναστηράκι

Vaudeville Room

Το Vaudeville Room είναι ο vintage παράδεισος της Θεσσαλονίκης. Σπάνια κομμάτια που ξεκινούν από τη δεκαετία του '40, χωρισμένα σε τρία δωμάτια και τακτοποιημένα χρονολογικά, αλλά και αξεσουάρ και αντικείμενα που προορίζονται για συλλέκτες vintage. Τα πάντα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα. Τι να αναζητήσετε: Tα κοσμήματα-αντίκες.

Γκαρμπόλα 3, Θεσσαλονίκη

CPK

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, θα βρείτε το ζεστό και όμορφο CPK. Eδώ, τα ρούχα ζυγίζονται και πωλούνται με το κιλό, ενώ θα βρείτε ανδρικά και γυναικεία, όποιο κι αν είναι το στιλ σας. Τα κομμάτια έρχονται σχεδόν όλα από το Λονδίνο και φέρουν μαζί τους τον ανάλογο αέρα. Τι να αναζητήσετε: Τα old school δερμάτινα.

Ζεύξιδος 5, Θεσσαλονίκη

Οδηγός για vintage και second hand shopping

1. Προετοιμασία

Φορέστε απλά ρούχα από τα οποία μπορείτε να αλλάξετε εύκολα -όπως ένα φόρεμα με κουμπιά. Ενδεχομένως να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα ρούχα που φοριούνται από το κεφάλι και δεν θα θέλατε να καταστρέψετε ένα vintage κομμάτι με κόκκινο κραγιόν.

2. Κρατήστε τα ρούχα στο φως

Συνήθως τα vintage μαγαζιά έχουν χαμηλό φωτισμό -όχι απαραίτητα για να κρύψουν ατέλειες. Ωστόσο, τα μεταχειρισμένα ρούχα ίσως μερικές φορές να έχουν κάποιο λεκέ ή κάποια τρύπα που μπορεί να είστε διατεθειμένες να αγνοήσετε, μπορεί και όχι. Καλό θα ήταν να τσεκάρετε πριν αγοράσετε οτιδήποτε.

3. Πάντα τσεκάρετε την περιοχή στις μασχάλες

Αν ένα κομμάτι έχει ιστορία από το '50, δυστυχώς ίσως να έχει λεκέδες στην περιοχή της μασχάλης αφού πριν το αποσμητικό, ο ιδρώτας δεν ήταν ο καλύτερος φίλος των υφασμάτων.

4. Ρίξτε μία ματιά στα κουμπώματα

Είτε κουμπιά, είτε φερμουάρ, πάντα πρέπει να κοιτάτε αν το κούμπωμα είναι σε καλή κατάσταση. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αγοράσει κάτι και έχουμε γυρίσει σπίτι για να ανακαλύψουμε πως δεν κουμπώνει αρκετά καλά. Επίσης, αν για παράδειγμα το ρούχο που αγοράσετε έχει θηλές για ζώνη και η ζώνη λείπει, μπορείτε να ζητήσετε μία μικρή έκπτωση αφού το ρούχο δεν είναι ολοκληρωμένο.

5. Ζητήστε συμβουλές από το προσωπικό του καταστήματος

Μην φοβάστε να ζητήσετε συμβουλές από τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που βρίσκονται στο μαγαζί, ειδικά αν ψάχνετε για κομμάτια από μια συγκεκριμένη εποχή. Άλλωστε, εκείνοι ξέρουν το stock τους απ' έξω και ανακατωτά και μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το σωστό ρούχο στο σωστό νούμερο.

6. Μη δίνετε σημασία στα νούμερα και τα ταμπελάκια

Τα νούμερα είναι τελείως διαφορετικά πλέον και αν το ρούχο που έχετε διαλέξει έχει ταμπελάκι, ίσως καλύτερα να το αγνοήσετε. Μπορεί το νούμερο που φοράτε κανονικά, στα vintage να σας είναι πολύ μικρό και τελικά να σας ταιριάζει ένα πολύ μεγαλύτερο νούμερο, διαφορετικό από αυτό που φοράτε όταν ψωνίζετε από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

7. Μην αγοράσετε κάτι που χρειάζεται πολλές επιδιορθώσεις

Μην εμπιστεύεστε τα κομμάτια που χρειάζονται κάτι παραπάνω από κόντυμα ή στένεμα. Αν το ύφασμα έχει φθαρεί με την πάροδο των χρόνων, τότε δεν θα αντέξει ούτε ένα πλύσιμο με κρύο νερό.

8. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε

Αν σας αρέσει στην κρεμάστρα, το πιθανότερο είναι να σας αρέσει και πάνω σας. Βέβαια, μία κρεμάστρα μπορεί να μην αποκαλύπτει το μεγαλείο του, οπότε απλά δοκιμάστε το. Τι έχετε να χάσετε; Διασκεδάστε, περιμένετε το απρόσμενο και ψωνίστε με ανοιχτό μυαλό -ποτέ δεν ξέρετε τι θα βρεθεί στον δρόμο σας.