Τι είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν είσαι θύμα βίας ή γνωρίζεις κάποιον που είναι
Σύρμα Κιουπελόγλου
3 Φεβρουαρίου 2021
Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο που οφείλεται ξεκάθαρα στη στερεοτυπική αντίληψη περί της κατωτερότητας του γυναικείου φύλου. Είναι η έκφανση μιας παγιωμένης επί αιώνες νοοτροπίας, κυρίαρχης και στη χώρα μας. Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο σε όλους ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνεχώς υπαρκτή, με τη μορφή της λεκτικής απειλής, της σωματικής αβεβαιότητας, του φόβου, του εξευτελισμού.
Yπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές βίας, με την οποία μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα τα θύματα και είναι όλες εξίσου σημαντικές:
- Βία κατά των γυναικών
- Βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων
- Aκρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων ή τραυματισμός αυτών
- Γυναικοκτονία
- Εγκλήματα Τιμής
- Έμφυλη βία, βία που στρέφεται κατά ατόμου εξαιτίας του φύλου, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου του εν λόγω ατόμου
- Ενδοοικογενειακή Βία
- Καταναγκαστικοί γάμοι
- Καταναγκαστική Στείρωση
- Οικονομική βία, πράξεις ελέγχου και παρακολούθησης της συμπεριφοράς ατόμου όσον αφορά τη χρήση και διανομή χρημάτων και συνεχής απειλή άρνησης παροχής οικονομικών πόρων.
- Εξακολουθητική παρενόχληση, η μη εμφανής παρακολούθηση ή παρενόχληση
- Σεξουαλική βία
- Βιασμός
- Σεξουαλική παρενόχληση
- Σωματική βία
- Ψυχολογική βία
- Έμφυλη βία στον Κυβερνοχώρο (Cyber violence)
Eίναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι αποτελεί βία, να το ονοματίσουμε, να του δώσουμε δύναμη και να του την πάρουμε πίσω μιλώντας, ζητώντας βοήθεια, καταγγέλλοντας την. Πού μπορούμε όμως να απευθυνθούμε και ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουμε;
Οι γυναίκες- θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης μπορούν να απευθυνθούν στη δωρεάν, (μόνο μία εταιρεία έχει αστική χρέωση), τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι ειδικοί της γραμμής, τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής, προσπαθούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα τραύματά τους και να τις ενδυναμώσουν για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι υπάρχει ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη των γυναικών, 42 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 Ξενώνες Φιλοξενίας είναι εδώ για εκείνες που αποφασίζουν να σπάσουν τον κύκλο την βίας.
Μάλιστα, η λειτουργία των Δομών ενδυναμώθηκε με μια σειρά από συνέργειες:
-Mε την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για τις απαραίτητες εξετάσεις για την εισαγωγή γυναικών θυμάτων βίας στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου.
-Με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για δωρεάν καταλύματα έκτακτης ανάγκης.
-Με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για περιστατικά που έχουν παιδιά.
- Με τον ΟΑΕΔ, ο οποίος προχώρησε στην τροποποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας προκειμένου να στηρίξει τις άνεργες γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
Oι γυναίκες- θύματα βίας είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η σεξουαλική βία ως μορφή έμφυλης βίας είναι ποινικό αδίκημα για το οποίο πρέπει να προσφεύγουν στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη και να το καταγγέλλουν. Σε περιπτώσεις άμεσης και έκτακτης ανάγκης, τα θύματα πρέπει να καλούν αμέσως στην Αστυνομία.
Οι εργαζόμενοι που υφίστανται τώρα βία ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία μπορούν να καταγγείλουν το περιστατικό στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και να προσφύγουν στις αρμόδιες διοικητικές αρχές και τα δικαστήρια.
Σημαντικό είναι ότι ετοιμάζεται να επικυρωθεί και από την χώρα μας η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Η Σύμβαση αυτή καθορίζει τα πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία, αποσαφηνίζει σημεία που μέχρι σήμερα αποτελούν γκρίζες ζώνες.
Στο απόσπασμα της Σύμβασης, αναφέρεται ότι τα πρότυπα καλύπτουν φαινόμενα βίας και παρενόχλησης που συμβαίνουν στον χώρο εργασίας είτε στο περιβάλλον όπου μία εργαζόμενη ή ένας εργαζόμενος κάνει διάλειμμα για φαγητό ή ξεκουράζεται είτε στις εγκαταστάσεις υγιεινής και αποδυτηρίων. Επίσης, καλύπτουν φαινόμενα βίας και παρενόχλησης που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ταξιδιών που σχετίζονται με την εργασία, εκδηλώσεων ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και περιστατικά βίας που καταγράφονται σε χώρους διαμονής και προσφέρονται από τον εργοδότη, αλλά και κατά τις μετακινήσεις προς και από την εργασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας, θα γίνει ερμηνεία των διατάξεων της σύμβασης και στη συνέχεια ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό δίκαιο.
Αν είσαι θύμα κάποιας μορφής βίας, να θυμάσαι πως υπάρχουν άνθρωποι να σε στηρίξουν και πως δεν είσαι μόνη, ούτε η μόνη που βιώνει κάτι τέτοιο. Μίλα, μην φοβάσαι!
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Μικαέλα Θεοφίλου και την Γραμμη SOS 15900 για τα στοιχεία που μας παραχώρησαν.
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits