REAL LIFE

Δοκίμασα το BeReal για έναν μήνα και κατάλαβα γιατί έχει κολλήσει τόσος κόσμος μαζί του


Τόνια Τζάφερη

31 Οκτωβρίου 2022

Δοκίμασα το BeReal για έναν μήνα και κατάλαβα γιατί έχει κολλήσει τόσος κόσμος μαζί του
Ωμή πραγματικότητα, αστείες στιγμές και έκθεση του εαυτού σου χωρίς φίλτρα και ρετούς, όλα σε μια ανερχόμενη εφαρμογή

Είμαι σίγουρη πως κάπου ανάμεσα στα Instagram stories σου, έχεις πετύχει και ένα από αυτά τα καινούργια, τα περίεργα, όπου υπάρχει μια selfie και μια κανονική φωτογραφία μαζί. Στο κάτω μέρος της εικόνας αυτής, βλέπεις και ένα BeReal / (το όνομα του χρήστη). Αν δεν γνώριζες ήδη περί τίνος πρόκειται, τότε μάλλον σου κέντρισε την προσοχή. Και όσο περισσότερα ΒeReals βλέπεις, τόσο περισσότερο θες να μάθεις τι είναι τελικά αυτή η νέα τάση. Σωστά;

E, λοιπόν, εμείς όχι μόνο δοκιμάσαμε τη νέα αυτή εφαρμογή, αλλά έχουμε να σου πούμε και όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία της. Αισθανόμαστε ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότεροι χρήστες θα κατεβάζουν την εφαρμογή του BeReal. Οπότε ας ξεκινήσουμε από το βασικό: ναι, το BeReal είναι μια νέα εφαρμογή στον χώρο των social media. Για την ακρίβεια αυτή τη στιγμή είναι η νούμερο ένα δωρεάν εφαρμογή στο App Store των Η.Π.Α. και όχι μόνο, έχοντας αποκτήσει τεράστια απήχηση μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Jenny.Gr

Όταν την είχα κατεβάσει για πρώτη φορά, στις αρχές Σεπτεμβρίου, κανένας από τους γνωστούς μου δεν τη χρησιμοποιούσε ακόμα. Δεν άργησε καθόλου όμως, η στιγμή που είδα τα πρώτα BeReal requests από άτομα του κύκλου μου, που είχαν ενδώσει στον νέο ψηφιακό πειρασμό. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα BeReals εμφανίζονταν και στα IG stories μου..

Ο βασικός στόχος του BeReal είναι να εμφανίζεσαι όπως πραγματικά είσαι. Όπως δείχνεις αληθινά σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα σου, την οποία δεν επιλέγεις εσύ (θα καταλάβεις στην συνέχεια τι εννοώ). Η εφαρμογή αυτή ξεκίνησε ως «απάντηση» στα φίλτρα και τις μη ρεαλιστικές selfies του Instagram. Mε λίγα λόγια, το BeReal ήρθε για να (επανα)φέρει στο προσκήνιο τον αυθορμητισμό των κοινωνικών δικτύων και του ίδιου του εαυτού μας, δίχως τις «στημένες» φωτογραφήσεις που είχαμε μέχρι τώρα συνηθίσει. Έαν λοιπόν έδειχνες τον εαυτό σου στο ίντερνετ μόνο στις «καλές σου», μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξεις στάση. Όχι μόνο λόγω του BeReal, αλλά επειδή κατά γενική αποδοχή πια θεωρείται ξεπερασμένο και κάπως βαρετό. Δεν συμφωνείς;

Jenny.Gr

«Σταματήστε να επιμελείστε την δημόσια εικόνα σας», είναι το μότο της συγκεκριμένης εφαρμογής, γι’ αυτό άλλωστε και το βασικό συστατικό της επιτυχίας για το BeReal είναι η απόλυτη και άδολη αυθεντικότητα. Δίχως την δυνατότητα επεξεργασίας των φωτογραφιών και της προσθήκης περιττών φίλτρων, προσφέρει μια πιο αυθεντική ματιά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε σχέση με το Instagram.

Jenny.Gr

Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτό; Πάμε να δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί το BeReal

Με το που κατεβάσεις το BeReal και δημιουργήσεις το προφίλ σου, θα λαμβάνεις καθημερινά μια ειδοποίηση στο κινητό σου ότι είναι ώρα για να γίνεις αληθινός. «Time to BeReal», γράφει χαρακτηριστικά το notification. Το μήνυμα αυτό έρχεται σε μια ανύποπτη χρονική στιγμή μέσα στη μέρα σου, επομένως δεν είσαι προετοιμασμένος για φωτογραφία. Μόλις το λάβεις όμως, πρέπει να ποστάρεις μια αρετουσάριστη selfie με το τι κάνεις εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ό,τι κι αν είναι αυτό.

Jenny.Gr

Με το που πατήσεις το notification ανοίγει τόσο η μπροστινή, όσο και η πίσω κάμερα, ενώ παράλληλα στην οθόνη εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο που σου δίνει ακριβώς δυο λεπτά για να τραβήξεις το BeReal σου και στην συνέχεια να το ποστάρεις. Η εφαρμογή τραβάει ταυτόχρονα ένα στιγμιότυπο από την μπροστινή και την πίσω κάμερα, ενώ δεν μπορείς να δεις την ανάρτηση κανενός άλλου φίλου σου μέχρι να δημοσιεύσεις το δικό σου post. Mόνο όταν ανεβάσεις το BeReal σου, τότε βλέπεις και τις υπόλοιπες αναρτήσεις. Όλα εντάξει μέχρι εδώ;

Jenny.Gr

Αφού έχουμε πιάσει το βασικό concept, μπορούμε να πούμε πως είναι ξεκάθαρα μια ακόμη εφαρμογή που σε προτρέπει να εκτίθεσαι. Να εκτίθεσαι ακόμη και στις πιο προσωπικές/ ιδιωτικές σου στιγμές, με σκοπό να δείξεις τη δική σου ωμή πραγματικότητα. Μέσα σε λίγες ημέρες είδα εικόνες από χαλαρές βόλτες και (πολλή) γυμναστική, BeReals μπροστά σε καθρέφτες, άπειρες selfies σε καναπέδες και κρεβάτια με τους χρήστες να χαλαρώνουν ή να βλέπουν σειρές, και κάποια σκόρπια μαγευτικά τοπία.

Ωστόσο, παρότι είναι μια εφαρμογή που γενικά σέβεται την ιδιωτικότητα, μιας και οι ειδοποιήσεις έρχονται μόνο τις πρωινές και απογευματινές ώρες (ποτέ κάποια πολύ πρωινή ή πολύ βραδινή ώρα), δεν παύει να είναι και μια εφαρμογή που προβάλει την ωμή έκθεση του εαυτού σου, σε όλους όσους έχεις επιλέξει.

Jenny.Gr

Και για να τα λέμε όλα, δεν ξέρουμε αν είναι και τόσο Real, αφού μπορείς να ελέγξεις την ώρα που θα ποστάρεις. Για παράδειγμα, βλέπεις την ειδοποίηση «time to BeReal» και μόνο όταν πατήσεις, ξεκινά να μετρά το χρονόμετρο. Αυτό σημαίνει πως μέχρι να το πατήσεις, μπορείς και να ετοιμαστείς, αλλά και να οργανωθείς για το τι ακριβώς θα φωτογραφήσεις. Κάτι το οποίο όμως ευτυχώς δεν φαίνεται να συμβαίνει ιδιαίτερα (ακόμη), και τηρείται ο αρχικός σκοπός της εφαρμογής.

Φαίνεται πως οι χρήστες, έχουν αποδεχτεί το να μην είναι τέλειες οι φωτογραφίες που ποστάρουν. Και πλέον δεν τους απασχολεί το να δείξουν ακόμη και τις πιο βαρετές και χαλαρές στιγμές τους, ή εκείνες στην οποίες δεν δείχνουν και τόσο «wow». Το σίγουρο είναι πως το κοινό προτιμά να βλέπει τις πιο αστείες και όντως real φωτογραφίες από την ημέρα του κόσμου, μιας και είναι κι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση.

Jenny.Gr

Ακόμη να σημειωθεί πως αντί για likes υπάρχουν τα realmojis, στα οποία μπορείς να βγάλεις εκείνη τη στιγμή την έκφραση/ αντίδρασή σου, και να την προσθέσεις ως like -το οποίο απεικονίζεται στο post του χρήστη, και των υπόλοιπων φίλων του.

Όλα δείχνουν πως το BeReal, είναι το νέο cool kid των social media, και ότι μας έχει προκαλέσει έναν δικαιολογημένο ενθουσιασμό. Άλλωστε είναι ένα ευχάριστο break από την ημέρα σου, στο οποίο πέρα από αληθινός, δείχνεις και μια καθημερινή πτυχή της ζωής σου χωρίς φίλτρα και προσπάθειες εντυπωσιασμού, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις τα real posts των φίλων σου. Το λες και χαλαρωτικό.