CELEBRITIES MEN’S POINT

Από τον Steve Jobs στον Mark Zuckerberg: Οι άνδρες που φορούσαν πάντα τα ίδια ρούχα


The Jennettes

2 Δεκεμβρίου 2020

Από τον Steve Jobs στον Mark Zuckerberg: Οι άνδρες που φορούσαν πάντα τα ίδια ρούχα

Το να φοράει ένας άνδρας τα ίδια ρούχα 365 ημέρες τον χρόνο άρχισε να θεωρείται "σημάδι ιδιοφυΐας", μετά την πρόσφατη απάντηση που έδωσε για την συγκεκριμένη στιλιστική του επιλογή, ο ιδρυτής του Facebook. Μια ματιά στο παρελθόν εντοπίζει κάποιες ακόμη ανδρικές προσωπικότητες και διάνοιες που ντύνονταν καθημερινά το ίδιο, καθαρά και μόνο από άποψη.

Steve Jobs, Fidel Castro, Albert Einstein, Johnny Cash, Mark Zuckerberg. Οι συγκεκριμένοι άνδρες έχουν μεταξύ τους κάτι κοινό, και αυτό δεν είναι άλλο από τον συγκεκριμένο τρόπο που επέλεγαν να ντύνονται κάθε ημέρα. Το γεγονός ότι δεν άλλαζαν ρούχα, απλοποιούσε κατά πολύ τον πολυσύνθετο τρόπο ζωής τους, αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα από ένα οργανωμένο σύνολο αμετάβλητων κοσμοθεωριών.

Ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs δεν είναι όπως φαίνεται, ο μόνος άνδρας που θεωρούσε χάσιμο χρόνου το να ντύνεται καθημερινά με διαφορετικά ρούχα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο ιδρυτής ενός ακόμη τεχνολογικού θησαυρού, ο δημιουργός του Facebook, Mark Zuckerberg. Πολλοί θα απέδιδαν το ίδιο και απαράλλαχτο καθημερινό ντύσιμο του σε λόγους τεμπελιάς ή έλλειψης γούστου. Η απάντηση που έχει δώσει ο ίδιος στην ερώτηση ενός χρήστη του Facebook, σχετικά με την επιλογή του να ντύνεται κάθε ημέρα με ένα από τα πολλά ίδια γκρι μπλουζάκια που έχει στην ντουλάπα του, θεωρείται μέχρι σήμερα, ως "σημάδι ιδιοφυΐας".

Αν και ο ίδιος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ενστερνίζεται την άποψη που κάνει ήδη, τη ζωή του πολύ απλή, ώστε να μη χρειάζεται να παίρνει αποφάσεις, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται για κάτι άλλο, πέρα από αυτό που υπηρετεί. "Φορώντας καθημερινά τα ίδια ρούχα, παίρνοντας το ίδιο πρωινό, και φεύγοντας από το σπίτι την ίδια ώρα, είσαι σε θέση να απελευθερώσεις τεράστιες ποσότητες γνωστικής δύναμης". Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος λέει, "Κάνοντας αυτόματες πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής, έχουμε τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε το μυαλό μας και να το αφήσουμε να προχωρήσει σε πραγματικά ενδιαφέροντα πεδία δράσης".

"Αν ακολουθείς μια ρουτίνα, απελευθερώνεται η ανθρώπινη φαντασία", αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Mark. "Αν καταναλώσω την ενέργεια μου σε πράγματα που είναι ανόητα ή επιπόλαια, νιώθω ότι δεν θα κάνω σωστά τη δουλειά μου". Έναν παρόμοιο τρόπο αντίληψης φαίνεται πως ακολουθούσαν κατά το παρελθόν, και άλλες ανδρικές φιγούρες, που είχαν ξεχωρίσει για τη δράση και την προσωπικότητα τους. Οι λιτές ενδυματολογικές επιλογές είναι πράγματι, αποκαλυπτικό σημάδι ιδιοφυΐας;

Πέρα από τον Steve Jobs, ο Albert Einstein φορούσε πολλές εκδοχές ενός ίδιου γκρι κοστουμιού, και διατηρούσε πάντα το "τρελό" στυλ στα μαλλιά του, διασφαλίζοντας ότι η δύναμη του μυαλού του μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο σε θέματα, όπως το πώς να θεμελιώνει αρχές για πυρηνικά όπλα. Μελετώντας το στιλιστικό προφίλ του Steve Jobs, ο ίδιος είχε προσπαθήσει να πείσει τους ίδιους τους υπαλλήλους του να φορούν μια συγκεκριμένη φόρμα στην εταιρεία, σχεδιασμένη από τον Issey Miyake. Όταν η πρότασή του απορρίφθηκε, ο ίδιος δεν δίστασε να ζητήσει από τον ίδιο σχεδιαστή να του φτιάξει 100 μαύρα ζιβάγκο, τα οποία θα φορούσε μέχρι το τέλος της ζωής του.

"Τζιν παντελόνι, μαύρο ζιβάγκο και μια αυτάρεσκη αίσθηση αυτοϊκανοποίησης". Με αυτές τις λέξεις, περιγράφονταν οι επιλογές που συνόδευαν τις δημόσιες εμφανίσεις του Steve Jobs. Το επαναστατικό κίνημα που έκανε πρωθυπουργό της Κούβας το 1959, τον Fidel Castro, εκφραζόταν μέσα από ένα μόνιμο στυλ. Τα γένια και το πούρο ήταν αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινής του εμφάνισης, γνωρίσματα που κατά πολλούς, συνόδευαν την εξαθλίωση από τις αλλεπάλληλες μάχες.

Ο Αμερικανός τραγουδιστής της country μουσικής και ένας από τους πιο σπουδαίους μουσικούς του 20ου αιώνα, Johnny Cash, ήταν γνωστός ως "ο άνδρας με τα μαύρα". Ο τίτλος που χρησιμοποιείται για τον ίδιο σε σχετικό άρθρο, είναι: "Μαύρο πουκάμισο, μαύρο παντελόνι, μαύρο γιλέκο στο σύνολο μιας σκοτεινής σαγηνευτικής ομορφιάς". Ακόμη, και το αμερικανικό μουσικό συγκρότημα, Ramones, που θεωρείται ως η πρώτη πανκ- ροκ μπάντα, στις καθημερινές εμφανίσεις φορούσε απαραίτητα μπλουζάκι, μαύρο δερμάτινο μπουφάν και συγκεκριμένο είδος τζιν παντελονιού.

Ρούχα απαράλλαχτα, ή παρόμοια κάτω από ένα συγκεκριμένο στυλ εξέφραζαν και εκφράζουν την άποψη πως υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ασχολείται κανείς στην καθημερινότητα του, από τα ρούχα μιας ντουλάπας. Η δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου και το εύρος των μεμονωμένων ικανοτήτων καθιστούν ένα σπουδαίο σύνολο που μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, φορώντας ακόμη και το ίδιο σύνολο ρούχων κάθε ημέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.