ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Πώς να αντιμετωπίσεις τα σημάδια ακμής


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

27 Δεκεμβρίου 2023

Πώς να αντιμετωπίσεις τα σημάδια ακμής
IG @camilamorrone
Οι κηλίδες μετά την ακμή μπορεί να είναι ορατές στο πρόσωπο για έως και ένα χρόνο, αλλά είναι πραγματικά εφικτό να εξαφανιστούν

Όσοι έχουν υποφέρει από σοβαρή ακμή το γνωρίζουν καλά, αλλά και όσοι είχαν μόνο μερικές ατέλειες κάθε τόσο: μόλις εξαφανιστούν, πιθανότατα θα παραμείνουν κόκκινες ή καφέ κηλίδες από τα σπυράκια.

Ακόμη και αφού καταλάβεις πώς να εξαλείψεις τα σπυράκια, η εμφάνιση ενός ελαττώματος ή ουλής ακμής φαίνεται πάντα να είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια. Ωστόσο, μπορεί να γίνει κάτι για να εξαλειφθούν τα σημεία ακμής πιο γρήγορα από τη φυσική τους πορεία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από έναν ή δύο μήνες έως και ένα χρόνο.

Η ακμή είναι μια φλεγμονή του δέρματος, η εκδήλωση της οποίας επιμένει και μετά το τέλος της ενεργού φάσης της, με τη μορφή δερματικών κηλίδων. Υπάρχουν δύο τύποι κηλίδων μετά το σπυράκι: κόκκινες κηλίδες , μεταφλεγμονώδες ερύθημα (PIE) και καφέ κηλίδες, μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (PIH).

Οι πρώτες είναι οι κόκκινες κηλίδες αμέσως μετά την εξαφάνιση του σπυριού, σημάδι ότι το δέρμα εξακολουθεί να «εργάζεται» πάνω στην δερματική βλάβη και εξαλείφει τα βακτήρια. Οι τελευταίες είναι η επόμενη φάση, η οποία ενεργοποιείται εάν η βλάβη διεγείρεται επιθετικά, για παράδειγμα με συμπίεση του σπυριού, και η οποία περιλαμβάνει επίσης την υπερπαραγωγή μελανίνης που σκουραίνει την περιοχή.

Πώς να εξαφανίσεις τα σημάδια

Πρόληψη: Είναι πάντα η καλύτερη στρατηγική. Για να αποφύγεις τον σχηματισμό κόκκινων κηλίδων ακμής όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να αποφύγεις να πιέζεις και να αγγίζεις τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την επιδείνωση της φλεγμονής. Ένα άλλο θεμελιώδες προληπτικό μέτρο για την αποφυγή της ανάπτυξης καφέ κηλίδων είναι η καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30 ή περισσότερο και το οποίο προστατεύει επίσης από την UVA. Στην πραγματικότητα, η έκθεση στον ήλιο διεγείρει την περαιτέρω παραγωγή της φωτοεπαγόμενης μελανίνης, η οποία μπορεί να σκουρύνει περαιτέρω τα σημεία μετά την ακμή.

Jenny.Gr
IG @camilamorrone

Πώς να αντιμετωπίσεις τα σημάδια ακμής

Εάν, παρά τις προσπάθειές σου, οι κηλίδες ακμής έχουν ήδη σχηματιστεί, αυτά είναι τα skincare συστατικά που θα σε βοηθήσουν να απαλλάξεις την επιδερμίδα σου από αυτά:

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ έχει κερατολυτική δράση στο δέρμα. Εκτός από την απολέπιση, έχει επίσης βακτηριοκτόνο και καταπραϋντική δράση στο φλεγμονώδες δέρμα, καθιστώντας το επίσης ιδανικό για την αντιμετώπιση των κηλίδων.

AHAs

Τα οξέα φρούτων (AHAs), όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ ή το αμυγδαλικό οξύ , έχουν απολεπιστική δύναμη της επιφάνειας του δέρματος, η οποία βοηθά στην αποχρωματισμό των κηλίδων.

Βιταμίνη C

Το L-ασκορβικό οξύ είναι ιδανικό για τη μείωση της μελάγχρωσης του αποχρωματισμού μετά την ακμή, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της επούλωσης του δέρματος.

Ρετινοειδή

Τα παράγωγα της βιταμίνης Α είναι από τα πιο ισχυρά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας και έχουν επίσης δράση κατά των κηλίδων. Διεγείρουν την ανάπλαση της επιφάνειας του δέρματος, μειώνοντας τις κηλίδες και τα σημάδια ακμής. Εφαρμόζονται μόνο το βράδυ και απαιτούν πάντα τη χρήση SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Νιασιναμίδη

Η βιταμίνη Β3 είναι ένα εξαιρετικό συστατικό ομορφιάς, το οποίο βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των δερματικών κηλίδων, καθώς και έχει αντιφλεγμονώδη και ομαλοποιητική δράση του σμήγματος.

Κοτζικό οξύ

Είναι σε θέση να αναστέλλει τη βιοσύνθεση της μελανίνης και να επιτίθεται σε αυτήν που έχει ήδη σχηματιστεί, βοηθώντας στο να ελαφρύνει τις ατέλειες του δέρματος και να αποτρέψει το σχηματισμό μελλοντικών.

Αζελαϊκό οξύ

Είναι ένα θεμελιώδες συστατικό στη θεραπεία της ακμής και των συνεπειών της. Έχει αντιβακτηριακές , αντιφλεγμονώδεις και αποχρωματιστικές ιδιότητες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.