ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Ταυρίνη: Είναι το νέο «it» συστατικό στην αντιγήρανση;


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

26 Αυγούστου 2024

Ταυρίνη: Είναι το νέο «it» συστατικό στην αντιγήρανση;
IG @majamalnar
Μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος;

Εάν δεν έχεις ακούσει ακόμα για τον ρόλο της ταυρίνης στην περιποίηση της επιδερμίδας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα βλέπεις αυτό το συστατικό παντού. Η ταυρίνη βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας και χρησιμοποιείται τόσο τοπικά όσο και από το στόμα. Οι ισχυρισμοί πίσω από αυτό είναι εντυπωσιακοί και κυμαίνονται από την ικανότητα να βοηθά στην πρόληψη της απώλειας υγρασίας έως τα αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντικά της οφέλη. Τι ισχύει όμως πραγματικά και πρέπει να βάλουμε την ταυρίνη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας;

H ταυρίνη

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά το λαμβάνουμε και μέσω της διατροφής μας, με κύριες πηγές να προέρχονται από ζωικές πρωτεΐνες. Υπάρχει και ταυρίνη στο δέρμα μας. Πιο συγκεκριμένα, η ταυρίνη βρίσκεται κυρίως στην επιδερμίδα όπου συμμετέχει στον έλεγχο της περιεκτικότητας σε υγρασία του δέρματος.

Jenny.Gr
IG @majamalnar

Πώς δρα η ταυρίνη στο δέρμα

Στο βαθμό που είναι σημαντική για την υγρασία, η ταυρίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και να μειώσει την απώλεια νερού. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό και είναι αντιφλεγμονώδες. Όλα αυτά είναι ένα σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη γήρανση του δέρματος, το οποίο φυσικά γίνεται πιο ξηρό όσο μεγαλώνουμε, για να μην αναφέρουμε ότι είναι πιο ευαίσθητο στη φλεγμονή και τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα φυσικά μας επίπεδα ταυρίνης μειώνονται με την ηλικία.

Σε εργαστηριακές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αύξηση της ενυδάτωσης και στην παραγωγή τόσο των ceramides όσο και του υαλουρονικού οξέος - δύο άλλα συστατικά σημαντικά για υγιές, νεανικό δέρμα. Ωστόσο, σίγουρα δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα που να τα υποστηρίζουν με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν για άλλα, πιο αποδεδειγμένα, αντιγηραντικά τοπικά, σκεπτόμενα ρετινοειδή ή γλυκολικό οξύ.

Αξίζει μια θέση στη skincare ρουτίνα μας;

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες αυτού του συστατικού για το δέρμα, ακόμη και όταν λαμβάνεται από το στόμα, ούτε υπάρχουν συστατικά με τα οποία δεν «συνεργάζεται» καλά. Το καλύτερο στοίχημά μας όμως είναι να το αναζητήσουμε σε φόρμουλες όπου συνδυάζεται με άλλα συστατικά που έχουν αποδεδειγμένη δράση στην περιποίηση της επιδεδρμίδας.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.