ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Η αισθητικός μου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την επίδραση του ήλιου στο δέρμα


22 Ιουνίου 2017

2144e1d6c9e874d16655e557d3eb4783-bikini-tumblr-swimsuit-poses.jpg

Το ηλιακό έγκαυμα

 

Η ερυθρότητα που βλέπετε και ο πόνος που νιώθετε στο δέρμα σας, μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, είναι αυτό που αποκαλούμε «ηλιακό έγκαυμα» και είναι το αποτέλεσμα μίας αλληλουχίας βλαβών που συμβαίνουν στο δέρμα και οδηγούν σε φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή πυροδοτείται όταν εκτεθούμε το δέρμα μας στην ηλιακή ακτινοβολία UV περισσότερο από αυτήν που μπορεί να αντέξει.

Μπορείτε να μειώσετε τον πόνο και να καταπραΰνετε το δέρμα σας, όμως η φλεγμονή δυστυχώς δεν σταματά, αλλά θα συνεχίσει την πορεία της. Η πρόκληση ηλιακού εγκαύματος από την ακτινοβολία UV, σημαίνει πως έχει υποστεί βλάβη το DNA των κυττάρων σας.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να αντιμετωπίσει ή να αναστρέψει στο 100% τη βλάβη που προκαλείται σε κυτταρικό επίπεδο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να αποκαταστήσουν ένα μέρος από αυτήν, τους οποίους θα δούμε στη συνέχεια.

 

Στη φάση αποκατάστασης του ηλιακού εγκαύματος, το δέρμα δείχνει να επανέρχεται και να ανακτά τη φυσιολογική του όψη, αλλά σε κυτταρικό επίπεδο έχει αλλάξει για πάντα. Όσο πιο συχνά και έντονα είναι τα εγκαύματα, τόσο πιο μεγάλη είναι και η βλάβη που προκαλείται, αφού η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας δρα αθροιστικά. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος (που είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος).

Το ηλιακό έγκαυμα σημαίνει, επίσης, μόνιμες μελαγχρωματικές βλάβες, περισσότερες ρυτίδες και πρώιμη γήρανση του δέρματος.

 

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ηλιακού εγκαύματος. Και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο. 

 

Το ηλιακό έγκαυμα προκαλείται από την ακτινοβολία UV που διαπερνά το δέρμα και διεισδύει στα κύτταρα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακτινοβολίας:

  • UVA: είναι η ακτινοβολία με UV με το μεγαλύτερο μήκος κύματος, που διεισδύει πιο βαθιά, στο κυρίως δέρμα, εκεί που βρίσκεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη, γι’ αυτό και προκαλεί έντονη φωτογήρανση. 
  • UVB: αυτή η ακτινοβολία δεν διεισδύει πολύ βαθιά, φθάνει κυρίως πιο επιφανειακά στην επιδερμίδα, αλλά είναι αυτή που προκαλεί τα έντονα ηλιακά εγκαύματα, τις αλλεργικές αντιδράσεις και τον καρκίνο του δέρματος.  
  • UVC: είναι από τις πιο καταστρεπτικές μορφές ακτινοβολίας UV, οι οποίες ευτυχώς φιλτράρονται από τη στιβάδα όζοντος της ατμόσφαιρας και δεν μας επηρεάζουν.
  • IR: είναι η ακτινοβολία του ήλιου που προκαλεί τη «θερμότητα». Σε μικρές δόσεις δεν είναι επικίνδυνη, αλλά σε μεγάλη ένταση έχει αρνητική επίδραση στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και στο ανοσοποιητικό σύστημα, αφού διεγείρει τις ελεύθερες ρίζες.

 

Το μαύρισμα

Είναι γενετικά προκαθορισμένο το ποσοστό του ήλιου που μπορεί να δεχτεί το δέρμα του καθενός, πριν καεί. Άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος, παθαίνουν έγκαυμα πολύ πιο γρήγορα και εύκολα, σε σχέση με άτομα που έχουν πιο σκούρο χρώμα δέρματος. Ωστόσο, να θυμάστε πως κάθε τύπος δέρματος μπορεί να υποστεί μεγάλη βλάβη από τον ήλιο, όπως ρυτίδες, μελαγχρωματικές βλάβες, φωτογήρανση, ευαισθητοποίηση και αλλεργίες, καθώς και καρκίνο του δέρματος.

Όταν το δέρμα σας είναι μαυρισμένο, είναι και κυτταρικά φθαρμένο το DNA του. Υπάρχει μία παγίδα στην οποία πέφτουν οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα. Καθώς δεν καίγονται εύκολα, πιστεύουν ότι δεν δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, κάτι που δεν ισχύει.

 

Οι Τύποι Μαυρίσματος

 

Ο ένας τύπος μαυρίσματος δεν παράγει μελανίνη και δεν θα σας δώσει καμία προστασία ως επακόλουθο της ακτινοβολίας UV. Ο δεύτερος τύπος, θα σας δώσει μία μικρή ποσότητα προστασίας λόγω της παραγωγής μελανίνης που προκαλεί. Να θυμάστε πως ακόμη και μία γενναιόδωρη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα σας από τον δεύτερο τύπο μαυρίσματος, δεν θα σας προσφέρει ποτέ κάτι περισσότερο από ελάχιστη αντηλιακή προστασία.

Κατανοώντας τους θα μπορέσετε να καταρρίψετε ορισμένους «μύθους».

 

  • Οι μητέρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τα παιδιά τους. Μέχρι έξι μηνών τα μωρά απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο και κατόπιν, χρειάζονται υψηλό βαθμό προστασίας και συνεχή επανάληψη επάλειψης διότι μέχρι τα 18 τους χρόνου κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από αυτόν.

 

  • Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε προϊόντα προστασίας. Τα συστατικά που προστατεύουν το δέρμα από την ήλιο είναι η βιταμίνη Β3 (νιασιναμίδιο), η βιταμίνη C και η πυκνογενόλη (ισχυρό αντιοξειδωτικό). Επίσης, ως αντηλιακά φίλτρα υπάρχουν τα χημικά που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και τα φυσικά που αντανακλούν την ακτινοβολία. Σε πολλά αντηλιακά υπάρχουν και τα δύο είδη.

 

  • Πρέπει να είμαστε  προσεκτικοί στην επιλογή και χρήση των αντηλιακών.

Να ελέγχουμε αν περιέχουν αντιοξειδωτικούς, αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικούς παράγοντες όπως το υαλουρονικό. Έμφαση πρέπει να δίνεται στην σωστή χρήση του αντηλιακού: να  τοποθετούμε αρκετή ποσότητα 20΄ με 30’ λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, σε στεγνό δέρμα, και κυρίως να το επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 ώρες εφόσον παραμένουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Επίσης. δεν παραλείπουμε την εφαρμογή στον λαιμό, ντεκολτέ και στην εξωτερική επιφάνεια των χεριών.

 

 

Οδηγίες Για Την Επούλωση Του Δέρματος Μετά Από Έκθεση Στον Ήλιο

 

Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στο δέρμα.  Οι κομπρέσες θα απευαισθητοποιήσουν το δέρμα και θα μειώσουν την αίσθηση καύσους, επιταχύνοντας την επούλωση. Μην εφαρμόσετε πάγο!

 

Απλώστε προϊόν με καθαρό χυμό από aloe vera και βιταμίνες. Η Aloe Vera δεν ονομάζεται τυχαία «το φυτό των πρώτων βοηθειών», αφού αποτελείται κατά 99.3% από νερό και περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά. Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και Β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργειά τους, η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα και τα εγκαύματα.

 

Το Soothing Gel της asap περιέχει Aloe Vera σε συνδυασμό με White Tea, Βιταμίνη Β & Ε και Αλλαντοϊνη, και αποτελεί το ιδανικό προϊόν για την καλοκαιρινή περίοδο, όταν χρειάζεστε μία εντατική θεραπεία αποκατάστασης “after sun” για το δέρμα σας.

Extra tip: διατηρήστε το στο ψυγείο… για extra cooling effect!

 

  • Κάνετε δροσερά ντους και ενυδατώστε το δέρμα σας.
  • Σωστή χρήση αντηλιακού με διαρκή ανανέωση.
  • Αποφύγετε τη χρήση αρώματος στο δέρμα. Τα συστατικά που περιέχουν σε συνδυασμό με τον ήλιο, προκαλούν έντονη φλεγμονή και φωτοευαισθησία, δημιουργώντας το γνωστό ποικιλόδερμα (διαταραχή υπερμελάγχρωσης).
  • Προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά και αυξήστε την πρόσληψη νερού.

 

 

 

 Η αισθητικός Μαρία Αργείτου συνεργάστηκε με την εταιρεία asap για το εξειδικευμένο αυτό κείμενο. Η εταιρεία asap έχει βαθιά και πολυετή γνώση για το πώς ο ήλιος επηρεάζει και μεταβάλλει το δέρμα μας, λόγω μακροχρόνιας έρευνας που έχει κάνει στην Αυστραλία, όπου οι επιπτώσεις του ήλιου δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στο δέρμα εξ’ αιτίας ειδικών κλιματικών συνθηκών. (http://www.asapskinproducts.com/)

Μαίρη Αργείτου www.mariaargeitou.gr Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6742622

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.