UPDATE #NOW

Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών μέσα από τα στοιχεία που μας έδωσε η γραμμή SOS 15900


Σύρμα Κιουπελόγλου

4 Φεβρουαρίου 2021

Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών μέσα από τα στοιχεία που μας έδωσε η γραμμή SOS 15900

Η δεκαετής και πλέον οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας, το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα του οποίου έγινε πρώτος και βασικός αποδέκτης, τα καινούρια δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού μας, η αναγκαία εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού με αποτέλεσμα τον εγκλεισμό γυναικών σε ήδη βίαια ή ασφυκτικά περιβάλλοντα ανέδειξαν τη βία κατά των γυναικών ως μια άκρως ανησυχητικά εντεινόμενη συμπεριφορά.

Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο σε όλους ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι συνεχώς υπαρκτή, με τη μορφή της λεκτικής απειλής, της σωματικής βλάβης, του συναισθηματικού εκβιασμού, της οικονομικής υποτέλειας, της εργασιακής αβεβαιότητας, του φόβου, του εξευτελισμού.

Ο αντίκτυπός της έχει βραχυχρόνιες ή/και μακροχρόνιες συνέπειες στη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική υγεία γυναικών και κοριτσιών, επηρεάζοντας αρνητικά τη γενική ευημερία των γυναικών, εμποδίζοντας την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας. Γεγονός που οδηγεί το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) να αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή  σεξουαλική κακοποίηση.

jenny.gr

Εμείς ήρθαμε σε επαφή με την 24/7 Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900 και ενημερωθήκαμε για κάποια στοιχεία για τα περιστατικά βίας στη χώρα μας.

Από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020 οι γυναίκες που υποστηρίχθηκαν από Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έφτασαν τις 4.872. Ήταν όλες γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων καθώς και τρίτα πρόσωπα (π.χ η μητέρα, ενήλικη κόρη του θύματος κ.λπ.).

Σε ποσοστό 84% είχαν έρθει αντιμέτωπες με κάποια μορφή ενδοοοικογενειακής βίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να δηλώνει ότι ο θύτης ήταν ο νυν ή ο πρώην σύζυγος του. Τα δύο κυριότητα αιτήματα αυτών των γυναικών που αποφάσισαν να μιλήσουν ήταν με ίσα ποσοστά η ψυχολογική στήριξη και η νομική στήριξη από τις δομές.

Η Υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, κ. Μαρία Συρεγγέλα δήλωσε γι’αυτό, «Οι περιπτώσεις γυναικών που διστάζουν να καταγγείλουν τον εφιάλτη που έχουν βιώσει, παραμένουν πολλές. Γι’ αυτό ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να βρουν τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσουν για τις συμπεριφορές βίας και κακοποίησης που έχουν υποστεί».

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό έργο γίνεται από αυτούς τους οργανισμούς και πόσο υπαρκτή και παντού γύρω μας είναι η βία. Για να αποτιναχθεί απαιτείται η συστράτευση κάθε δύναμης, με επικεφαλής τη δύναμη της παιδείας και ακόλουθους την δύναμη της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και, φυσικά, του πολιτισμού.

Αν ανατρέξουμε στα αρχεία των κλήσεων των δύο τελευταίων μηνών της γραμμής SOS 15900 θα διαπιστώσουμε και κάτι ακόμα. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες που τους τηλεφώνησαν έμαθαν γι’αυτούς στο μεγαλύτερο ποσοστό από το διαδίκτυο, μετά από την τηλεόραση και στην συνέχεια από κάποιο γνωστό πρόσωπο.

Συνειδητοποιούμε λοιπόν πόσο κρίσιμη είναι η δημοσιοποίηση των περιστατικών βίας, των προσωπικών ιστοριών, των καταγγελιών ανθρώπων με δημόσιο βήμα και των δομών και οργανισμών που είναι έτοιμες να απλώσουν το χέρι σε όποιον το χρειάζεται. 

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Μικαέλα Θεοφίλου και την Γραμμή SOS 15900 για τα στοιχεία που μας παραχώρησαν.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr