ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Είναι αλήθεια ότι το λιπαρό δέρμα γερνάει πιο αργά;


Ελένη Τσούτση

24 Μαρτίου 2023

Είναι αλήθεια ότι το λιπαρό δέρμα γερνάει πιο αργά;
Instagram/@ dorit_revelis
Πολλοί πιστεύουν ότι το λιπαρό δέρμα γερνάει πιο αργά από το κανονικό, ξηρό ή μεικτό δέρμα. Είναι αλήθεια; Οι εδικοί απαντούν

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλες μας θέλουμε να διατηρήσουμε όσο νεανικό και φρέσκο μπορούμε το δέρμα μας καθώς ο χρόνος περνάει. Ωστόσο, μια ερώτηση έχει προκύψει όλα αυτά τα χρόνια στον κόσμο της ομορφιάς είναι η εξής: Η λιπαρή επιδερμίδα γερνάει καλύτερα από άλλους τύπους δέρματος; Οι δερματολόγοι απάντησαν στο Byrdie αν η λιπαρή επιδερμίδα έχει αυτό το ομολογουμένως ζηλευτό πλεονέκτημα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το λιπαρό δέρμα περιέχει αδένες υψηλότερης συγκέντρωσης που παράγουν σμήγμα (γνωστό και ως λάδι). Η Kristina Collins, δερματολόγος, εξηγεί ότι η πυκνότητα αυτών των αδένων οδηγεί σε ένα παχύτερο χόριο, το οποίο είναι το μεσαίο στρώμα δέρματος που υποστηρίζει και δίνει δομή στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

«Η πρόσθετη ενυδάτωση που προέρχεται από το σμήγμα μπορεί να λειτουργήσει και σαν ενυδατική κρέμα ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση των λεπτών γραμμών. Το λιπαρό δέρμα μπορεί να βοηθήσει στη γήρανση, επειδή το σμήγμα είναι μια φυσική ενυδατική κρέμα και μπορεί να κρατήσει το δέρμα προστατευμένο. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει τις ουλές να επουλωθούν καλύτερα και γρηγορότερα», εξηγεί ο David Kim, δερματολόγος.

«Αυτό γίνεται όλο και πιο χρήσιμο καθώς μεγαλώνουμε και το δέρμα μας χάνει την ικανότητα να συγκρατεί την υγρασία».

Ένα άλλο πλεονέκτημα του λιπαρού δέρματος είναι ότι το σμήγμα έχει υψηλή συγκέντρωση λιπαρών οξέων, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία, λέει η Collins, « αυτό δεν σημαίνει ότι οι λιπαρές επιδερμίδες δεν χρειάζονται αντηλιακό αλλά ότι τα λιπαρά οξέα είναι αρκετά για να προσδώσουν κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη».

Jenny.Gr
Pexels

Αυτό ακούγεται σαν μια σημαντική νίκη για το λιπαρό δέρμα στην κατηγορία γήρανσης. Όμως, όπως επισημαίνει η Collins, η γήρανση δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. «Τα άτομα με λιπαρό δέρμα τείνουν να έχουν μεγαλύτερους πόρους και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν ακμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και σε υφή που δίνει την όψη πρόωρης γήρανσης».

Επιπλέον, αν και τα άτομα με λιπαρούς τύπους δέρματος μπορεί να εμφανίσουν λιγότερες ρυτίδες, μπορεί να έχουν ακόμα βαθύτερες ρυτίδες σε ορισμένες περιοχές, όπως μεταξύ των φρυδιών, επισημαίνει η Kseniya Kobets, διευθύντρια δερματολογίας στο Montefiore Einstein Advanced Care.

Τι άλλο επηρεάζει τη γήρανση του δέρματος;

Πολλοί παράγοντες, όπως ο μεταβολισμός, η γενετική, το στρες, η διατροφή, η άσκηση και η ρύπανση, επηρεάζουν τη γήρανση του δέρματος. «Το να έχετε λιπαρό δέρμα δεν σημαίνει ότι προστατεύεστε από τη γήρανση», λέει ο Kobets.

Ενώ η γενετική παίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αλλάζει το δέρμα κατά τη γήρανση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συμπεριφορά έχει επίσης επιρροή. «Συμπεριφορές, όπως το να θυμόμαστε πάντα το SPF, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να παραμένουμε ενυδατωμένοι, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και να φροντίζουμε το δέρμα μας, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο δέρμα μας, ανεξάρτητα από το τι κωδικοποιήθηκε στα γονίδιά μας», καταλήγει η Collins.

Jenny.Gr
Pexels

Ανεξάρτητα από το αν έχετε ξηρό, λιπαρό ή μικτό δέρμα, η γήρανση μπορεί να δημιουργήσει ρυτίδες χαλαρότητα και να αλλάξει την υφή του δέρματός σας.

Ολοκληρώνοντας κρατήστε ότι τα άτομα με λιπαρό δέρμα έχουν μερικά πλεονεκτήματα σχετικά με τη γήρανση του δέρματος, καθώς είναι πιθανό να εμφανίσουν λιγότερες λεπτές γραμμές. Το λιπαρό δέρμα μπορεί επίσης να προσφέρει προστασία από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και να λειτουργήσει ως φυσική ενυδατική κρέμα. Αλλά οι δερματολόγοι λένε ότι το λιπαρό δέρμα δεν γερνά απαραίτητα καλύτερα από άλλους τύπους δέρματος.

Αν και όλοι συνεχίζουμε να γερνάμε, όταν φροντίζουμε το σώμα και το δέρμα μας εσωτερικά και εξωτερικά, ο χρόνος θα γίνει ο καλύτερος συμμαχός μας!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.