ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

5 απλοί skincare κανόνες για το χειμώνα που μπορείς να εφαρμόσεις από τώρα


Ελένη Τσούτση

5 Δεκεμβρίου 2022

 5 απλοί skincare κανόνες για το χειμώνα που μπορείς να εφαρμόσεις από τώρα
Τώρα που η θερμοκρασία υποχωρεί, η επιδερμίδα μας έχει ανάγκη από extra καθημερινή φροντίδα

Ο χειμώνας είναι και πάλι εδώ και αν κάτι σημαίνει είναι χαλάρωση στο σπίτι, φορώντας cozy ρούχα και απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα. Ακριβώς το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και με την περιποίηση της επιδερμίδας αφού κάθε χειμώνα χρειάζεται επιπλέον pampering αναδιαμορφώνοντας τους κανόνες στη ρουτίνα περιποίησης.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το χειμώνα η ιεροτελεστία ομορφιάς μας;

Κανόνας 1: Διατηρήστε το φραγμό του δέρματός σας ισχυρό

«Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, η επιδερμίδα σας εκτίθεται στις εκάστοτε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας, που μπορεί να ασκήσουν πίεση στο ευαίσθητο δέρμα σας. Είναι η τέλεια στιγμή για να αναθεωρήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να καταπολεμήσετε το περιβαλλοντικό στρες», εξηγεί η δερματολόγος Dr Thivi Maruthappu στη Vogue UK. Οι βασικοί δείκτες της διαταραχής του δερματικού φραγμού είναι το σφιχτό, ερεθισμένο, με φαγούρα και αφυδατωμένο δέρμα.

Ακόμη και τους μήνες που ο καιρός είναι καλύτερος, ο δερματικός μας φραγμός υπόκειται σε διαταραχή - η υπερβολική χρήση προϊόντων περιποίησης και εξωτερικοί επιθετικοί παράγοντες όπως η ρύπανση μπορεί να τον επηρεάσουν το δέρμα σας. Αναζητήστε για προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως νιασιναμίδη, η οποία «αυξάνει την παραγωγή κεραμιδίου στο δέρμα, είναι αντιφλεγμονώδης και καταπολεμά την ανομοιόμορφη μελάγχρωση», εξηγεί ο Maruthappu.

Κανόνας 2: Δώστε βάση στο night routine σας

Το βραδύ το δέρμα μας μπαίνει σε λειτουργία αποκατάστασης, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.
Η δερματολόγος, Debbie Thomas συνιστά τον καθαρισμό με ένα μη όξινο καθαριστικό - «αναζητήστε πολυυδροξυοξέα (PHAs). «Εναλλάσσω τη ρετινόλη με πεπτίδια, τα οποία είναι το δεύτερο πιο αποδεδειγμένο συστατικό όσον αφορά την υγεία και την αναγέννηση του δέρματος μετά τη ρετινόλη, και στη συνέχεια εφαρμόζω έναν ενυδατικό πλούσιο σε κεραμίδια για να σφραγίσει τα ενεργά συστατικά και να προστατέψει το δέρμα», εξηγεί.

«Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να εγκλιματιστεί το δέρμα στη χρήση ρετινόλης –είναι σύνηθες να νιώθετε κάποια ξηρότητα και ερυθρότητα– οπότε αν το δέρμα σας πάει ήδη έτσι το χειμώνα, ο συνδυασμός και των δύο θα μπορούσε να είναι αφόρητος και δύσκολος να τον αντιμετωπίσετε. Η βασική μου συμβουλή είναι να μην το παρακάνετε». Όσοι ήδη χρησιμοποιείτε ρετινόλη μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά.

Jenny.Gr

Kανόνας 3: Απολέπιση με μέτρο

Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να βλάψει περαιτέρω τον φραγμό του δέρματος, οδηγώντας σε περισσότερα δερματικά προβλήματα. «Τείνω να συμβουλεύω τη μείωση της συχνότητας της απολέπισης σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα», λέει ο Maruthappu, «Και αποφύγετε να συνδυάζετε φυσικά απολεπιστικά, όπως scrubs με κόκκους, με χημικά απολεπιστικά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα– ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε επίσης ένα προϊόν ρετινοειδούς.

Κανόνας 4:Αποφύγετε τα λαδάκια, αν έχετε λιπαρό δέρμα

Μην υποθέτετε ότι οι κρύοι μήνες σημαίνουν ότι πρέπει να αλλάξετε τις αγαπημένες σας ενυδατικές κρέμες και τα λαδάκια προσώπου. «Συνιστώ γενικά τα λάδια προσώπου για όσους έχουν ξηρό δέρμα, καθώς τα έλαια τείνουν να κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος και να εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια υγρασίας», λέει ο Maruthappu. «Μια επιπλέον, ξεχωριστή ενυδατική κρέμα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε και σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος. «Προτείνω την αποφυγή ελαίων για λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις προκαλώντας περαιτέρω συμφόρηση». Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα θα πρέπει αντί να μένουν σε μη φαγεσωρογόνες φόρμουλες που περιέχουν συστατικά όπως διμεθικόνη, κεραμίδια ή υαλουρονικό οξύ.

Jenny.Gr

Κανόνας 5: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απαραίτητα

Η σημασία της λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D το χειμώνα είναι μεγάλη. «Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για την άμυνα του δέρματος», λέει ο Thomas. «Φλεγμονώδεις συνθήκες, όπως η ακμή, η ροδόχρου ακμή και το έκζεμα συχνά φουντώνουν όταν έχουμε έλλειψη σε αυτό». Επιπλέον, η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας, προκαλώντας περαιτέρω ορμονικές ανισορροπίες, που σημαίνει ότι το δέρμα μας είναι απείρως πιο πιθανό να συμπεριφέρεται άσχημα.