ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Τρετινοΐνη: Ένα αντιγηραντικό μόριο, 20 φορές πιο ισχυρό από τη ρετινόλη


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

23 Ιανουαρίου 2024

Τρετινοΐνη: Ένα αντιγηραντικό μόριο, 20 φορές πιο ισχυρό από τη ρετινόλη
IG @hannaschonberg
Ανακάλυψε τα οφέλη, αλλά και τα μειονεκτήματα από τη χρήση τρετινοΐνης, του πιο ισχυρού μορίου ρετινοειδών

Στην κατηγορία των ρετινοειδών, υπάρχει ένα που ξεχωρίζουν ακόμα και οι δερματολόγοι για τη δράση του: η τρετινοΐνη. Αν είχες κάποια πιο σοβαρή δερματική πάθηση, όπως ακμή, ίσως είσαι ήδη εξοικειωμένη με αυτό το παράγωγο βιταμίνης Α. Αλλά όπως αποδεικνύεται, η τρετινοΐνη δεν διατηρεί απλώς το δέρμα σου καθαρό, αλλά έχει πολλά περισσότερα οφέλη.

Τι είναι η τρετινοΐνη;

Η τρετινοΐνη είναι ένα συνταγογραφούμενο σκεύασμα για τοπική θεραπεία και ένα από τα πιο ισχυρά ρετινοειδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δέρμα. Γνωστό και ως ρετινοϊκό οξύ, εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1971 ως θεραπεία για την ακμή. Μόλις έγινε διαθέσιμη στο κοινό, πολλοί ανακάλυψαν ότι αυτή η μορφή ρετινοειδούς προκάλεσε επίσης σημαντικές βελτιώσεις για τα σημάδια γήρανσης του δέρματος , όπως οι λεπτές γραμμές και η ανομοιόμορφη υφή.

Η τρετινοΐνη διατίθεται σε τοπική κρέμα, τζελ ή υγρή μορφή και έχει διαφορετικά επίπεδα αντοχής. Η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες και την ικανότητα κάθε δέρματος να ανέχεται το συστατικό.

Τα οφέλη της τρετινοΐνη

Η τρετινοΐνη λειτουργεί παρόμοια με άλλους τύπους ρετινοειδών, αλλά θεωρείται ισχυρότερο από τα άλλα και είναι η μόνη μορφή ρετινοειδούς που έχει δοκιμαστεί για τη θεραπεία και την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και της ακμής.

Η τρετινοΐνη δρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς του δέρματος για να ενεργοποιήσει έναν ταχύτερο ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος και να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φραγμένων πόρων και τη μείωση της υπερβολικής παραγωγής λιπαρότητας και σμήγματος, για να ελαχιστοποιηθούν τα ξεσπάσματα ακμής. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση του αποχρωματισμού, συμπεριλαμβανομένων των ουλών ακμής, της υπερμελάγχρωσης και άλλων μαύρων κηλίδων.

Επειδή βοηθά στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας καταπολεμώντας τις λεπτές ρυτίδες, συσφίγγοντας το δέρμα και λειαίνοντας την ανομοιόμορφη υφή.

Jenny.Gr
IG @hannaschonberg

Τα μειονεκτήματα της τρετινοΐνη

Η τρετινοΐνη είναι ένα ισχυρό ενεργό συστατικό και δεν είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, επειδή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ξηρότητα και ξεφλούδισμα, ειδικά τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Επειδή τα ρετινοειδή αυξάνουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο εύθραυστο. Ως εκ τούτου, αν πάσχεις από ροδόχρου ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα ή έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσεις ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Η χρήση της επίσης δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες.

Jenny.Gr
IG @hannaschonberg

Πού θα βρεις την τρετινοΐνη

Ενώ άλλα ρετινοειδή είναι συνήθως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, η τρετινοΐνη απαιτεί συνταγή δερματολόγου.

Πώς να χρησιμοποιήσεις την τρετινοΐνη

Η τρετινοΐνη είναι ένα συστατικό το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί αποκλειστικά στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Η χρήση της θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και προοδευτικά για να μπορέσει το δέρμα να συνηθίσει αυτό το νέο συστατικό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις τις πιθανότητες να ερεθιστεί το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα, απολέπιση, ερυθρότητα, αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος. Κάθε επόμενο πρωί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.