ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΝΥΧΙΑ

Κερατίνη: Οι αμφιβολίες του παρελθόντος και τα νέα για τις θεραπείες ισιώματος στο κομμωτήριο


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

4 Οκτωβρίου 2024

θεραπεία κερατίνης
IG @rosiehw
Οι νεότερες θεραπείες κομμωτηρίου ισιώνουν τα μαλλιά με σεβασμό στη φύση τους

Κερατίνη, ίσιωμα μαλλιών, αναδόμηση μαλλιών, με ή χωρίς φορμαλδεΰδη… τόση σύγχυση σχετικά με τη θεραπεία μαλλιών με κερατίνη!

Οι αμφιβολίες

Σήμερα, η θεραπεία κερατίνης σημαίνει μια υπηρεσία κομμωτηρίου που κάνει τα μαλλιά πιο όμορφα , λειτουργώντας ως «θεραπεία αποκατάστασης» για την κερατίνη που υπάρχει φυσικά στα ίδια τα μαλλιά. Σε αυτό το σημείο όμως είναι εκεί που αρχίζουν οι παρεξηγήσεις. Αφενός, η κερατίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη που συνθέτει την ίνα της τρίχας, αφετέρου, η ομώνυμη θεραπεία έχει υποστεί διάφορες αλλαγές με τα χρόνια.

Στο κομμωτήριο, η κερατίνη γεννήθηκε ως χημικό ισιωτικό, στη συνέχεια απαγορεύτηκε από την αγορά λόγω της περιεκτικότητάς της σε φορμαλδεΰδη, μέχρι που μετατράπηκε στον φυτικό κόσμο, αλλάζοντας ριζικά την προέλευσή της.

θεραπεία κερατίνης
IG @rosiehw

Η θεραπεία κερατίνης στο κομμωτήριο εμφανίστηκε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια στη Βραζιλία, κυρίως για μόνιμο ίσιωμα μαλλιών. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα συχνά συνδέεται με το «χημικό σιδέρωμα». Για αυτόν τον λόγο ήταν μια υπηρεσία αφιερωμένη στα σγουρά και φριζαρισμένα μαλλιά που δύσκολα ισιώνονται μόνο με μόνο ένα πέρασμα του κλασσικού σίδερου ισιώματος.

Οι παγκόσμιοι φορείς υγείας εντόπισαν τους κινδύνους της φορμαλδεΰδης, μιας χημικής ένωσης που περιέχεται στα προϊόντα ισιώματος. Και έτσι, αποφάσισαν να τα απαγορεύσουν από την ευρωπαϊκή αγορά το 2010. Για τον λόγο αυτό είδαμε μια ανάπτυξη άλλων μορίων φυτικής προέλευσης, τα οποία είναι πολύ πιο ασφαλή.

Υπάρχει ακόμα φορμαλδεΰδη στις θεραπείες κερατινής;

Αρχικά, τα χημικά προϊόντα ισιώματος μαλλιών περιείχαν φορμαλδεΰδη χάρη στην ικανότητά της να διατηρεί τα μαλλιά ίσια και να σταθεροποιεί την κερατίνη στον άξονα της τρίχας. Σύμφωνα με το νόμο, επιτρέπεται ελάχιστη ποσότητα στα καλλυντικά (ίση με 0,2%), αλλά στα προϊόντα ισιώματος η περιεκτικότητά της υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις κατά 30-40 φορές. Και έτσι ορίστηκε ως επιβλαβές για την υγεία.

θεραπεία κερατίνης
IG @rosiehw

Οι κίνδυνοι για την υγεία αφορούν ιδιαίτερα τους κομμωτές, οι οποίοι έρχονται συχνά σε επαφή μαζί τους. Η παρατεταμένη έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και είναι επίσης πολύ ερεθιστική και αλλεργιογόνα. Σε αυτό προστίθεται ένα ακόμη μειονέκτημα: Η παλιά θεραπεία κερατίνης, δηλαδή το βραζιλιάνικο ίσιωμα, καταστρέφει τα μαλλιά γιατί σπάει τις αλυσίδες που ορίζουν τη δομή της τρίχας και στη συνέχεια τις ανασυνθέτει με τη βοήθεια του ισιωτικού σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτός είναι ο λόγος που αυτός ο τύπος ισιώματος ήταν ικανός να αλλάξει τη φύση των μαλλιών από σγουρά σε ίσια. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, μακροπρόθεσμα τα κατέστρεφε ανεπανόρθωτα.

Η θεραπεία κερατίνης σήμερα

Οι σύγχρονες θεραπείες κερατίνης κάνουν τα μαλλιά πιο απαλά και ενυδατωμένα. Στην πραγματικότητα, είναι ιδανικές για τα ξηρά και αρκετά ταλαιπωρημένα μαλλιά. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της θεραπείας κερατίνης είναι επίσης ότι μπορεί να προσαρμοστεί στο αρχικό σχήμα των μαλλιών κι αυτό, ισχύει για κάθε σχήμα μαλλιών (ίσια, κυματιστά ή σγουρά) - υπάρχει μια διαφορετική φόρμουλα, σχεδιασμένη να τα κάνει πιο όμορφα, λεία και απαλλαγμένα από το φριζάρισμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.