ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Slow Beauty: H μεγαλύτερη τάση στο skincare που θα αλλάξει τον τρόπο που φροντίζετε την επιδερμίδα σας


Ελένη Τσούτση

13 Ιανουαρίου 2023

Slow Beauty: H μεγαλύτερη τάση στο skincare που θα αλλάξει τον τρόπο που φροντίζετε την επιδερμίδα σας
To skincare στην ομορφιά έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος και μια από τις κορυφαίες τάσεις της χρονιάς είναι το «Slow Beauty»

Ως skincare lovers, έχουμε εμμονή με τα γρήγορα αποτελέσματα. Όταν βλέπουμε να μας παρουσιάζουν στα social ένα προϊόν μπορούμε με ένα «κλικ» να το κάνουμε δικό μας και να αναμένουμε από τη πρώτη κιόλας χρήση θεματικά αποτελέσματα. Η νοοτροπία λοιπόν «το θέλω τώρα και το έχω» έχει μπει πολύ δυναμικά στη ζωή μας.

Μας έχουν μάθει ότι αν κάτι δεν μεταμορφώσει αμέσως το δέρμα μας, δεν είναι καλό. Τα προϊόντα όμως χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν όπως και η ρουτίνα μας. Στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί έτσι η περιποίηση της επιδερμίδας.

«Όλοι θέλουμε αποτελέσματα τόσο άμεσα όσο ένα φίλτρο ομορφιάς στο Instagram», τονίζει η Charlotte Palermino, Διευθύνουσα Σύμβουλος και συνιδρύτρια της εταιρίας «Dieux skincare», όπως δεν αναμένεις να είσαι πιο δυνατός μετά από μία προπόνηση, οπότε γιατί να περιμένεις το δέρμα να είναι εντελώς διαφορετικό μετά από μία μόνο χρήση ενός προϊόντος;»

Το δέρμα σας χρειάζεται συνέπεια και μέτρο — αυτό που η αντιπρόεδρος εκπαίδευσης της Dermalogica, Heather Hickman αποκαλεί μια «προοδευτική, όχι επιθετική» προσέγγιση. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα περνά από μια φυσική διαδικασία ανανέωσης, ανατρέποντας τα παλιά κύτταρα και ξεκινώντας εκ νέου. «Στα 20 σου, πρόκειται να ανανεώσεις τελείως αυτά τα κύτταρα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Όταν είσαι στα 40 ή στα 50 σου, μπορεί να χρειαστεί περίπου ένα μήνα».

Jenny.Gr
Pexels

Αυτή η σταθερή κατάσταση ανανέωσης σημαίνει ότι αυτά τα φρέσκα νέα κύτταρα πρέπει να εγκλιματιστούν στα συστατικά αργά. «Η υπερβολική χρήση ενεργών συστατικών σε υψηλά ποσοστά μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και αντιδραστικό, κάτι που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για να ανακάμψει».

«Μια εφαρμογή του λάθος προϊόντος τη λάθος στιγμή μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για το δέρμα σας», αναφέρουν οι ειδικοί.

Καθώς οι φόρμουλες γίνονται πιο έντονες και επικεντρώνονται σε ταχύτερα αποτελέσματα, αυτό οδήγησε επίσης σε αύξηση των δερματικών αλλεργιών, λέει η Δρ Anjuli Mehrotra, αλλεργιολόγος. «Έχουμε δει δερματικές αλλεργίες να διπλασιάζονται τα τελευταία 20 χρόνια. Ερχόμαστε σε επαφή με προϊόντα με εκατοντάδες διαφορετικά συστατικά… Είναι πιθανό να εκτιθέμεθα σε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα που το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπερδεύεται και ερεθίζεται».

Η λύση: Η «αργή φροντίδα» της επιδερμίδας

Η περιποίηση του δέρματος γίνεται πιο αργή και πιο προσεκτική. Δεν στοχεύει στην άμεση ικανοποίηση αλλά στα πιο μόνιμα αποτελέσματα με πιο ήπια και ποιοτικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι ένας ενισχυμένος δερματικός φραγμός που υποστηρίζει την υγεία του δέρματος για την πρόληψη μελλοντικών βλαβών (και πολύ μικρότερο κίνδυνο ερεθισμού ή ευαισθησίας).

Jenny.Gr
Pexels

Τα οφέλη της «αργής φροντίδας»

Είναι κλισέ, αλλά ο αργός και σταθερός αγώνας έχει θεαματικότερα αποτελέσματα. Οι δερματολόγοι συνιστούν να επιλέγετε προϊόντα που δεν είναι επιθετικά για το μικροβίωμα του δέρματος. Πρέπει να παρακολουθείτε και να κατανοήσετε τι αρέσει στο δέρμα σας.

Ένα άλλο όφελος μιας πιο αργής προσέγγισης στη φροντίδα του δέρματος - μπορεί να βοηθήσει τη συνολική υγεία του σώματός σας. «Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας, επομένως εάν το διατηρούμε δυνατό, ανθεκτικό και υγιές σημαίνει ότι το εσωτερικό σας έχει πολύ καλύτερη ασπίδα έναντι εξωτερικών επιθέσεων που υπονομεύουν την υγεία, κυρίως βλάπτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί ο Bryan Barron, Paula's.

Όσοι έχουν ευαίσθητο ή επιρρεπές σε αλλεργίες δέρμα καλό είναι να δοκιμάσουν το «slow beauty» πάντα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, όμως η «αργή ομορφιά» δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπετε εντελώς τα ενεργά συστατικά. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τα συστατικά που κάνουν καλό στο δέρμα σας, αλλά το μυστικό είναι να δημιουργήσετε μια ανοχή με την πάροδο του χρόνου αντί να εφαρμόζετε αμέσως δραστικά συστατικά κάθε βράδυ.

Jenny.Gr
Pexels

Όσον αφορά την αγορά προϊόντων, δοκιμάστε αυτά που φτιάχνονται με πιο ήπια συστατικά και σας υπόσχονται πιο σταθερά αποτελέσματα.

Αν αγαπάτε για παράδειγμα ένα απολεπιστικό, επιλέξτε αυτό που δεν θέτει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματός σας - ή ακόμα καλύτερα, περιλαμβάνει συστατικά για την αποκατάσταση του φραγμού. Αν έχετε παρατηρήσει ότι το toner με βάση το οξύ αφήνει το δέρμα σας κόκκινο ή τραχύ, αυτό είναι πιθανόν ένδειξη ότι ο φραγμός σας έχει «τραυματιστεί».

Αντ 'αυτού, δοκιμάστε ένα toner με πιο ήπια οξέα που απολεπίζουν χωρίς ερεθισμούς, όπως τα PHA (πολυ υδροξυοξέα) ή το μηλικό οξύ. «Το μηλικό οξύ είναι ένα AHA με μεγαλύτερο μέγεθος μορίου από το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για το ευαίσθητο δέρμα», λέει ο Preston στο «Τhe zoe report».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.