ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Clean Scent: Λατρεύεις τα αρώματα που μυρίζουν καθαριότητα; Υπάρχει λόγος γι΄αυτό


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

30 Νοεμβρίου 2023

Clean Scent: Λατρεύεις τα αρώματα που μυρίζουν καθαριότητα; Υπάρχει λόγος γι΄αυτό
Αυτής της κατηγορίας αρώματα σε κάνουν να νιώθεις καλά, σε ηρεμούν και σε καθησυχάζουν, επαναφέροντας τη γαλήνη μέσα σου

Σου έχει τύχει ποτέ να μιλάς σε κάποιον και να αναφωνείς: «Τι ωραίο που είναι αυτό το άρωμα, πόσο καθαρό μυρίζει!». Λοιπόν, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλοί «εθισμένοι στην καθαριότητα», δηλαδή άνθρωποι που τους τυλίγει μια βαθιά αίσθηση ευεξίας κάθε φορά που μυρίζουν φρεσκοπλυμένα ρούχα, σεντόνια και σαπούνι.

Αυτά είναι αρώματα που όχι μόνο σου χαρίζουν προσωρινή οσφρητική ευεξία, αλλά που με κάποιο τρόπο επαναφέρουν τη φυσική και πνευματική σου κατάσταση σε ισορροπία. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι τα αρώματα έχουν αυτή την εξαιρετική υποβλητική και θεραπευτική δύναμη!

Σε αυτή την περίπτωση, η μυρωδιά των φρεσκοπλυμένων σεντονιών, των φρεσκοκρεμασμένων ρούχων, του καθαρού αέρα του βουνού, αλλά και του σαπουνιού και του αρώματος της γιαγιάς μας ταξιδεύουν πίσω στην παιδική ηλικία, στη γαλήνη, στην ξεγνοιασιά. Είναι σαν να επανενεργοποίησαν μια ψυχική κατάσταση που επαναφέρει σκέψεις και συναισθήματα και σβήνει -ή μάλλον καθαρίζει- προβλήματα για να αφήσει χώρο για νέα ξεκινήματα.

Η Diletta Tonatto, μύτη στο Tonatto Profumi και ερευνήτρια στην Κοινωνιολογία της Οσμής, το εξηγεί καλύτερα: «Στο διδακτορικό μου διερεύνησα την εμπειρία που ορίζεται ως «οριακή» , δηλαδή εκείνη την κατάσταση μετάβασης και αναστολής στην οποία κάποιος ξεπερνά όταν μυρίζει ένα άρωμα. Λατρεύετε τα αρώματα που μυρίζουν καθαριότητα; Υπάρχει μια εξήγηση, ειδικά σε μια ιστορική περίοδο όπως αυτή στην οποία, μεταξύ πανδημίας και πολέμου, νιώθουμε πιο αποδιοργανωμένοι από ποτέ σε καταστάσεις αβεβαιότητας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η επιθυμία είναι να αγκυροβολήσουμε τον εαυτό μας σε ανακουφιστικές αισθήσεις και συναισθήματα, που μας θυμίζουν όσα έχουμε ζήσει σε ευτυχισμένες στιγμές και που μας ενσταλάζουν συναισθηματικό θάρρος».

Jenny.Gr
IG @irinashayk

Εν ολίγοις, αυτά τα αρώματα μοιάζουν λίγο με το προστατευτικό κάλυμμά μας, τη ζώνη άνεσής μας που μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. «Το άρωμα της καθαριότητας συνδέεται έντονα με την ιταλική και την ευρωπαϊκή κουλτούρα γενικότερα. Αν μετακομίσουμε στην Ινδία ή την Αφρική, οι οσφρητικές αναφορές θα είναι προφανώς διαφορετικές. Μας αρέσει να θυμόμαστε τα ρούχα που κρέμονταν στον ήλιο της παιδικής ηλικίας, τα ζεστά σεντόνια που μόλις στέγνωσαν…Ξέρετε ότι έχουν γίνει πραγματικές μελέτες για αυτές τις μυρωδιές; Η μυρωδιά του πλυντηρίου δεν «αναδημιουργείται», είναι μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Είναι η μυρωδιά των ρούχων που κρέμονται στον ήλιο. Αν είναι κρεμασμένα στη σκιά ή σε εσωτερικούς χώρους, δεν έχουν το ίδιο άρωμα. Ένας ερευνητής από το Τορίνο επιβεβαίωσε ότι είναι ένα μείγμα αλδεΰδων και κετονών που σχηματίζονται μόνο αν τα ρούχα είναι κρεμασμένα στον ήλιο. Είναι μια πραγματική χημική αντίδραση».

Έτσι, όταν λέμε ότι μας αρέσει «η μυρωδιά του πλυντηρίου και της καθαριότητας» συνδέουμε στην πραγματικότητα παρόμοιες μυρωδιές - όπως λουλούδια βαμβακιού, λευκά λουλούδια (τουμπερόζα, γιασεμί), λευκός μόσχος - με αναμνήσεις ριζωμένες στο παρελθόν μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.