ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Ατοπικό ή ξηρό δέρμα: Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά για φροντίσεις κατάλληλα το δέρμα σου


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

30 Νοεμβρίου 2023

Ατοπικό ή ξηρό δέρμα: Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά για φροντίσεις κατάλληλα το δέρμα σου
IG @camilamorrone
Εντοπίζοντας τις διαφορές μεταξύ του ατοπικού και του ξηρού δέρματος

Ξηρότητα, ερυθρότητα, έντονος κνησμός: αυτά είναι τα συμπτώματα του ατοπικού δέρματος ή του εκζέματος, ενός γενετικού προβλήματος που επηρεάζει τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες. Το ατοπικό δέρμα έχει έναν διαταραγμένο δερματικό φραγμό, που σημαίνει ότι δεν έχει το φυσικό προστατευτικό λιπιδικό στρώμα του.

Μιλάμε για πραγματική ατοπική δερματίτιδα όταν το δέρμα υπόκειται σε φλεγμονή, ερυθρότητα και βλάβες που επηρεάζουν τα βλέφαρα, τα μάγουλα, τα χείλη και ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια. Το ατοπικό δέρμα παρουσιάζει ξηρότητα, υπερ-αντιδραστικότητα σε καλλυντικά και κρέμες και σε ορισμένα υφάσματα, αντιδρά άσχημα στο κρύο και στις αλλαγές θερμοκρασίας και συνήθως είναι ένα δέρμα που υποφέρει επίσης από ροδόχρου ακμή.

Τα αίτια του εκζέματος

Το ατοπικό δέρμα είναι μια χρόνια γενετική φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να επιδεινωθεί από κάποιους εξωτερικούς ή ενδογενείς παράγοντες όπως για παράδειγμα μεταβολικά προβλήματα που περιλαμβάνουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και της ινσουλίνης.

Είναι και το ξηρό δέρμα ατοπικό;

Δεν έχουν όλα τα ξηρά δέρματα απαραίτητα τάση ατοπίας, αλλά όλα τα ατοπικά είναι ξηρά. Η κύρια διαφορά είναι η ένταση της διαταραχής. Το ατοπικό δέρμα είναι μια πλήρης παθολογία, είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολύ ισχυρό κνησμό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα του τρόπου ζωής επιδεινώνοντας, για παράδειγμα, τον ύπνο.

Στην περίπτωση του ξηρού δέρματος , το υδρολιπιδικό φιλμ εξασθενεί από εξωτερικές επιθέσεις που προκαλούν μια κατάσταση ξηρότητας, αλλά είναι μια προσωρινή διαταραχή, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί σε ορισμένες συγκεκριμένες περιόδους της ζωής.

Jenny.Gr
IG @irinashayk

Η ρουτίνα περιποίησης του ατοπικού δέρματος με έκζεμα

Οι καταπραϋντικές και μαλακτικές κρέμες βοηθούν στην αποκατάσταση του υδρολιπιδικού φιλμ που προστατεύει την επιφάνεια του δέρματος. Υπάρχουν ad hoc προϊόντα για τη φροντίδα του ατοπικού δέρματος με ενυδατικές, αναπλήρωσης λιπιδίων, φόρμουλες κατά του κνησμού και με πρεβιοτικά και μεταβιοτικά που αποκαθιστούν το μικροβίωμα. Η συνεχής ενυδάτωση επιτρέπει τον έλεγχο των εκδηλώσεων των συμπτωμάτων του ατοπικού δέρματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.