ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Tranexamic acid: Το νέο πανίσχυρο ενεργό συστατικό που δρα ενάντια στις καφέ κηλίδες


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

1 Αυγούστου 2024

Tranexamic acid: Το νέο πανίσχυρο ενεργό συστατικό που δρα ενάντια στις καφέ κηλίδες
IG @juliesfi
Το τρανεξαμικό οξύ να είναι η απόλυτη λύση κατά των καφέ κηλίδων; Τι λένε οι επιστήμονες

Οι κηλίδες ηλικίας, οι μαύροι κύκλοι και η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση που προκαλείται από εγκαύματα, κηλίδες ή εξάρσεις ακμής, είναι γεγονός ότι είναι ατέλειες της επιδερμίδας, τις οποίες είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Το τρανεξαμικό οξύ είναι ένα νέο ισχυρό συστατικό το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο και ερευνάται από τους επιστήμονες για τη δράση του ενάντια στις καφέ κηλίδες και όχι μόνο.

Jenny.Gr
IG @cassdimicco

Ο μηχανισμός δράσης του τρανεξαμικού οξέος βασίζεται στην αναστολή της απελευθέρωσης φλεγμονωδών μεσολαβητών που εμπλέκονται στην πυροδότηση της μελανογένεσης. Μια μελέτη του 2019 δείχνει ότι προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα στη μείωση των μελασμάτων με την υδροκινόνη (απαγορευμένη σε όλα τα καλλυντικά προϊόντα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς από το 2001), με λιγότερες παρενέργειες. Όσον αφορά στα σημάδια ακμής, μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι το τρανεξαμικό οξύ ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό για τη μείωση της εμφάνισης αυτών των βλαβών, με μικρό κίνδυνο παρενεργειών. Επιπλέον, αυτή η δράση αποχρωματισμού είναι επίσης ευεργετική για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων.

Jenny.Gr
IG @negin_mirsalehi

Για να είναι αποτελεσματικό σε μια θεραπεία, το τρανεξαμικό οξύ πρέπει να συγκεντρώνεται σε ποσοστό 2 έως 5% και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε ολόκληρο το πρόσωπο, είτε τοπικά. Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι για να αποτρέψουμε την εμφάνιση κηλίδων και να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη αυτών που έχουν ήδη εγκαθιδρυθεί, πρέπει να χρησιμοποιημούμε καθημερινά αντηλιακή προστασία και να την ανανεώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.