CELEBRITIES MEN’S POINT

Πώς εκδηλώνεται η κατάθλιψη στους άνδρες; 8 σημάδια που τη "μαρτυρούν"


5 Δεκεμβρίου 2020

Πώς εκδηλώνεται η κατάθλιψη στους άνδρες; 8 σημάδια που τη "μαρτυρούν"

Η κλινική κατάθλιψη - σε γυναίκες ή άνδρες - μπορεί να προκαλέσει θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για τις κάποτε ευχάριστες δραστηριότητες. Αλλά η κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους σε διαφορετικούς ανθρώπους. Και ενώ τα συμπτώματα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της είναι τα ίδια ανεξάρτητα από το φύλο, συχνά τα σημάδια μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Παρακάτω θα δείτε 12 σημάδια της κατάθλιψης στους άνδρες.

1. Κούραση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη υφίστανται μια σειρά φυσικών και συναισθηματικών αλλαγών. Μπορούν να βιώσουν κόπωση, ψυχοκινητική καθυστέρηση ή επιβράδυνση των σωματικών κινήσεων, της ομιλίας και των διαδικασιών σκέψης. Σύμφωνα με τον Josh Klapow, PhD, κλινικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Birmingham, οι άνδρες είναι πιθανότερο από τις γυναίκες να αναφέρουν την κούραση και άλλα τα υπόλοιπα φυσικά συμπτώματα κατάθλιψης.

2. Κοιμούνται πολύ ή πολύ λίγο.Τα προβλήματα ύπνου - όπως η αϋπνία ή ο υπερβολικός ύπνος - είναι συνηθισμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται 12 ώρες την ημέρα και εξακολουθούν να αισθάνονται εξαντλημένοι ή μπορεί να πέφτουν για ύπνο και να ξυπνούν κάθε 2 ώρες. Όμως τα προβλήματα ύπνου είναι πιο φανερά στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

3. Νιώθουν ευερέθιστοι. Συνήθως οι άνδρες που παρουσιάζουν κατάθλιψη κάνουν αρνητικές σκέψεις και γι αυτό συχνά παραπονιούνται ότι αισθάνονται ευερέθιστοι.

4. Δυσκολία συγκέντρωσης. Η ψυχοκινητική επιβράδυνση μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του ατόμου να επεξεργάζεται τις πληροφορίες, μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωση.

5. Οργή ή εχθρότητα. Πολλοί άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη είναι θυμωμένοι και μπορεί να γίνουν επιθετικοί. Συνήθως ο άνδρας που αντιλαμβάνεται ότι συμβαίνει κάτι λάθος, μπορεί να χρειαστεί να το αντισταθμίσει αποδεικνύοντας ότι είναι ακόμα ισχυρός ή ικανός. Επίσης οι άνδρες γίνονται εχθρικοί όταν απομονώνονται λόγω κατάθλιψής και από την άλλη μεριά δέχονται πίεση από τους φίλους ή την οικογένειά τους να επιστρέψουν στην κοινωνία.

6. Στρες. Οι άνδρες ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ως άγχος. Δεν είναι ότι έχουν περισσότερο άγχος από τις γυναίκες, απλά το αναφέρουν πιο συχνά.

7. Κατάχρηση ουσιών. Η κατάχρηση ουσιών συχνά συνοδεύει την κατάθλιψη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλκοολικοί είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη. Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να συμβεί και στα δυο φύλα, όμως η χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ για την κάλυψη δυσάρεστων συναισθημάτων είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιούν κυρίως οι άνδρες.

8. Σεξουαλική δυσλειτουργία. Η κατάθλιψη είναι ένας κοινός λόγος για την απώλεια της επιθυμίας και της στυτικής δυσλειτουργίας (ED), και είναι ένα σύμπτωμα που οι άνδρες έχουν την τάση να μην αναφέρουν. Τα προβλήματα επιδόσεων μπορούν να προέλθουν από την κατάθλιψη και να καταστήσουν την κατάθλιψη χειρότερη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.