ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

H αισθητικός μου: Πώς να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στο δέρμα


26 Οκτωβρίου 2021

H αισθητικός μου: Πώς να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στο δέρμα
H αισθητικός μου: Πώς να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στο δέρμα

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι όταν μια γυναικά φτάνει στην εμμηνόπαυση περνάει σ’ ένα στάδιο της ζωής της, όπου σιγά σιγά περιθωριοποιείται. Ευτυχώς στις μέρες μας όμως κάθε γυναικά που μπαίνει σ’αυτό το στάδιο της ζωής της πρέπει να το δει σαν ένα ορόσημο για μια καινούργια αρχή, γιατί μπορεί να χάνει την φρεσκάδα της όψης της αλλά έχει στην φαρέτρα της όλα όσα έμαθε και τις εμπειρίες που απέκτησε μέχρι να φτάσει ως εδώ.

Επιπλέον, η επιστήμη και η τεχνολογία της προσφέρουν πάρα πολλά μέσα ώστε να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στο δέρμα της όσο και ολόκληρο τον οργανισμό της, αρκεί να τα χρησιμοποιεί συστηματικά και με συνέπεια . Για να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα μετά την εμμηνόπαυση, αξίζει να δούμε περιληπτικά πως είναι η δομή και η λειτουργία του δέρματος.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και επιτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες. Αποτελείται από τρία βασικά μέρη, την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα (χόριο) και τον υποδόριο συνδετικό ιστό (υπόδερμα).

jenny.gr

Επιδερμίδα

Η επιδερμίδα αποτελείται από πέντε βασικές στοιβάδες:

1. Κερατινη,είναι η στοιβάδα που βλέπουμε και αγγίζουμε και καλύπτεται από 15-20 στρώματα νέκρων κερατινοκυττάρων

2. Διαυγής, η οποία καλύπτει μόνο τα πέλματα και τις παλάμες, για να κάνει το δέρμα σ ’αυτές τις περιοχές πιο ανθεκτικό

3. Κοκκιωδης

4. Ακανθωτη

5. Μητρική, η οποία παράγει συνεχώς νέα κύτταρα, γι’ αυτό ονομάζεται μητρική.

Κάθε κύτταρο που γεννιέται στην μητρική στοιβαδα,μεταναστατευει μετα από λίγο χρονικό διάστημα στις πιο πάνω στοιβαδες,αλλαζοντας συγχρόνως σύσταση και σχημα,μεχρι να μετατραπεί σε απύρηνο κετατινοκυτταρο, και σιγά σιγά να πέσει από το δερμα.Ετσι έχουμε μια αόρατη ηπία απολέπιση του δέρματος διαδικασία αυτή ονομάζεται διαδικασία της κρατικοποίησης και διαρκεί περισσότερο η λιγότερο χρόνο ανάλογα με την ηλικία.

Χόριο

Το χόριο είναι το λειτουργικό κομμάτι και εκεί πραγματοποιούνται όλες οι λειτουργίες του δέρματος, η οξυγόνωση, η αιμάτωση, η παραγωγή σμήγματος και ιδρώτα από τους σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες(θερμορύθμιση), η αίσθηση πίεσης, αφής, πονου, η ανάπλαση πρωτεϊνών(κολλαγονου-ελαστινης) από τα εξειδικευμένα κύτταρα ,τους ινοβλαστες, η άμυνα του δέρματος από τα κύτταρα Langerhans,η έκκριση μελανίνης από τα μελανοκύτταρα και άλλες άλλες λειτουργίες.

jenny.gr

Υπόδερμα

Κάτω από το χόριο υπάρχει το υπόδερμα, είναι υποστηρικτικό μέσο για το κυρίως δέρμα, αποτελούμενο από λιποκύτταρα και ινώδεις σχηματισμούς. Στο επίπεδο αυτό εντοπίζεται το τοπικό πάχος και η κυτταρίτιδα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κεράτινη στοιβάδα στο σύνολο της καλύπτεται από τον υδρολιποειδικό υμένα, ο οποίος αποτελείται από μίγμα ιδρώτα και φυσιολογικών υδατικών παραγόντων (NMF) και σμήγματος, είναι ένα αόρατο «φυσικό» καλλυντικό που οφείλουμε να προστατεύσουμε στην καθημερινή αλλά και στην επαγγελματική περιποίηση με τα κατάλληλα προϊόντα και τους λεπτούς χειρισμούς , ώστε να μην τον τραυματίζουμε ,γιατί τότε θα δημιουργήσουμε μια αφυδατωμένη , ξηρή η εύθραυστη επιδερμίδα.

Αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση

Δυστυχώς το δέρμα είναι το πρώτο όργανο που επηρεάζεται άμεσα από την μείωση των γυναικείων ορμονών και συμβαίνουν οι εξής αλλαγές :

Λέπτυνση του δέρματος σε ποσοστό 1-2% τον χρόνο

Ερυθρότητα, ατροφία ,αφυδάτωση

Μείωση της ελαστικότητας, αύξηση των ρυτίδων

Υπερτρίχωση στο πιγούνι και στο άνω χείλος

Επιταχυνόμενη απώλεια των μαλλιών στο κέντρο της κεφαλής

Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί τα οιστρογόνα είναι αυτά που προστατεύουν το δέρμα από την γήρανση, διότι ορισμένες ομάδες κυττάρων όπως τα κερατινοκυτταρα στην μητρική στοιβάδα, οι ινοβλαστες, ίσως και τα μελανοκυτταρα, είναι οιστρογονοεξαρτωμενα.

Πως αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι αλλαγές;

Εκτός από την ιατρική αντιμετώπιση ,πρέπει κάθε γυναίκα να υιοθετήσει μια απαρέγκλιτη καθημερινή ρουτίνα για την φροντίδα του δέρματος της.

Βήμα πρώτο: Πλύσιμο πρωί και βράδυ , με ένα προϊόν κατάλληλο , μη ερεθιστικό που να σέβεται τον υδρολιποειδικο υμένα.

Βήμα δεύτερο: Να χρησιμοποιεί μια ενισχυμένη κρέμα ματιών και μια κρέμα ενυδάτωσής σε πρόσωπο ,λαιμό, ντεκολτέ που να έχει προστασία από τον ήλιο αλλά και από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και από το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες.

Είναι γνωστές οι συνέπειες στο δέρμα τόσο από το μπλε φως ,όσο και από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ώστε ηδη πολλές εταιρίες έχουν δημιουργήσει προστατευτικές κρέμες και από αυτούς τους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Το βράδυ μετά από τον σχολαστικό καθαρισμό, και από το μακιγιάζ, να χρησιμοποιεί έναν ορό ανάπλασης, που μπορεί να περιέχει οξέα φρούτων, ρετινόλη και μια κρέμα νυχτός με θρεπτικές και αναπλαστικές ιδιότητες.

Κανόνας απαράβατος ,όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται να είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός τους, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις λόγω των ανδρογόνων που υπερτερούν στην εμμηνόπαυση ,να έχουμε εκτός από την υπερτρίχωση και αύξηση της λιπαρότητας.

Το επόμενο βήμα της φροντίδας του εμμηνοπαυσιακού δέρματος είναι η επαγγελματική περιποίηση.

Υπάρχουν πολλές περιποιήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση αυτών των αλλαγών.

Επειδή όμορφο δέρμα είναι το υγιές δέρμα, και υγιές δέρμα είναι μόνο το καθαρό,πριν από κάθε συστηματική θεραπεία ,είναι απαραίτητος ενας λεπτομερής και βαθύς καθαρισμός του δέρματος, είτε είναι πολύ ή λιγότερο επεμβατική.

Τέτοιες περιποιήσεις είναι θεραπείες ενυδάτωσης, θεραπείες αναδόμησης και επιδερμικής σύσφιξης με την χρήση οξέων φρούτων, ρετινόλης, δερμοαπόξεση με διαμάντι (microdermabrasion) μεσοθεραπεία, ραδιοσυχνότητες, ενδοδερμικό μασάζ και κυρίως θεραπείες μυϊκής τόνωσης.

Εκτός από τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό των γυναικών αυτή την χρονική περίοδο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, εξίσου σημαντικοί που επηρεάζουν την εικόνα τους .Η στάση ζωής που έχουν υιοθετήσει, η διατροφή , η άσκηση, το στρές, το κάπνισμα , ο καλός ύπνος και η αγάπη για τη φύση.

Μαίρη Αργείτου, www.mariaargeitou.gr. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 674 2622.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.