ΟΜΟΡΦΙΑ

Η ιστορία του γυναικείου hairstyle- Από την κοινωνική θέση και την τιμωρία, έως τους συμβολισμούς και την απελευθέρωση


The Jennettes

13 Οκτωβρίου 2019

Η ιστορία του γυναικείου hairstyle- Από την κοινωνική θέση και την τιμωρία, έως τους συμβολισμούς και την απελευθέρωση

Ο τρόπος που κουρευόμαστε συνήθως, αντανακλά στοιχεία της ταυτότητάς μας. Το κούρεμά μας δείχνει το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και το κατά πόσο είμαστε δυναμικές. Ή μήπως όχι;

Στα αρχαία χρόνια, οι γυναίκες που είχαν μακριές μπούκλες, θεωρούνταν σύμβολο ομορφιάς και θηλυκότητας. Από την άλλη, οι Ινδουίστριες χήρες όφειλαν να κουρεύονται πολύ ή να ξυρίζουν εντελώς τα κεφάλια τους. Αυτό θα έδειχνε σε όσους ήθελαν να τις πλησιάσουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιον άνδρα. 

Το κόψιμο των μαλλιών συχνά υποδήλωνε και την τιμωρία των γυναικών, κυρίως στον δυτικό πολιτισμό. Η γνωστή ως Collaboration horizontale ήταν μια «υποτιθέμενη» σεξουαλική αγωγή ανάμεσα στις Γαλλίδες και τους Γερμανούς στρατιώτες μετά τον πόλεμο του 1940. Η απελευθέρωση της Γαλλίας το 1944 επισκιάζει τις Γαλλίδες με μια ακόμη ταπείνωση που γινόταν μπροστά στον κόσμο. Περίπου 20000 γυναίκες υπολογίζεται ότι είχαν αναγκαστεί να ξυρίσουν τα κεφάλια τους δημοσίως.

jenny.gr

Κατά τη Βικτωριανή εποχή, τα μαλλιά μιας γυναίκας ήταν σύμβολο έκφρασης των επιθυμιών και των συναισθημάτων της. Οι κοπέλες της εποχής έπρεπε να έχουν πιασμένα τα μαλλιά τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους, ενώ μπορούσαν να τα λύνουν μόνο μέσα στην κρεβατοκάμαρά τους. Αυτό γινόταν γιατί η κοινωνία θεωρούσε πως η γοητεία κάθε γυναίκας, εξαρτάται ακόμη και από τον τρόπο που πιάνει τα μαλλιά της, και αυτή η ομορφιά θεωρούνταν ότι ήταν αποκλειστικά και μόνο για τον σύζυγό της. Τα λιτά μαλλιά μίας γυναίκας που τόλμησε να παραβεί τον άγραφο κανόνα, έμελλε να επιφέρουν μία σειρά από επαναστάσεις για την άδικη μεταχείριση των γυναικών. 

Από τότε, οι γυναίκες άρχισαν να πειραματίζονται με τα μαλλιά τους πιο ελεύθερα ενώ τη δεκαετία του 1950 έρχεται στο προσκήνιο το μακρύ καρέ. Το συγκεκριμένο κούρεμα άρχισε να θεωρείται σύμβολο ελευθερίας με τις γυναίκες να αποκτούν ενεργά και έντονα τον έλεγχο στη ζωή τους. 

Σήμερα, το hairstyle που επιλέγει μια γυναίκα συμβολίζει πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της. Ανάλογα με το τι θέλουμε να αναδείξουμε κάθε φορά, το δυναμισμό, τη θηλυκότητα ή τον επαγγελματισμό μας, τα κουρέματα που επιλέγουμε, ποικίλλουν. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα κοντά ή μακριά μαλλιά δεν ήταν πάντοτε επιλογή της κάθε γυναίκας, αλλά προϊόν επιβολής.

Πηγή φωτογραφίας: Getty images
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.