ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Πώς να αντιμετωπίσετε τις δυσχρωμίες στο πρόσωπο


21 Οκτωβρίου 2016

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να έχετε μια φίλη η οποία ξαφνικά εμφάνισε «λεκέδες» στο πρόσωπο, ή ίσως και εσείς η ίδια να έχετε εμφανίσει πανάδες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το μέλασμα, ο ιατρικός όρος για τις πανάδες, είναι απλά η ονομασία των υπερμελαγχρώσεων που εμφανίζονται στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια. Είναι μια επίκτητη δερματοπάθεια, και οι αιτίες που την προκαλούν είναι πολλές, ενώ ως τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Η γενετική προδιάθεση, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι γεννητικές ορμόνες της γυναίκας, είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται. Η κλινική πορεία του μελάσματος είναι χρόνια και έχει συχνές υποτροπές, δυσχεραίνοντας την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Λευκαντικές αλοιφές, θεραπείες στο σπίτι και φυσικά καλυπτικό make up είναι λύσεις παροδικές, και με αμφίβολα αποτελέσματα. «Συχνά μας επισκέπτονται γυναίκες οι οποίες έχοντας ακολουθήσει διάφορες αγωγές χωρίς τη συμβολή γιατρού, έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο δέρμα παρά όφελος», δηλώνει ο δερματολόγος αφροδισιολόγος του MC Medical Center Δρ. Δημήτριος Καραφουλίδης.

Ο φόβος της επίσκεψης σε ένα δερματολογικό ιατρείο σημαίνει αποφυγή της σωστής αντιμετώπισης του συχνού αυτού δερματολογικού προβλήματος. Πέρα από τη σταθερή και καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας, εφόσον έχει εμφανιστεί έστω και η παραμικρή δυσχρωμία στο πρόσωπο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προχωρήσετε σε δερματολογική εξέταση.

Η επιδερμίδα στο πρόσωπο ιδίως όταν παρουσιάσει μέλασμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, και απαιτείται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της θεραπείας όπως και η επιλογή ενός δερματολόγου εξειδικευμένου στις υπερμελαγχρώσεις, για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Σε δεύτερο βήμα, ανάλογα με το εύρος και τον τόνο του μελάσματος, ο δερματολόγος θα συστήσει μια θεραπεία η οποία συμπληρώνεται με αγωγή στο σπίτι, όμως το κυριότερο είναι να ακολουθήσετε ένα πλάνο θεραπείας που περιλαμβάνει συνδυασμό λευκαντικών peelings και laser.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Αποφεύγεται οποιαδήποτε θεραπεία σε εποχή έντονης ηλιοφάνειας: Το φθινόπωρο η ιδανική εποχή για να την ξεκινήσετε, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι εξασθενημένη, και έχετε περιθώριο να κάνετε σε τακτά διαστήματα αλλά χωρίς πίεση χρόνου την κατάλληλη θεραπεία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι υπερμελαγχρώσεις  δεν είναι κακοήθεις, ωστόσο από τη στιγμή που εμφανίσετε πανάδες στο δέρμα είναι σημαντικό να τις παρακολουθείτε, διότι υπάρχει περίπτωση να εξελιχθούν.

Ιατρική Ομάδα MC Medical Center

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.