ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Τα Dos & Don'ts στην αντηλιακή προστασία για να χαρείς τον ήλιο άφοβα


Ελένη Τσούτση

9 Ιουνίου 2023

Τα Dos & Don'ts στην αντηλιακή προστασία για να χαρείς τον ήλιο άφοβα
Pexels
Τι πρέπει να προσέξουμε, επιλέγοντας το αντηλιακό μας;

Είναι και επίσημα η σεζόν της αντηλιακής προστασίας. Αν και το να φοράμε αντηλιακό είναι απαραίτητο όλο το χρόνο, τώρα όμως που ο ήλιος είναι πιο θερμός, πολλοί αρχίζουν και βάζουν σε πραγματική προτεραιότητα το αντηλιακό. Όσον αφορά την αντηλιακή προστασία, υπάρχει συχνά σύγχυση σχετικά με θέματα όπως ποια είναι η καλύτερη φόρμουλα που πρέπει να χρησιμοποιούμε ή πόση ποσότητα πρέπει να εφαρμόζουμε.

Έτσι, η βρετανική Vogue ζήτησε από τον δερματολόγο, Sam Bunting, τα πέντε βασικά dos & don’ts για τη χρήση του αντηλιακού.

Do: Επέλεξε ένα SPF ευρέος φάσματος

Για να προστατεύσεις το δέρμα τόσο από το φως UVA όσο και από το UVB – που και τα δύο προκαλούν βλάβες στο δέρμα – το SPF ευρέος φάσματος είναι απαραίτητο. «Αυτό που είναι πραγματικά κρίσιμο όταν μιλάμε για μια καλή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Πρέπει να μπλοκάρουμε τις καθημερινές ακτίνες UVA που είναι παρούσες όλο το χρόνο», εξηγεί ο Bunting. «Μπορούν να περάσουν μέσα από το γυαλί και στην πραγματικότητα να σχηματίσουν τον κύριο όγκο (95%) του υπεριώδους φωτός που φτάνει στη γη».

Jenny.Gr
Pexels

Ενώ η UVB είναι η υπεριώδης ακτινοβολία που ευθύνεται για το (πιο ορατό) έγκαυμα – και τείνει να είναι αυτό στο οποίο εστιάζουμε περισσότερο επειδή η ζημιά φαίνεται γρήγορα – είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το SPF προστατεύει και από την UVA. Η φθορά της UVA οδηγεί σε λεπτές γραμμές, μελάγχρωση, ανομοιόμορφη υφή δέρματος, μεγάλους πόρους, τραχύτητα του δέρματος και απώλεια κολλαγόνου – όλα τα κακά πράγματα. «Οι διακοπές στην παραλία δεν είναι τόσο το πρόβλημα. Είναι η καθημερινή, μισή ώρα περπάτημα το μεσημέρι που συσσωρεύεται με τα χρόνια». Ένα SPF ευρέος φάσματος προσφέρει ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB και θα πρέπει να επιλέγεται από όλους τους τόνους δέρματος.

Do: Επέλεξε τον κατάλληλο τύπο αντηλιακού για το δέρμα σου

Τα αντηλιακά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: τα χημικά, τα οποία είναι φόρμουλες που περιέχουν συστατικά όπως το octinoxate και το oxybenzone και λειτουργούν ως αντηλιακά φίλτρα, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία για την πρόληψη της βλάβης του δέρματος και φυσικά, τα οποία έχουν βάση τα ορυκτά και συνήθως περιέχουν οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου για να προστατεύουν φυσικά το δέρμα και να αντανακλούν το φως μακριά, καθώς και να το απορροφούν.

Ο Bunting λέει ότι το ιδανικό αντηλιακό είναι ένα υβρίδιο τόσο φυσικού όσο και χημικού που παρέχει «πολύ καλή κάλυψη ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA και UVB». Δυστυχώς ορισμένοι τύποι δέρματος αντιδρούν σε χημικές συνθέσεις, οι οποίες είναι συχνά οι προτιμώμενες φόρμουλες επειδή δεν προσδίδουν το επίφοβο λευκό χυτό πάνω από το δέρμα.

«Εάν είστε ευαίσθητοι ή επιρρεπείς σε ερυθρότητα, έχετε ροδόχρου ακμή ή οποιοδήποτε είδος εκζέματος στο πρόσωπο, γενικά ένα ορυκτό αντηλιακό υπάρχει, θα προσφέρει μια πιο ήπια εμπειρία», λέει. «Αυτός είναι επίσης ο τύπος που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε μετά από διαδικασίες όπως λέιζερ ή πίλινγκ ή όποτε επηρεάζεται ο φραγμός του δέρματος. Μπορείτε να έχετε καλή προστασία UVA και UVB και από τα δύο.»

Jenny.Gr
Pexels

Don't: Εφάρμοσε μικρή ποσότητα αντηλιακού

«Έχουμε γίνει τόσο σχολαστικοί στο να λέμε πόσο υψηλό πρέπει να είναι το SPF, αλλά είναι σπάνιο οι επωνυμίες να εκφράζουν πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζεται γενναιόδωρα το αντηλιακό στο δέρμα», αναφέρει ο Dr Bunting. Ο ειδικός συμβουλεύει ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού (ή 1,25 ml) ως καλό μέτρο τόσο για το πρόσωπο όσο και για το λαιμό. «Πρέπει να βάψετε το πρόσωπό σας σαν να ζωγραφίζετε έναν τοίχο», λέει, τονίζοντας τη σημασία μιας ομοιόμορφης επίστρωσης για να έχετε την προστασία που χρειάζεστε.

Μια αλάνθαστη μέθοδος είναι η «τεχνική 13 κουκκίδων» της, η οποία είναι τόσο απλή όσο ακούγεται και περιλαμβάνει την εφαρμογή 13 διαφορετικών κουκκίδων αντηλιακού γύρω από το πρόσωπο: «Αν ξεκινήσετε αυτές τις απλές τελετουργίες τώρα, θα γερνάτε όμορφα στα 40 σας και μετά».

Don’t: Βασίζεσαι στο μακιγιάζ σου για αντηλιακή προστασία

Είναι μια πολύ κοινή παρανόηση ότι το SPF στο καθημερινό σας foundation είναι αρκετό. Ο expert αναφέρει ότι είναι πιθανό να μην το κάνει. «Πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό αντηλιακό. Το SPF15 στην ενυδατική κρέμα με χρώμα πιθανότατα δεν πρόκειται να το κόψει, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα σας προσφέρει λίγη προστασία από την UVB». Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι είναι απίθανο να εφαρμόσετε αρκετή ενυδατική κρέμα με χρώμα σε κάθε περιοχή του δέρματός σας για να προσφέρετε προστασία, και η σημασία ενός αποκλειστικού SPF γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη.

Don’ts: Φοράς χαμηλό SPF

SPF 30 ή 50; «Είμαι βαθιά υπέρ του SPF50. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μια γνωστή οντότητα που όχι μόνο προκαλεί πρόωρη γήρανση, αλλά και καρκίνο, και είναι και τα δύο αποδεδειγμένα χωρίς αμφιβολία. Και τα δύο αυτά πράγματα μπορούν να προληφθούν», λέει ο ειδικός. Όχι μόνο το SPF50 προσφέρει 95% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία σε αντίθεση με το 93% του SPF30 (διαφορά δύο τοις εκατό που, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.