ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Η αισθητικός μου: Οι 10 πιο σημαντικές απαντήσεις για την περιποίηση του δέρματος


4 Φεβρουαρίου 2016

Είναι γεγονός ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας: μας προστατεύει, αποτελεί το «σύνορό» μας με το περιβάλλον, αλλά παράλληλα μας χαρακτηρίζει. Είναι ο εκφραστής των συναισθημάτων μας καθώς και της υγείας μας, αφού ακτινοβολεί, πάντα, την εσωτερική μας κατάσταση. Έχουμε, λοιπόν, την υποχρέωση να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε για να είμαστε, αλλά και να φαινόμαστε, όμορφοι και υγιείς.

1. Από ποια ηλικία πρέπει κάποιος να ξεκινά την καθημερινή περιποίηση του προσώπου του;

Ο καθηγητής Murad συμβουλεύει: κάθε μητέρα, όπως μαθαίνει στο παιδί της να πλένει τα δόντια του πρωί και βράδυ από την ηλικία των 3-4 ετών, έτσι οφείλει να του μάθει και στην ηλικία των 13-14 ετών να πλένει το πρόσωπό του πρωί και βράδυ και αυτή η συνήθεια να το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προστασία από τον ήλιο. Το αντηλιακό προϊόν πρέπει να εντάσσεται από νωρίς στην καθημερινή μας φροντίδα. Τέλος, αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα, όπως για παράδειγμα ακμή, τότε πρέπει να ξέρουμε πως χρειάζεται ειδική φροντίδα με κατάλληλα προϊόντα.

2. Πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με σαπούνι ή υγρό; Εκτός από το πλύσιμο του προσώπου, είναι υποχρεωτική η χρήση κάποιας  λοσιόν και γιατί;

Πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με το κατάλληλο, για τον τύπο του δέρματός μας, προϊόν. Είναι προτιμότερο ένα gel καθαρισμού που θα αφαιρείται επιμελώς με νερό, ώστε να μην μένει υπόλοιπο επάνω στο δέρμα μας, καθώς και η χρήση μικρής ποσότητας σε βρεγμένο δέρμα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Για τα δέρματα με ακμή χρειάζεται ειδικό προϊόν καθαρισμού, το οποίο να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, για ένα πολύ ξηρό δέρμα είναι κατάλληλο ένα γαλάκτωμα ή μία κρέμα καθαρισμού. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του προϊόντος καθαρισμού και να μην χρησιμοποιούμε προϊόντα που αφαιρούν εντελώς τη λιπαρότητα από την επιδερμίδα μας, αλλά να σέβονται τον υδρολιπιδικό υμένα ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία του. Είναι πολύ σημαντικό, μετά το πλύσιμο, να περάσουμε το πρόσωπό μας με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με μια λοσιόν κατάλληλη για τον τύπο του δέρματος μας, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα του καθαριστικού, τα άλατα του νερού και να ισορροπήσουμε το ph του δέρματος μας. Η λοσιόν τονώνει, ηρεμεί και εμπλουτίζει το δέρμα μας με ενυδατικά στοιχεία. Αυτή είναι η καταλληλότερη προετοιμασία για τα προϊόντα που θα ακολουθήσουν.

3. Ποια προϊόντα ακολουθούν τη λοσιόν το πρωί και ποια το βράδυ;

Το πρωί, μετά τη σωστή προετοιμασία, θα ακολουθήσουν τα προϊόντα προστασίας, όπως μια ενυδατική κρέμα ματιών, μία κρέμα λαιμού και ντεκολτέ, και αν υπάρχει ανάγκη, τοπικά, ένα σέρουμ. Τέλος, η ενυδατική κρέμα ημέρας που είναι κατάλληλη και για βάση μακιγιάζ. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε όλον τον χρόνο αντιηλιακή προστασία την οποία βρίσκουμε και σε πολλά προϊόντα ημέρας που περιέχουν αντιηλιακά φίλτρα, έτσι ώστε να μην πνίγουμε το δέρμα μας με πολλές κρέμες. Το βράδυ ακολουθούμε την ίδια διαδικασία προετοιμασίας, αλλά συνεχίζουμε με προϊόντα περισσότερο θρεπτικά και αναπλαστικά διότι, όπως γνωρίζουμε, το βράδυ το δέρμα μας δουλεύει για να αποκαταστήσει όλες τις βλάβες της ημέρας, άρα είναι καλό να του δώσουμε όλα όσα χρειάζεται για να αποκαταστήσει τις φθορές του. Δεν μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε το βράδυ μία κρέμα, για παράδειγμα, που περιέχει αντηλιακά φίλτρα. Γι’ αυτό, οι βραδινές κρέμες, τόσο των ματιών όσο και του προσώπου πρέπει να περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά αναδόμησης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι η κρέμα ή ο ορός πρέπει να είναι λιπαρά- απλά πρέπει να είναι πάντα κατάλληλα για τον τύπο του κάθε δέρματος και για τις ανάγκες του.

4. Χρησιμοποιούμε τα ίδια προϊόντα πριν από το μακιγιάζ;

Συνήθως, τόσο η κρέμα ματιών όσο και η ενυδατική κρέμα ημέρας είναι κατάλληλες και ως βάση μακιγιάζ. Υπάρχουν, βέβαια και εξειδικευμένα προϊόντα για εφαρμογή πριν από το μακιγιάζ όπως αμπούλες ή σέρουμ, τα οποία όμως είναι για ειδικές περιπτώσεις.

5. Πρέπει το πρόσωπό μας να παραμένει κάποιες ώρες χωρίς προϊόν; Επίσης είναι σωστό να αφήνουμε το νερό να στεγνώνει στο πρόσωπο ή πρέπει να το σκουπίζουμε επιμελώς;

Δεν θα ενοχλούσε εάν κάποιες ώρες της ημέρας, και συνήθως όταν είμαστε στο σπίτι, αφήναμε το δέρμα μας χωρίς προϊόντα, αφού το έχουμε καθαρίσει επιμελώς και το έχουμε τονώσει με την ειδική λοσιόν. Το νερό, επειδή περιέχει άλατα, καλό είναι να μην παραμένει στο δέρμα, αλλά να αφαιρείται και εάν θέλουμε να δώσουμε αίσθηση φρεσκάδας, τότε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό σπρέι με νερό που υπάρχει στην αγορά ή να το αφήσουμε με τη λοσιόν.

6. Πώς ακριβώς πρέπει να τοποθετούμε την κρέμα ματιών;

Η κρέμα ματιών είναι ένα απαραίτητο προϊόν που πρέπει, όμως, να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Πρέπει, λοιπόν, η κρέμα να μπαίνει γύρω από τα μάτια στον οφθαλμικό κόγχο με μικρά, ελαφρά χτυπηματάκια γύρω από το μάτι, καθώς και κάτω από το φρύδι. Δεν μπαίνει ποτέ πάνω στο κινητό μέρος του βλεφάρου γιατί με την κίνηση των βλεφάρων μπορεί να απορροφηθεί και να δημιουργήσει ερεθισμό στα μάτια.

7. Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε απολέπιση;

Η απολέπιση είναι μία ευεργετική διαδικασία για το δέρμα γιατί το απαλλάσσει από τα νεκρά κύτταρα και έτσι το βοηθάει να απορροφήσει καλύτερα τα ευεργετικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης, δίνοντας του αίσθηση λάμψης και φρεσκάδας. Τα προϊόντα απολέπισης που χρησιμοποιούνται, καθώς και η συχνότητα χρήσης τους πρέπει να εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματος, γι’ αυτό προτείνουμε γενικά απολέπιση μία έως δύο φορές την εβδομάδα με τα κατάλληλα, για το κάθε δέρμα, προϊόντα.

8. Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα;  

Kαι εδώ, η πιο εύστοχη είναι άλλη μία φράση του Dr.Murad: «Τρώτε και μην πίνετε το νερό σας!». Πράγματι το νερό είναι το σημαντικότερο συστατικό της ζωής. Όμως, παίρνοντας το νερό μέσα από την τροφή μας (φρούτα, λαχανικά, κλπ.) και όχι αυτούσιο, δίνουμε τον χρόνο στον οργανισμό μας, κατά τη διάρκεια της πέψης, να απορροφήσει τόσο το νερό που χρειάζεται, όσο και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτό. Βέβαια, ο ίδιος ο οργανισμός μας, μάς ειδοποιεί για το πότε χρειαζόμαστε έξτρα ενυδάτωση, γι’ αυτό πρέπει να τον αφουγκραζόμαστε με προσοχή. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τα βότανα, το τσάι και το γάλα που καταναλώνουμε εντός 24ώρου, ώστε να συμπληρώνουμε τα 2 λίτρα που χρειάζεται ο οργανισμός μας μέσα στην ημέρα και όχι να υπερβάλουμε και να μετατρέπουμε τον οργανισμό μας σε ένα σύστημα που συνέχεια παίρνει και αποβάλλει νερό χωρίς να του δίνουμε τον χρόνο να αφομοιώνει τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται.

9. Πώς επιλέγουμε και πώς χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος;

Τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος είναι τόσο σημαντικά, όσο σημαντικά είναι και τα σωστά φάρμακα σε μια θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, είναι αναγκαίο να επιλέγουμε προϊόντα με γνώμονα την ποιότητα του δέρματος και να μην χρησιμοποιούμε ποτέ ένα προϊόν επειδή απλά και μόνο είχε αποτέλεσμα σε κάποια γνωστή μας. Διότι αν, παραδείγματος χάριν, έχουμε ένα λιπαρό δέρμα, μπορεί με ένα λάθος προϊόν να ενεργοποιήσουμε ακμή ή σε ένα ευαίσθητο δέρμα να δημιουργήσουμε μία ευαισθησία ή ενδεχομένως και δυσχρωμία με το ακατάλληλο προϊόν απολέπισης.

10. Ποιες θεραπείες ενδείκνυνται στο Ινστιτούτο για να διατηρούμαστε σε καλή και λαμπερή κατάσταση;

Το όμορφο δέρμα είναι το υγιές και καθαρό δέρμα. Με αυτήν την προϋπόθεση, πρέπει να επιλέγουμε τις περιποιήσεις στο Ινστιτούτο, οι οποίες θα συμπληρώσουν την περιποίηση στο σπίτι. Η επαγγελματική φροντίδα, εξαρτάται κυρίως από τον τύπο δέρματος, την ηλικία, την εποχή του χρόνου, αλλά και φυσικά τα εκάστοτε προβλήματα που κάθε φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αν, για παράδειγμα, έχουμε εφηβική ακμή, ο συχνός καθαρισμός είναι απαραίτητος για να απαλλάξουμε το δέρμα από τους φαγέσωρες και τις κύστες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια περίπτωση υπερμελάγχρωσης, δεν θα κάνουμε ποτέ περιποιήσεις λεύκανσης σε περιόδους ηλιοφάνειας. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι χρειαζόμαστε έναν σύμβουλο ομορφιάς που θα τον εμπιστευθούμε και αυτός θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τόσο τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης, όσο και τις κατάλληλες περιποιήσεις ομορφιάς που έχουμε ανάγκη. Συμπερασματικά, τρία είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει κανείς να έχει κατά νου όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος.

1)  Ο καλός καθαρισμός τόσο καθημερινά στο σπίτι, πρωί και βράδυ, όσο και σε έναν υπεύθυνο ειδικό. 2) Η σωστή επιλογή τόσο των προϊόντων περιποίησης στο σπίτι, όσο και στις επαγγελματικές περιποιήσεις. 3) Η περιποίηση ομορφιάς δεν τελειώνει μόνο στο πρόσωπο, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει λαιμό, ντεκολτέ και χέρια.

Μαίρη Αργείτου www.mariaargeitou.gr Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6742622

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.