ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Eίναι η ρετινόλη τo μυστικό της αντιγήρανσης;


Ελένη Τσούτση

26 Μαΐου 2023

Eίναι η ρετινόλη τo μυστικό της αντιγήρανσης;
Instagram/ @clickmyworld
Η ρετινόλη επιταχύνει την ανακύκλωση των κυττάρων κάνοντας την επιδερμίδα πιο πυκνή

Η ρετινόλη έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι είναι το θαυματουργό συστατικό κατά της γήρανσης που αξίζει να βάλεις τη ρουτίνα σου. Η ρετινόλη μπορεί να αναβαθμίσει το skincare, αρκεί φυσικά να την εντάξεις σωστά καθώς διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ξηρότητα και ξεφλούδισμα, εάν χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο ή δεν είναι κατάλληλη για το δέρμα.

Ο βραδύτερος ρυθμός είναι ένας από του λόγους που κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο ξηρή και θαμπή. Η ρετινόλη απορροφάται από το δέρμα και επιταχύνει την ανακύκλωση των κυττάρων και την τόνωση της επιδερμίδας. Η συνέπεια στην εφαρμογή είναι το κλειδί για να δεις τα αποτελέσματα που αναμένεις πιο άμεσα.

Η Dija Ayodele, αισθητικός, απαντά στην VogueUK σε όλες τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ρετινόλη, από την ιδανική ποσότητα ρετινόλης που πρέπει να εφαρμόσεις μέχρι τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για να κάνεις το ιδανικό skincare combo.

Τι είναι η ρετινόλη και τι κάνει στο δέρμα σας;

Η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α που εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα. «Η ρετινόλη είναι μια μακροπρόθεσμη αλλαγή για το δέρμα», λέει ο Ayodele. «Τα κύτταρα του δέρματος μας είναι πολύ καλύτερα στην αλληλεπίδραση με αυτό το συστατικό από πολλά άλλα. Ακόμη, διεγείρει το κολλαγόνο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της σταθερότητας των ικριωμάτων κάτω από το δέρμα, ενώ παράλληλα λειαίνει τις γραμμές και τις ρυτίδες.

Καθαρίζει το δέρμα επιταχύνοντας τη φυσιολογική διαδικασία απολέπισης, χαρίζοντας του απαλότητα και ομοιομορφία. Διεγείρει επίσης το εσωτερικό υαλουρονικό οξύ στο δέρμα, διατηρώντας το ενυδατωμένο, σφριγηλό και λαμπερό».

Πόση ρετινόλη πρέπει να βάλω στο πρόσωπό μου;

«Εξαρτάται πραγματικά από την έκδοση ρετινόλης που χρησιμοποιείτε, καθώς υπάρχουν πολλές παραλλαγές με διαφορετικές δυνάμεις. Να ρωτάτε πάντα τους ειδικούς. Αν έχετε αμφιβολίες, μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού είναι μια χαρά. Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα από μεγαλύτερη».

Jenny.Gr
Pexels

Μπορώ να χρησιμοποιώ ρετινόλη κάθε μέρα;

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη κάθε μέρα. Και πάλι, εξαρτάται από την ισχύ της βιταμίνης Α. Υπάρχουν ορισμένες μάρκες που λένε ότι το προϊόν τους είναι αρκετά απαλό για να χρησιμοποιείται καθημερινά από την αρχή, αλλά τελικά εξαρτάται από τη δύναμη και την ακεραιότητα του δέρματός σας εκείνη τη στιγμή.

«Ξεκινήστε να βάζετε τη ρετινόλη στη ρουτίνα σας δύο φορές την εβδομάδα. Συνιστώ πάντα την Τετάρτη και την Κυριακή, μόνο και μόνο για να ξεκουραστεί το δέρμα σας ενδιάμεσα. Εφαρμόστε δύο φορές την εβδομάδα τις πρώτες εβδομάδες, μετά τρεις φορές την εβδομάδα, μετά τέσσερις και ούτω καθεξής».

Η ρετινόλη έχει παρενέργειες;

Μπορεί, ναι. Όπως αναφέρθηκε, όταν το δέρμα σας δεν είναι συνηθισμένο στη ρετινόλη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι υποφέρετε από ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, ξηρότητα και ή ερεθισμό. Εκτός από την εύρεση του σωστού ρετινοειδούς για τον τύπο του δέρματός σας, είναι επίσης σημαντικό να αυξήσετε τη χρήση, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τα επίπεδα ανοχής του δέρματος.

Jenny.Gr
Pexels

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη;

«Θα πρέπει να σκεφτείτε να το χρησιμοποιήσετε από την ηλικία των 25 ετών, καθώς το κολλαγόνο αρχίζει να μειώνεται και να εξαντλείται σε αυτήν την ηλικία. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενη ρετινόλη για μια δερματική πάθηση όπως η ακμή, δεν υπάρχει συνήθως ηλικιακή ομάδα- αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του δερματολόγου σας - αν και πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να δίνουμε προϊόντα ρετινόλης σε όσους είναι πολύ νέοι.

Με τι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη;

«Δεν υπάρχει κάτι με το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη. Η προσωπική μου συμβουλή είναι να εφαρμόζετε ρετινόλη το βράδυ μετά τον καθαρισμό του δέρματός. Εγώ καθαρίζω με ένα καθαριστικό που έχει βάση το άλφα υδροξυ οξύ. Στη συνέχεια, προχωρώ και χρησιμοποιώ συστατικά όπως γλυκολικό οξύ, βιταμίνη Ε, γαλακτικό οξύ και υαλουρονικό οξύ (όχι όλα ταυτόχρονα).

Και να θυμάστε: είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε SPF κάθε μέρα με ρετινόλη.

Βρες στην παρακάτω gallery 5 κρέμες με ρετινόλη για να καταπολεμήσεις τα σημάδια γήρανσης:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.