ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Πώς το blue light του κινητού σας βλάπτει την επιδερμίδα σας και πώς να προστατευτείτε


Μάρθα Κουμπάνη

18 Ιουλίου 2020

Πώς το blue light του κινητού σας βλάπτει την επιδερμίδα σας και πώς να προστατευτείτε

Περνάμε ατελείωτες ώρες με το βλέμμα μας καρφωμένο σε μια οθόνη υπολογιστή, smartphone ή σε αυτή της τηλεόρασης. Όλες αυτές οι οθόνες εκπέμπουν μπλε φως που δεν είναι όσο αθώο φαίνεται. Προκαλεί φθορές στην επιδερμίδα και επιταχύνει την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών του χρόνου. Πώς θα την προστατέψουμε;

Οι συσκευές αυτές αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όμως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία του οργανισμού μας. Ένας από αυτούς ακούει στο όνομα ορατό φως υψηλής ενέργειας ή HEV light (high-energy visible light) και είναι το μπλε φως που εκπέμπουν οι λάμπες LED από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών.

Γιατί απειλεί την επιδερμίδα μας;

Το φως αυτό φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι οι ακτίνες UV, επηρεάζει το DNA των κυττάρων και προκαλεί μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες του δέρματος, παρόμοιων με αυτές που συμβαίνουν με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο: οξειδωτικό στρες, μικροφλεγμονές, φθορά του κολλαγόνου, αυξημένη έκκριση και άνιση κατανομή μελανίνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χρόνος έκθεσής μας στο μπλε φως τείνει να ξεπεράσει κατά πολύ τον χρόνο έκθεσης στην αστική ρύπανση και την UV ακτινοβολία. Για αυτό και θεωρούν τη φωτορύπανση από το μπλε φως (Blue Light Pollution) τη νέα αιτία πρόωρης γήρανσης.

Φυσικά η μπλε ακτινοβολία επιβαρύνει και την επιδερμίδα κάτω από τα μάτια, με αποτέλεσμα τη θαμπή, κουρασμένη όψη και τη δημιουργία λεπτών γραμμών.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία για τις επιπτώσεις του blue light στην επιδερμίδα, παρατηρούμε την ανάπτυξη νέων καλλυντικών συνθέσεων ενισχυμένων με συμπλέγματα φυτικών εκχυλισμάτων και βιταμινών με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενεργοποιούν το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης των κυττάρων και προστατεύουν την επιδερμίδα από τις φλεγμονές και τη φωτογήρανση.

Με μερικές μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο και να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να προφυλαχτεί.

Τι μπορείτε να κάνετε

Καλλυντικά προϊόντα

Χρησιμοποιείτε καλλυντικά προϊόντα εμπλουτισμένα με δραστικά συστατικά που προστατεύουν από τις βλαβερές επιπτώσεις του μπλε φωτός π.χ. φυτικά εκχυλίσματα λαδανιάς, βιθανίας, κόκκινης πιπεριάς, φύλλων αργανόδεντρου– καθώς και με αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Η χρήση τέτοιων προϊόντων συστήνεται ακόμα και μέσα στο σπίτι ή το γραφείο, αν πρόκειται να εργαστείτε για ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Συχνά διαλείμματα

Κάντε μικρά και συχνά διαλείμματα, κλείνοντας τον υπολογιστή σας ή βάζοντας το smartphone στην τσάντα σας.
Προστατέψτε την ποιότητα του ύπνου σας. Κλείστε το laptop πριν κοιμηθείτε και αφήστε το κινητό σας εκτός υπνοδωματίου.
Αν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, προμηθευτείτε γυαλιά ή φακούς οράσεως με ειδικά φίλτρα για προστασία από το μπλε φως και αναζητήστε στο κινητό σας εφαρμογές για μείωση της μπλε ακτινοβολίας. Θα προστατέψετε τα μάτια σας και παράλληλα, την επιδερμίδα σας.

Πίνετε αρκετό νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για να παραμένει η επιδερμίδα ενυδατωμένη και προστατευμένη.

Kαλός ύπνος

Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Να τρέφεστε σωστά, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, που έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C, λουτείνη και ζεαξανθίνη για τη θωράκιση του οργανισμού και υγιή επιδερμίδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.