ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Κόκκινο κραγιόν: Η ιστορία πίσω από το πιο ποθητό χρώμα για τα χείλη


TSVIGKOU

5 Ιανουαρίου 2017

dita.jpg

Σαφώς υπάρχουν και άλλες όπως είναι το σύγχρονο pin up girl Dita von Teese, η οποία αρνείται να φύγει από το σπίτι της χωρίς να έχει βαμμένα κόκκινα χείλη, η Gwen Stefani που σε μία πρόσφατη εμφάνιση της με nude κραγιόν, δεν την αναγνωρίσαμε και πολλές ακόμη... 


Γιατί μας αρέσει το συγκεκριμένο χρώμα στα χείλη μας; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το κόκκινο έχει τρομερή δυναμική, χαρίζει αυτοπεποίθηση σε όλες τις γυναίκες και αναδεικνύει τη femme-fatale πλευρά μας. 

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;

Πάμε το χρόνο πίσω και αρκετά χιλιόμετρα μακριά, στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου τότε γυναίκες και άντρες έβαφαν τα χείλη τους, χρησιμοποιώντας πολύτιμους λίθους. Την ίδια εποχή η βασίλισσα Κλεοπάτρα σκότωνε έντομα, για να παίρνει το αίμα τους προκειμένουν να αποκτήσει το τέλειο χρώμα στα χείλη της. Εκείνη την εποχή το κόκκινο άρχισε να κάνει την εμφάνισή τους ακόμα και στα στόματα των κοινών θνητών γυναικών.

Συνεχίζουμε και πάμε στο 1500, όπου τότε το κραγιόν στην Αγγλία ήταν υποτιμητικό, καθώς οι άνθρωποι εκείνης της εποχής θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο καλλυντικό απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες της χαμηλής τάξης και στις ιερόδουλες. Όλα αυτά συνέβησαν μέχρι που η Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας το καθιέρωσε μαζί με κατάλευκη επιδερμίδα.

Το κραγιόν γίνεται και πάλι απαγορευτικό το 18ο αιώνα. Αυτό συνέβη μετά από την έγκριση ενός νόμου της εποχής, ο οποίος όριζε ότι οι γυναίκες που φοράνε κραγιόν είναι μάγισσες. Ο ισχυρισμός ήταν ότι με αυτό το προϊόν, οι γυναίκες προσπαθούν να δελεάσουν τους άνδρες να τις παντρευτούν και βγήκε το συμπέρασμα ότι το make-up ήταν μια μορφή εξαπάτησης. 

Αργότερα όμως, όταν το σινεμά κατέκτησε το κοινό στα τέλη του 1800, πολλές ηθοποιοί φορούσαν κόκκινο κραγιόν σε καθημερινή βάση, καθώς τα χείλη τους φαινόντουσαν πιο έντονα στην black and white σκηνή του σινεμά.  Έτσι έγινε η αρχή, το κόκκινο κραγιόν να αγαπηθεί ξανά από κάθε κοινωνική τάξη και να ενταχθεί στο καθημερινό μακιγιάζ κάθε γυναίκας που ήθελε να είναι περιποιημένη και κομψή.

Η πρώτη συσκευασία κραγιόν παρουσιάστηκε από τον Maurice Levy το 1915, ο οποίος άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία γύρω από τον τρόπο χρήσης του κραγιόν, με αποτέλεσμα να είναι πιο οικείο και εύχρηστο τις γυναίκες.



Από τότε, μέχρι σήμερα οι αλλαγές στη συσκευασία είναι ελάχιστες.
Λίγα χρόνια μετά ακολούθησε η εποχή του Hollywood. Στα 50s,  δεν υπήρχε γυναίκα που να μη φοράει κόκκινο κραγιόν, Marilyn Monroe, Ava Gardner, Rita Hayworth είναι κάποια από τα icons που βάφανε τα χείλη τους σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου.

Ανάμεσα στις δεκαετίες 60 και 70, το κόκκινο κραγιόν έγινε ακόμα πιο δημοφιλές. Οι περισσότερες εταιρείες καλλυντικών ξεκίνησαν να γίνονται πιο δημιουργικές και να δημιουργούν ποικίλες αποχρώσεις του κόκκινου. Έντονο, φωτεινό, σκούρο κάθε γυναίκα είχε τη δυνατότητα να βρει την απόχρωση που της ταιριάζει και να κάνει την καλύτερη αγορά για εκείνη την εποχή. 

Μέχρι σήμερα λοιπόν το κόκκινο είναι εδώ, με την Olivia Palermo, Emma Stone, Taylor Swift και Scarlett Johansson να το απογειώνουν σε κάθε εμφάνισή τους και να μας εμπνέουν για υπέροχα makeup looks. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.