ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Έχεις τατουάζ; Έτσι θα τα προστατέψεις από τον ήλιο


Ελένη Τσούτση

1 Ιουνίου 2023

Έχεις τατουάζ; Έτσι θα τα προστατέψεις από τον ήλιο
Pexels
Τα νέα τατουάζ μας ενθουσιάζουν αλλά αν βγούμε στον ήλιο χωρίς να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα τότε το σχέδιο μπορεί να καταστραφεί

Ακόμη και ένα τατουάζ που έχει γίνει σε όχι και τόσο εμφανή σημείο είναι επιρρεπές από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και τώρα είναι μια καλή στιγμή για να κάνεις όλα όσα πρέπει για να το διατηρήσεις σαν καινούριο.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα, ουλές ή εξάπλωση του χρώματος, ειδικά αν το έχεις κάνει πρόσφατα. Ευτυχώς, η προστασία του τατουάζ δεν απαιτεί πολλά βήματα και οι experts μας έχουν τις καλύτερες συμβουλές για να τις εφαρμόσεις αυτό το καλοκαίρι.

Οι ακτίνες UV ξεθωριάζουν τα τατουάζ αν εκτεθούν σε πολύ άμεσο ηλιακό φως. Όταν αφήνεις το τατουάζ σου έξω στον ήλιο, αυτές οι ακτίνες UV απορροφώνται και ουσιαστικά διαλύουν τη χρωστική ουσία στο σχέδιό. Τα τατουάζ από μόνα τους βρίσκονται κάτω από δύο στρώματα δέρματος, με το επάνω μέρος να λειτουργεί ως φίλτρο μεταξύ της χρωστικής και του ήλιου. Ωστόσο, όσο περισσότερη έκθεση στον ήλιο, τόσο περισσότερα χρώματα θα ξεθωριάσουν, ανεξάρτητα από το πόσο σκούρα είναι.

Είναι τα νέα τατουάζ πιο επιρρεπή στην ηλιακή ακτινοβολία;

Τα νέα τατουάζ είναι πιο επιρρεπή σε φθορά. Ένα φρέσκο τατουάζ είναι μια ανοιχτή πληγή χωρίς προστασία πάνω του. Αν η ακατέργαστη πληγή εκτεθεί στον ήλιο, μπορεί να καεί πολύ πιο γρήγορα από το δέρμα που έχει επουλωθεί και αυτό σημαίνει ότι το τατουάζ σου μπορεί να ξεθωριάσει, να σπάσει, να σχηματίσει φουσκάλες ή να ξεφλουδίσει.

«Το δέρμα σας με τατουάζ θα ταξινομηθεί ως ανοιχτό τραύμα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαίρεσης», συμβουλεύει ο Hunter στο Byrdie. «Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και δύο έως τρεις εβδομάδες και μερικές φορές περισσότερο χρόνο ανάλογα με το μέγεθος και το σημείο του τατουάζ».

Jenny.Gr

Ποια άλλα τατουάζ κινδυνεύουν περισσότερο;

Αν και όλα τα φρέσκα τατουάζ πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν σχέδια με ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, σύμφωνα με τον Brown.

«Τα πιο ανοιχτά χρώματα ξεθωριάζουν πιο γρήγορα από το μαύρο, το σκούρο πράσινο, το σκούρο μπλε, το σκούρο μοβ», λέει ο Brown. «Τα σκούρα χρώματα έχουν αποδείξει τη σταθερότητά τους στο φως με την πάροδο του χρόνου. Η φροντίδα κατά τη διάρκεια της επούλωσης είναι το κλειδί και το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τα τατουάζ σας να διατηρήσουν το υπέροχο χρώμα τους."

Το αντηλιακό είναι η νούμερο ένα μορφή προστασίας για το τατουάζ σου. Η εφαρμογή αντηλιακού θα βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, των ρυτίδων, των κηλίδων της επιδερμίδας και άλλων φθορών που προκαλούνται στο δέρμα.

Οποιοδήποτε αντηλιακό είναι καλύτερο από κανένα αντηλιακό. Οι περισσότεροι tattoo artists προτείνουν να χρησιμοποιήσεις ένα αντηλιακό χωρίς άρωμα με SPF 30-50. Σύμφωνα με τον Nussbaum, το SPF είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την προστασία του τατουάζ από τις ακτίνες UV. «Το πιο σημαντικό πράγμα όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι ευρέως φάσματος, που σημαίνει ότι προστατεύει τόσο από την UVA, η οποία διεισδύει βαθύτερα από τις ακτίνες UVB, προκαλώντας βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, όσο και από τις ακτίνες UVB, που βλάπτουν το DNA του κυττάρου και καίνε το δέρμα», λέει. «Τα ηλιακά εγκαύματα και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βλάψουν την εμφάνιση των τατουάζ με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσουν σε ξεθώριασμα, ρυτίδες και θαμπάδα/ξηρότητα». Ο Nussbaum λέει επίσης ότι είναι ασφαλές να βάζετε αντηλιακό σε ένα επουλωμένο τατουάζ, αλλά το φρέσκο τατουάζ θα πρέπει πρώτα να επουλωθεί (αντ' αυτού, καλύψτε το με έναν επίδεσμο ή χαλαρά ρούχα).

Τι να κρατήσεις από όλα τα παραπάνω;

Φρόντισε να εφαρμόζεις το αντηλιακό σου με SPF 30 -50 κάθε δύο ώρες για να εξασφαλίσεις ένα συνεχές στρώμα προστασίας.

CeraVe Hydrating Sunscreen Body Lotion SPF 30

Jenny.Gr

Lancaster Sun Beauty Body Milk SPF50

Jenny.Gr

Shiseido Expert Sun Protector Face And Body Lotion SPF50+

Jenny.Gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.