Πώς βάφονταν οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα: Τα μυστικά ομορφιάς μιας άλλης εποχής
Έλενα Κρητικού
28 Αυγούστου 2020
Beauty hacks από Influencers, μυστικά tricks και εγχειρίδια του ιδανικού μακιγιάζ για την κάλυψη της κάθε ατέλειας. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς σήμερα τις βασικές πηγές έμπνευσης του make up των γυναικών. Πώς βάφονταν όμως, αλήθεια οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα;
"Πρώτα καθαρίζεται, τρίβει το δέρμα της, χτενίζεται, σπογγίζει το σώμα της, πλένεται, καθρεφτίζεται, ντύνεται, αρωματίζεται, στολίζεται, αλείφεται με πομάδες".
Οι κωμωδιογράφοι της εποχής αντλούσαν έμπνευση από τη γυναικεία φιλαρέσκεια με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αντιφάνη, ο οποίος περιγράφει με τα παραπάνω λόγια, τα στάδια της καλλωπιστικής προετοιμασίας μιας κομψής γυναίκας στην Αρχαία Αθήνα, και μας βάζει αρκετά μέσα στο κλίμα της εποχής!
Οι γυναίκες ακολουθούσαν καθημερινά μια σχεδόν τελετουργική ρουτίνα ομορφιάς, με συστατικά που αντλούσαν από τη φύση. Πούδρα, έντονα φρύδια και απαλό χρώμα στα μάγουλα και στα χείλη ήταν τα beauty trends της εποχής και τηρούνταν με ευλάβεια από τις γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα οπότε φαίνεται πως η αισθητική ως έννοια έχει μακρινές ρίζες.
Το μακιγιάζ δηλαδή, ήταν διακριτικό και είχε ως κύριο γνώρισμα την ισορροπία των χαρακτηριστικών του προσώπου συνδυασμένη με τη φυσική απλότητα. Το χρώμα του δέρματος ήταν φωτεινό για να αντανακλά την καθαρότητα της ψυχής ενώ οι γυναίκες τοποθετούσαν λευκή σκόνη σε όλο το πρόσωπο και αν δεν υπήρχε το λεγόμενο ψιμύθιο το αντικαθιστούσαν με αλεύρι η κιμωλία.
DIY Beauty: Ο όρος που θα περιέγραφε το μακιγιάζ στην αρχαία Ελλάδα
Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες έβαφαν τα χείλη τους με χυμό από μούρο, μολύβια ή τη ρίζα του φυτού αλκέα (μολόχα). Μαύριζαν τα φρύδια με καπνά ή τριμμένο αντιμόνιο, τα βλέφαρα τα σκίαζαν ελαφρά με κάρβουνο. Τις βλεφαρίδες τις έβαφαν πρώτα μαύρες, μετά με μείγμα από ασπράδι αυγού, αμμωνία και ρετσίνι. Τα μαλλιά χρωματίζονταν μαύρα με διάφορα εκχυλίσματα λαχανικών ή με λειχήνες σε αποσύνθεση. Τα ξανθά μαλλιά ήταν επίσης δημοφιλή στην αρχαία Ελλάδα και προϋπέθεταν την έκθεση στον ήλιο για κάποιες ώρες ώστε να γίνουν πιο χρυσαφένια.
Η εμμονή των γυναικών με το πρόσωπό τους και τη διαδικασία του μακιγιάζ στηρίζεται σε φρούτα και φυτά. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι η εξωτερική ομορφιά αποτελεί “το σημαντικότερο προσόν, που ήταν πιο πολύτιμο και από την καλύτερη συστατική επιστολή”. Η ωραία εμφάνιση είναι τόσο σημαντική για τον Αριστοτέλη, που πολλές φορές θα μπορούσε ένας όμορφος άνθρωπος χωρίς άλλα προσόντα να υπερτερήσει κάποιου άλλου λιγότερο όμορφου, ακόμα και αν ο δεύτερος διέθετε πάρα πολλές γνώσεις.
Πάνω σε αυτές τις θέσεις φαίνεται πως στήριζαν το μεγάλο πάθος για τον καλλωπισμό τους, οι γυναίκες της εποχής και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί, αφού μέχρι σήμερα λατρεύουμε να μαθαίνουμε όλα εκείνα τα κόλπα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφες!
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: greekancientworld
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.