WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να καυχηθείτε για τα επιτεύγματά σας χωρίς να σας νοιάζει η γνώμη των άλλων


The Jennettes

21 Νοεμβρίου 2021

Πώς να καυχηθείτε για τα επιτεύγματά σας χωρίς να σας νοιάζει η γνώμη των άλλων

Ζούμε σε μία παράξενη εποχή. Προσέχουμε τι λέμε, πώς το λέμε – δε θέλουμε να μας παρεξηγήσει κανείς. Πολύ κακώς.

Μαθαίνουμε από μικροί να είμαστε ταπεινοί, να μιλάνε άλλοι για την επιτυχία μας, να περιμένουμε τα κοπλιμέντα από εκείνους. Να μη μας θεωρήσει αλαζόνες ο κόσμος - ποιος κόσμος; «Μη λες ότι είσαι όμορφη», «Μη λες δυνατά τους βαθμούς σου», «Περίμενε να σε ρωτήσουν πώς πάει η δουλειά και μετά πες ότι πήρες αύξηση». Αυτό, δυστυχώς, δύσκολα θα αλλάξει. Αλλά δεν γίνεται να μένουμε στη σιωπή - πλησιάζουμε στόχους, πραγματοποιούμε όνειρα και ξέρουμε ότι τα πηγαίνουμε καλά. Η ζωή μας προχωράει, θέλουμε προσοχή και μας αξίζει.

Πώς θα τη διεκδικήσουμε, όμως; Δύο είναι τα βήματα. Το ένα, αφορά τους γύρω μας και το πόσο άβολα θα αισθανθούν με την έκρηξη αυτοπεποίθησής μας. Το δεύτερο, έχει σχέση αποκλειστικά με εμάς.

Αρχικά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι νίκες μας, μικρές ή μεγάλες, έχουν αξία και λόγο να ακούγονται. Ότι το να καυχιόμαστε, είναι εντάξει. Αν πήραμε την προαγωγή που τόσο προσπαθήσαμε, αν βρήκαμε επιτέλους το σπίτι των ονείρων μας, αν κοιμηθήκαμε για πρώτη φορά ήρεμα μετά από έναν χωρισμό, έχουμε κάθε δικαίωμα να το φωνάζουμε. Απλώς μην το παρακάνουμε. Ας διαβάζουμε πρώτα το δωμάτιο, ας έχουμε στο νου μας ποιο είναι το κοινό αυτού του πανηγυρισμού. Για να χαρούμε όλοι μαζί.

Έπειτα, ίσως βοηθήσουμε κάποιον. Καθένας μας ασχολείται με τον εαυτό του, οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό. Συχνά, έχουμε στο μυαλό μας ότι οι γύρω μας γνωρίζουν κάθε μας  κίνηση, πως είμαστε το κέντρο του κόσμου τους – μαντέψτε, δεν ισχύει αυτό. Αν λοιπόν τους εξηγήσουμε τι κάναμε και γιατί χαιρόμαστε για αυτό, ίσως τους δείξουμε μία άγνωστη ως τώρα πλευρά μας. Και τότε, μπορεί να τους εμπνεύσουμε να προσπαθήσουν κι οι ίδιοι περισσότερο.

Ας έχουμε, όμως, πάντα στο μυαλό μας το εξής: Αν είμαστε περήφανοι για κάτι – οτιδήποτε κι αν είναι αυτό – δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το γιορτάσουμε, να δείξουμε σε όλους τη χαρά μας. Κι αν εκείνοι αισθάνονται άβολα, είναι στο χέρι τους να το ξεπεράσουν. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.