ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Οι 5 δημοφιλέστεροι μύθοι για το skincare


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

12 Οκτωβρίου 2024

μύθοι για την περιποίση δέρματος
IG @lovisabarkman
Από το αντηλιακό και την ενυδατική κρέμα έως τη σωστή χρήση της βιταμίνης C, εδώ θα βρεις τις πιο αβάσιμες πεποιθήσεις σχετικά με τη φροντίδα του δέρματος

Πρέπει να χρησιμοποιήσω ενυδατική κρέμα σε λιπαρό δέρμα; Μια αυθόρμητη έρευνα μεταξύ των ενδιαφερομένων θα οδηγούσε πιθανώς σε μια διφορούμενη απάντηση. Πολλοί θα πίστευαν ότι όχι, χωρίς να γνωρίζουν ότι η ενυδάτωση και η έκκριση λιπαρότητας δεν είναι το ίδιο πράγμα. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την περιποίηση του δέρματος που επιμένουν πεισματικά, γι' αυτό είναι σημαντικό να τους διαλύσουμε για να κατανοήσουμε πώς να φροντίζουμε το δέρμα του προσώπου με τον σωστό τρόπο.

5 μύθοι για την περιποίηση του δέρματος

μύθοι για την περιποίση δέρματος
IG @lovisabarkman

1.Τo λιπαρό δέρμα δεν χρειάζονται ενυδατική κρέμα

Η ενυδάτωση (νερό) και η θρέψη (έλαιο) είναι δύο θεμελιωδώς διαφορετικά πράγματα. Φυσικά, η ενυδάτωση για τις λιπαρές επιδερμίδες θα πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή της ξηρής επιδερμίδας. Η επιδερμίδα θα μπορούσε να είναι ξηρή επειδή δεν παράγει αρκετό σμήγμα, ο φραγμός του δέρματος θα μπορούσε να διαταραχθεί και επομένως να χάσει την υγρασία. Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα χρειάζεται μια λιπαρή, πλούσια θεραπεία με νερό. Όμως το λιπαρό δέρμα χρειάζεται εξίσου ενυδάτωση. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν χρειάζεται λάδι, οπότε χρειάζεσαι μια ελαφριά και ενυδατική λοσιόν, όχι πλούσια, διαφορετικά θα παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα.

2.Το δέρμα συνηθίζει τα προϊόντα περιποίησης και μετά από κάποιο διάστημα παύουν να λειτουργούν

Εξαρτάται από το αν θέλεουμε ή όχι το δέρμα μας να συνηθίσει σε ορισμένα προϊόντα. Στην περίπτωση της ρετινόλης, για παράδειγμα, το δέρμα πρέπει να συνηθίσει το δραστικό συστατικό για να έχει θετικό αποτέλεσμα: αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον αποτελεσματικό, αλλά ότι μειώνονται οι ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, η ρετινόλη πρέπει να εισάγεται αργά στη ρουτίνα: πρώτα κάθε τρεις ημέρες με χαμηλή δόση και στη συνέχεια να αυξάνεται σταδιακά. Είναι αλήθεια ότι το δέρμα το συνηθίζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν σταματά να λειτουργεί εξαιτίας αυτού.

Εάν ένα προϊόν σταματήσει πράγματι να λειτουργεί σωστά, όπως ένα τζελ καθαρισμού κατά της ακμής, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: το δέρμα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και η αλλαγή δεν εξαρτάται απαραίτητα από ένα μόνο στοιχείο. Ή, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι το προϊόν έχει ήδη σημειώσει κάποια επιτυχία και δεν παρατηρούμε πλέον τη διαφορά.

μύθοι για την περιποίση δέρματος
IG @lovisabarkman

3.Τα μασάζ προσώπου (για παράδειγμα με το Gua Sha) βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των συστατικών και στη μείωση των ρυτίδων

Αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί με γενικό τρόπο γιατί είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Το μασάζ προσώπου με το Gua Sha θα πρέπει να προάγει την κυκλοφορία του αίματος και να κινεί τη λέμφο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι οξειδωτικές διεργασίες, αποβάλλονται οι τοξίνες, διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος και μειώνονται οι μικρές ρυτίδες. Αλλά ένα μασάζ προσώπου δεν μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να απορροφήσει καλύτερα τα συστατικά. Έχουμε ακόμα ένα φραγμό του δέρματος, τον υδρολιπιδικό μανδύα από σμήγμα, ιδρώτα, λιπίδια και αμινοξέα που προστατεύει το δέρμα. Θα πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί με το μασάζ προσώπου, ειδικά εάν έχουμε ερεθισμένο δέρμα, ροδόχρου ακμή ή ακμή.

4.Πρέπει να βάζουμε αντηλιακό με SPF 50 στο πρόσωπό μας καθημερινά

Οι ακτίνες UV είναι πάντα παρούσες, ακόμα και όταν ο ήλιος δεν είναι τόσο λαμπερός. Ωστόσο, σπάνια φτάνουμε στην προστασία UV 50, επειδή είμαστε πολύ φειδωλοί στη χρήση του προϊόντος. Υπάρχουν κάποιες οδηγίες για το πόση αντηλιακή προστασία χρειαζόμαστε ανάλογα με το μέγεθος του σώματός μας. Ένας ενήλικος άνδρας, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο μπουκάλι αντηλιακό για κάθε εφαρμογή: αυτό χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σε ολόκληρες διακοπές. Αλλά όσον αφορά την αντηλιακή προστασία, ο απλός κανόνας είναι: τα πολλά βοηθούν πολύ. Γιατί με τον ιδρώτα ή το τρίψιμο στα ρούχα χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας.

μύθοι για την περιποίση δέρματος
IG @lovisabarkman

5.Η βιταμίνη C κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το βράδυ και ποτέ μαζί με άλλα οξέα ή ρετινόλη

Η βιταμίνη C θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο το πρωί γιατί έχει αντιοξειδωτικό μηχανισμό. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με άλλα οξέα γιατί μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Σε συνδυασμό, για παράδειγμα με βιταμίνη Α , λειτουργεί πολύ καλά, μόνο που χρησιμοποιείται καλύτερα σε διαφορετική ώρα της ημέρας. Ωστόσο, η βιταμίνη Α πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ γιατί μπορεί να κάνει το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.