ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Skincare School: Τα AHA είναι το μυστικό για λαμπερή επιδερμίδα όλο τον χρόνο


Ελένη Τσούτση

12 Οκτωβρίου 2022

Skincare School: Τα AHA είναι το μυστικό για λαμπερή επιδερμίδα όλο τον χρόνο
Σήμερα στο μικροσκόπιο μας βρίσκoνται: Τα AHA

Το «Skincare School» είναι εδώ, έτοιμο να σας μάθει όλα τα στοιχεία που οφείλουν να παραμένουν στο ραντάρ σας, αν θέλετε να έχετε μια όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα. Θα αναλύσουμε όλα τα συστατικά, αντιγηραντικά και μη που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να τα προσθέσετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας. Αφού αναλύσαμε τη ρετινόλη, σειρά έχουν τα ΑΗΑ.

Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών οξέων που χρησιμοποιούνται στην περιποίηση της επιδερμίδας. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή και στοιχηματίζουμε ότι υπάρχει κάποιο είδος οξέος σε τουλάχιστον ένα από αυτά. Συνήθως κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες: άλφα-υδροξυοξέα, βήτα-υδροξυοξέα και πολυυδροξυοξέα. (Πιο συχνά αναφέρονται με τις αντίστοιχες ονομασίες AHAs, BHAs και PHAs). Μεταξύ των τριών, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα AHA κυριαρχούν. Περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους οξέων και απευθύνονται σε κάθε τύπο δέρματος.

Τι είναι τα ΑΗΑ;

Το άλφα-υδροξύ οξύ (ΑΗΑ) είναι μια κοινή πρόσθετη ύλη για πολυάριθμα προϊόντα περιποίησης δέρματος, συμπεριλαμβανομένων μάσκες, καθαριστικά, κρέμες και αντιγηραντικές θεραπείες. Προέρχεται από φρούτα και γαλακτοκομικά σάκχαρα και έχει χρησιμοποιηθεί εδώ χιλιάδες χρόνια, ως ένα προϊόν ανανέωσης του δέρματος.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Βελτίωση της μελάγχρωσης του δέρματος

Η μελάγχρωση του δέρματος (μία ανομοιόμορφη παραγωγή και διανομή της μελανίνης) μπορεί να είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι της ηλικίας. Χρησιμοποιώντας ένα προϊόν του δέρματος, όπως μια κρέμα ή ένα καθαριστικό που περιέχει άλφα-υδροξύ οξύ, μπορείτε να εξομαλύνετε τη μελάγχρωση του δέρματος. Το άλφα-υδροξύ οξύ κάνει απολέπιση, με αποτέλεσμα να φέρνει στην επιφάνεια ένα ομαλότερο και πιο ομοιόμορφα χρωματισμένο στρώμα δέρματος.

Μειωμένη εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων

Ενώ, οι βαθιές ρυτίδες είναι πεισματάρες και μάλλον δεν θα εξαφανιστούν εν μία νυκτί, οι λεπτές γραμμές και οι μικρές ρυτίδες μπορούν να διαγραφούν με τη χρήση ενός διαλύματος άλφα-υδροξύ οξύ. Το προϊόν αυτό αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές του προσώπου. Επίσης, το άλφα-υδροξύ οξύ απομακρύνει τα νεκρά του δέρματος, κάνοντας τις ρυτίδες να φαίνονται λιγότερο έντονες.

Jenny.Gr

Απολέπιση

Το ξηρό δέρμα μπορεί να φαίνεται θαμπό και να σας μεγαλώνει. Το άλφα-υδροξύ οξύ διασπά τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος και βοηθάει στο να γίνει πιο λαμπερό. Καθώς, λοιπόν το ξηρό δέρμα φεύγει μακριά, ένα νεανικό και πιο υγιές παίρνει τη θέση του.

Αυξημένη απορρόφηση του αντηλιακού

Αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή έχετε ευαισθησία στον ήλιο, οι τακτικές θεραπείες με άλφα-υδροξυ μπορεί να βοηθήσουν στη προστασία του δέρματος σας. Το άλφα-υδροξυ μπορεί να επιτρέψει στα αντηλιακά να διεισδύσουν πιο βαθιά, με αποτέλεσμα να διαρκούν περισσότερο και να προστατεύουν πιο διεξοδικά.

Βελτιωμένη εμφάνιση του κατεστραμμένου από τον ήλιο δέρμα

Ένα κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και αν χρησιμοποιείται αντηλιακό. Θεραπείες με άλφα-υδροξύ οξύ μπορεί να βοηθήσουν, στην αποκατάσταση των ζημιών από τον ήλιο. Το αποτέλεσμα θα είναι μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι η χρήση προϊόντων με AHA απαιτεί τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο, εξαιτίας της φωτοευαισθησίας που προκαλούν, ενώ απαραίτητη θεωρείται και η καθημερινή αντηλιακή προστασία με προϊόντα με υψηλό δείκτη SPF.