ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Περσινό αντηλιακό: Πόσο κακό κάνει στο δέρμα αν το χρησιμοποιήσετε;


Ελένη Τσούτση

28 Ιουνίου 2022

Περσινό αντηλιακό: Πόσο κακό κάνει στο δέρμα αν το χρησιμοποιήσετε;
Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να φοράμε αντηλιακό κάθε μέρα αλλά το καλοκαίρι, ας είμαστε ειλικρινείς, τα αντηλιακά μπαίνουν πιο έντονα στη καθημερινή μας ρουτίνα.

Οι περισσότεροι ήδη θα έχουν αναζητήσει στο ντουλάπι τους και θα έχουν βρει μερικά παλιά αντηλιακά, αντι να επενδύσουν σε καινούργια. Το ερώτημα όμως που θέτουμε σήμερα είναι το εξής: πόσο κακό είναι να εφαρμόζουμε το περσινό μας αντηλιακό;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όπως τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς έτσι και το SPF έχει ημερομηνία λήξης και τα κακά νέα είναι ότι συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, το περσινό αντηλιακό θα μπορούσε ενδεχομένως να θέτει το δέρμα σας σε κίνδυνο, αντί να κάνει καλό.

Τα αντηλιακά έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα λήξης μετά το άνοιγμα, ανάλογα με το προϊόν ή τη μάρκα. Ενώ τα περισσότερα αντηλιακά διαρκούν περίπου έως 12 μήνες, ορισμένα διαρκούν περίπου για 18 μήνες ή δύο χρόνια. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τη συσκευασία για να διαπιστώσετε αν έχει λήξει. Έχει μία μικρή ένδειξη που δείχνει τους μήνες.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι το μέρος που αποθηκεύετε το αντηλιακό σας παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκειά του. Η αποθήκευση σε ακραίες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα θερμότητα, μπορεί επίσης να αποσταθεροποιήσει ένα προϊόν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Αν έχετε δηλαδή ένα αντηλιακό που βρίσκεται κάτω από το άμεσο ηλιακό φως στην παραλία, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ.

Τι θα συμβεί όμως στο δέρμα σας αν χρησιμοποιήσετε ένα ληγμένο αντηλιακό;

Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα αντηλιακά φίλτρα μπορεί να αλλοιωθούν μετά το χρόνο λήξης τους, επομένως μπορεί να είναι λιγότερο προστατευτικά. Εάν το αντηλιακό σας έχει λήξει, πιθανότατα δεν λαμβάνετε την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία που αναγράφεται – με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε από ηλιακά εγκαύματα και γήρανση του δέρματος.

Οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων ομορφιάς σχετίζονται επίσης συνήθως με τα συντηρητικά που διατηρούν. Έτσι, είναι σημαντικό και από άποψη ασφάλειας να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας εντός του συνιστώμενου χρονικού πλαισίου, διαφορετικά μπορεί να κινδυνεύετε να έχετε δερματική αντίδραση.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα αντηλιακά της αγοράς: