CELEBRITIES MEN’S POINT

Lacoste vs. Ralph Lauren: Eσύ ποιo polo προτιμάς;


The Jennettes

23 Οκτωβρίου 2021

Lacoste vs. Ralph Lauren: Eσύ ποιo polo προτιμάς;
Lacoste vs. Ralph Lauren: Eσύ ποιo polo προτιμάς;

Είναι μια συζήτηση τόσο παλιά όσο ο ίδιος ο χρόνος: το polo Lacoste vs. το polo Ralph Lauren. Και τα δύο κλασικά και αγαπημένα έχουν αναδειχθεί σε iconic κομμλατια στη σφαίρα των ανδρικών ενδυμάτων, αντέχουν ως βασικά στοιχεία της γκαρνταρόμπας .

Η επιλογή μεταξύ των δύο, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολη. Ρίξτε μια ματιά στα Polo shirts και ίσως σκεφτείτε ότι είναι πανομοιότυπα, εκτός από τα λογότυπα. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά και κάποια έρευνα αποκαλύπτουν διαφορετικά υφάσματα και κοψίματα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αποφασίζετε μεταξύ των σχεδίων. Έτσι, ενώ μπορεί να σας αρέσει η κλασική αμερικανική αισθητική του polo του Ralph Lauren, το πικέ βαμβάκι της Lacoste θα μπορούσε να καλύψει τις προτιμήσεις σας στο ύφασμα.

Παρακάτω έχουμε εμβαθύνει στην ιστορία των polo Lacoste και Ralph Lauren, καθώς και τη διαφορά στο ύφασμα, την εφαρμογή και τις στιλιστικές λεπτομέρειες μεταξύ των σχεδίων (συγκεκριμένα το L.12.12 του Lacoste και το Iconic Mesh Polo Shirt του Ralph Lauren, αμφότερα τα «πρωτότυπα» πόλο) για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε πιο εύκολα ποιο από τα δύο αξίζει τη θέση του στη ντουλάπα σας.

Η ιστορία του πόλο, από το 1896 έως το 1972
H προέλευση του Polo οπως προδίδει και το όνομα του έχει τις ρίζες της στον ιππικό κόσμο. Έχοντας υιοθετήσει το Polo από τη Μανιπούρ, μια πολιτεία στη βορειοανατολική Ινδία, τον 19ο αιώνα, Βρετανοί στρατιωτικοί που στάθμευαν εκεί επέστρεψαν στην πατρίδα τους γύρω στα μέσα του 1800 με μια τάση για το άθλημα που σύντομα κέρδισε δημοτικότητα σε όλη την Αγγλία, ιδιαίτερα μεταξύ των πλουσίων και της ανώτερης τάξης.

Η στολή που φορούσαν οι παίκτες αποτελούνταν από μπότες ιππασίας και τα παντελόνια jodhpur, και τα δύο ενδύματα προερχόμενα από την Ινδία, ενώ τo επάνω μέρος έμοιαζε με πουκάμισο. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός πριν οι παίκτες συναντήσουν ένα πρόβλημα με τον γιακά τους, τον οποίο χτυπούσε ο αέρας την ώρα του παιχνιδιού. Κάπως έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε λύσεις DIY που θα συγκρατούσαν το γιακά στη θέση του, με κουμπιά ή καρφίτσες.

Στη συνέχεια ήρθε ο John E. Brooks, εγγονός του ιδρυτή της Brooks Brothers, Henry Sands Brooks, ο οποίος έδωσε τη λύση στο πρόβλημα των παικτών κατά την επίσκεψή του στην Αγγλία το 1896. Μετά την επιστροφή του στις πολιτείες, ο Brooks ανέθεσε σε ράφτεςνα δημιουργήσουν ένα πιο μόνιμο σχέδιο. Αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως προσωπική προτίμηση στα πουκάμισα του ίδιου εισήχθη σύντομα στα σχέδια των μακρυμάνικών πουκάμισων της οικογένειάς του, με το «original button-down polo shirt» να κάνει το ντεμπούτο του στην Αμερική το 1900.


Αλλά η μπλούζα πόλο όπως τη γνωρίσαμε, δηλαδή η επανάληψηεκδοχή με κοντό μανίκι, δεν θα ερχόταν παρά 30 περίπου χρόνια αργότερα και θα σχετίζονταν με ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα - το τένις. Εκείνοι που απολάμβαναν το παιχνίδι στις αρχές του 1900 φορούσαν συνήθως ένα μακρυμάνικο πουκάμισο με κουμπιά σε συνδυασμό με φανελένιο παντελόνι και γραβάτα. Ο Γάλλος τενίστας Jean René Lacoste αναζήτησε μια εναλλακτική λύση στο μακρύ μανίκι που θα βοηθούσε στη βελτίωση της κίνησης και σύντομα άρχισε να φοράει ένα κοντομάνικο πουκάμισο με τρια κουμπιά, κατασκευασμένο από ένα ελαφρύ βαμβάκι, διακοσμημένο με έναν κροκόδειλο κεντημένο πάνω αριστερά στο στήθος που παρέπεμπε στο παρατσούκλι του τενίστα «le Crocodile».

Με τη απόσυρση του στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Lacoste δέχθηκε πρόταση από τον André Gillier, έναν Γάλλο κατασκευαστή πλεκτών ρούχων, να πουλήσει την πλεκτή μπλούζα τένις με τον κροκόδειλο. Ο Lacoste συμφώνησε και το 1933 γεννήθηκε το La Chemise Lacoste (σήμερα γνωστό ως απλά Lacoste). Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση της μάρκας, η εταιρία Izod θα αποκτήσει τα δικαιώματα παραγωγής και πώλησης πουκάμισων Lacoste στις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθώντας στη μετατροπή των πουκάμισων από απλά ενδύματα τένις σε στιλ που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τις μάζες.

Αφού είδε την ενσωμάτωση του πολυεστέρα σε πολλά tennis shirts στην αγορά για να αποφεύγεται το ξεθώριασμα, ο Ralph Lauren, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα polo χωρίς τις συνθετικές ίνες. Έτσι, είκοσι περίπου χρόνια μετά την ίδρυση της Lacoste, ο θείος Ralph κυκλοφόρησε το δικό του κοντομάνικο βαμβακερό πουκάμισο, που έφτασε σε 24 χρώματα και έφερε το σύνθημα «Με την ηλικία γίνεται καλύτερο». Η έκδοση του Lauren έγινε αμέσως επιτυχία και σύντομα καθιερώθηκε ως «το μπλουζάκι πόλο», που ξέρουμε σήμερα.

Το ύφασμα
Παραμένοντας πιστό στο πρωτότυπο, το Lacoste's Classic Fit L.12.12 Polo Shirt είναι κατασκευασμένο από 100% βαμβακερό petit piqué, ένα βαμβακερό ύφασμα που εφευρέθηκε από τον René Lacoste ειδικά για το πουκάμισο πόλο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Lacoste, «Το Petit piqué είναι φτιαγμένο από βαμβάκι υψηλής ποιότητας. Οι ίνες επιλέγονται για την απαλότητα, την αντοχή και την καθαρότητά τους», με 25km νήματος που απαιτούνται για την κατασκευή ενός πόλο L.12.12 σε μέγεθος 4 (XL). Το μήκος του νήματος είναι μεγαλύτερο από τα περισσότερα άλλα υφάσματα, δημιουργώντας ένα υλικό που είναι ταυτόχρονα ανθεκτικό και ελαφρύ. Στη συνέχεια, το ύφασμα υφαίνεται και πλέκεται σφιχτά μεταξύ τους για να δημιουργήσει μια ύφανση που αποτελείται από μικρά σχέδια που μοιάζουν με κυψέλες, τα οποία επιτρέπουν στον αέρα να περνάει ευκολότερα και προσδίδουν στο πτι πικέ την αναπνοή για την οποία είναι γνωστό.

Ο Ralph Lauren χρησιμοποιεί ένα βαμβακερό πλέγμα όταν κατασκευάζει τα πόλο του, επιτρέποντας και πάλι την αναπνοή χάρη στον χώρο μεταξύ των ινών, δημιουργώντας ένα διακριτικό μοτίβο κηρήθρας που διαφέρει από το σχέδιο σε σχήμα V της Lacoste. Ωστόσο, ενώ και τα δύο πόλο είναι φτιαγμένα από 100% βαμβάκι, επειδή το Lacoste's είναι πικέ, το ύφασμα θα είναι πιο παχύ και θα έχει μεγαλύτερο βάρος, καθιστώντας το πιο «ανθεκτικό» με την έννοια ότι το χρώμα και το σχήμα του είναι πιθανό να αντέχουν περισσότερο καθ' όλη τη διάρκεια της χρήσης και των πλύσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πόλο του Ralph Lauren πρόκειται να φθαρεί πιο σύντομα, αλλά ότι τα αποτελέσματα της φθοράς θα είναι πιο εμφανή. Αλλά και πάλι, αυτό είναι σκόπιμο και σε ευθυγράμμιση με το σχεδιαστικό ήθος του Ralph Lauren, που θέλει το χρώμα του υφάσματος ξεθωριάζει όμορφα με την πάροδο του χρόνου, ενώ το σχήμα συμμορφώνεται με τη σιλουέτα του χρήστη.

Η εφαρμογή
Τόσο το Polo Shirt L.12.12 της Lacoste όσο και το Iconic Mesh Polo του Ralph Lauren είναι κομμένα σε Classic Fit, ο ορισμός του κλασικού φυσικά εξαρτάται από τη μάρκα. Για τη Lacoste, η εφαρμογή τους γενικά θεωρείται ότι είναι πιο αληθινή σε μέγεθος από αυτή του Ralph Lauren, επιτρέποντας περισσότερο χώρο και πλάτος στον κορμό. Αλλά η εφαρμογή του Iconic Mesh Polo του Ralph Lauren δεν είναι καθόλου λεπτή - και θα τεντωθεί λίγο με τον καιρό. Όσον αφορά τα μανίκια, και τα δύο πουκάμισα προσφέρουν ένα μανίκι που πέφτει μερικά εκατοστά πάνω από τον αγκώνα, με το κόψιμο του Ralph Lauren να έχει μια πιο «γεμάτη» μασχάλη, ενώ της Lacoste είναι πιο κοντά στο σώμα.

Ίσως η πιο κραυγαλέα διαφορά στα κοψίματα των αντίστοιχων κλασικών γραμμών των δύο εταιριών φαίνεται στο στρίφωμα. Το Ralph Lauren έχει πιο φαρδιά πλάτη σε σχέση με τον μπροστινό μέρος, ενώ η Lacoste έχει το ίδιο μήκος τριγύρω. Το πρόσθετο μήκος στο πίσω μέρος το βοηθά να παραμένει σταθερό. Αλλά όσοι προτιμούν να πιο χαλαρές γραμμές στα ρο΄μπορεί να προτιμήσουν τη Lacoste

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.