REAL LIFE

Το τελευταίο αμερικανικό αεροπλάνο εγκαταλείπει την Καμπούλ και ένας 20ετής πόλεμος τελειώνει (για να ξεκινήσει ένας άλλος)


The Jennettes

31 Αυγούστου 2021

Το τελευταίο αμερικανικό αεροπλάνο εγκαταλείπει την Καμπούλ και ένας 20ετής πόλεμος τελειώνει (για να ξεκινήσει ένας άλλος)
Μετά από 20 χρόνια, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έληξε τη Δευτέρα 30/8, με τις ΗΠΑ να αποσύρουν και το τελευταίο C-17 αεροπλάνο με τα στρατεύματά τους από την Καμπούλ. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας πόλεμος με τεράστιες αποτυχίες και άλλα τόσα ψέματα, που κόστισε τρισεκατομμύρια δολάρια και τις ζωές Αμερικανών και Αφγανών. Ο εσωτερικός πόλεμος στο Αφγανιστάν όμως, τώρα ξεκινάει.

Μετά από 20 χρόνια, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έληξε τη Δευτέρα 30/8, με τις ΗΠΑ να αποσύρουν και το τελευταίο C-17 αεροπλάνο με τα στρατεύματά τους από την Καμπούλ. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας πόλεμος με τεράστιες αποτυχίες και άλλα τόσα ψέματα, που κόστισε τρισεκατομμύρια δολάρια και τις ζωές Αμερικανών και Αφγανών. Ο πόλεμος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν όμως, τώρα ξεκινάει.

“Η αποψινή απόσυρση σηματοδοτεί τόσο το τέλος της εκκένωσης των στρατευμάτων, όσο και το τέλος της σχεδόν 20ετούς αποστολής που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001”, δήλωσε ο στρατηγός των πεζοναυτών ​​Kenneth McKenzie.

Από τις 14 Αυγούστου, περίπου 123.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή, σε μία από τις μεγαλύτερες εναέριες μετακινήσεις στην ιστορία. Ωστόσο, ο ολοένα και αυξανόμενος κίνδυνος προσέγγισης στο αεροδρόμιο, κατέληξε στο πολλοί Αμερικανοί και εκατοντάδες Αφγανοί σύμμαχοί τους να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ. Τη Δευτέρα (30/8) ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του είπε πως, μέσα σε αυτό το διάστημα, περίπου 6.000 επιπλέον Αμερικανοί έχουν εκκενώσει ή διαφύγει με άλλο τρόπο από το Αφγανιστάν. Ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Biden, Antony Blinken, δήλωσε πως έχουν μείνει “περίπου 100 Αμερικανοί” στο Αφγανιστάν, οι οποίοι ψάχνουν τρόπο να φύγουν. Πρόσθεσε πως κάποιοι από αυτούς έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να παραμείνουν στη χώρα, ενώ τόνισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα δουλέψει πολύ σκληρά για να εξασφαλίσει στους πρώτους διέξοδο από τη χώρα, αλλά και στους Αφγανούς συνεργάτες τους. “Η στρατιωτική φάση τελείωσε, αλλά η επιθυμία μας να βγάλουμε αυτούς τους ανθρώπους από εκεί παραμένει έντονη”, συμπλήρωσε.

Παρότι οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει πως θα επιτρέψουν τις πτήσεις εκτός Αφγανιστάν από τις 31 Αυγούστου σε όλους, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, δήλωσε πως “αυτό δεν σημαίνει πως πιστεύουμε ό,τι λένε”, αλλά παραμένουν αισιόδοξοι καθώς η πίεση που ασκείται στους Ταλιμπάν διεθνώς είναι τεράστια. Η Psaki είπε επίσης πως η διατήρηση μιας διπλωματικής σχέσης με το Αφγανιστάν δεν είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά θέλουν να βρουν τρόπους ώστε να λειτουργήσει σε μελλοντικό χρόνο. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.

Λίγες μόλις μέρες πριν την ολοκλήρωση της στρατιωτικής εκκένωσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας έλαβε χώρα έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σκοτώνοντας 13 μέλη της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής και περίπου 180 Αφγανούς. Ο Πρόεδρος Joe Biden ορκίστηκε τότε πως θα υπάρξουν αντίποινα για τους υπεύθυνους της επίθεσης, αλλά είπε πως η Αμερική θα συνεχίσει κανονικά την εκκένωση. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, η Αμερική προχώρησε σε επίθεση με drone στην οποια σκοτώθηκε, όπως αναφέρθηκε, ένας βομβιστής αυτοκτονίας στον δρόμο του για το αεροδρόμιο. Η επίθεση, ωστόσο, σκότωσε και 10 Αφγανούς πολίτες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά

Σήμερα, Τρίτη 31/8, ο Πρόεδρος Biden αναμένεται να απευθυνθεί στο αμερικανικό κοινό για να εξηγήσει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην παρατείνει την παρουσία της στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου, μια απόφαση που έχει διχάσει το παγκόσμιο κοινό.