REAL LIFE

Σουδάν: «Πεινασμένοι, εξαντλημένοι και τραυματισμένοι» πολίτες προσπαθούν καθημερινά να δραπετεύσουν από την πατρίδα τους


JTeam

26 Απριλίου 2023

Σουδάν: «Πεινασμένοι, εξαντλημένοι και τραυματισμένοι» πολίτες προσπαθούν καθημερινά να δραπετεύσουν από την πατρίδα τους
Χιλιάδες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν καθημερινά χάος στις μεταφορές, έλλειψη ρευστού, κομπίνες και καθυστερήσεις στη visa, δίνοντας έναν τεράστιο αγώνα να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ των δυνάμεων δύο στρατηγών φέρνουν τη χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης και μιας τεράστιας κρίσης με καταστροφικές συνέπειες κι εκτός συνόρων.

Οι ουρές που στήνονται στα σύνορα του Σουδάν είναι τεράστιες, με τους ανθρώπους να περιμένουν για μέρες να εκδοθεί η visa τους με την ελπίδα να αποδράσουν σε μια κοντινή χώρα. Την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι αναμένεται 270.000 πρόσφυγες να διαφύγουν από τα σύνορα προς το Chad και το νότιο Σουδάν.

Στο Chad, η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναπτύξει ομάδες έκτακτης ανάγκης στα ανατολικά σύνορα με το Σουδάν για να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες παροχής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κυβέρνηση του Chad και η Ύπατη Αρμοστεία έχουν ξεκινήσει δράσεις προ-καταγραφής των νεοαφιχθέντων και αξιολόγησης των αναγκών τους. Από την έναρξη των συγκρούσεων, τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από τα σύνορα προς το Chad. Πολλοί μάλιστα βρίσκονται σε χωριά που απέχουν μόλις 5 χιλιόμετρα από το Σουδάν, ενώ αναμένεται να φθάσουν και άλλοι τις επόμενες ημέρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία ενισχύει επίσης τις προμήθειες βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως στρώματα ύπνου, σαπούνι και μαγειρικά σκεύη, για 20.000 πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο κάτω από δέντρα και δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και τρόφιμα

Οι μάχες που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ κι έχουν σκοτώσει ήδη 459 πολίτες, έχουν οδηγήσει πλήθος ανθρώπων που έχουν ξεμείνει από φάρμακα, εφόδια και χρήματα, σε εξόδους κινδύνους. Σχεδιάζεται ήδη η μετεγκατάσταση οικογενειών σε έναν υπάρχοντα καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται πιο μακριά από τα σύνορα, ενώ γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό μιας νέας τοποθεσίας για τη φιλοξενία επιπλέον αφίξεων.

Περισσότεροι από 400.000 Σουδανοί πρόσφυγες φιλοξενούνται ήδη σε 13 καταυλισμούς και ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες στο ανατολικό Chad

Στο Νότιο Σουδάν, ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας βρίσκονται στα σημεία διέλευσης των συνόρων για να παρακολουθούν τις νέες αφίξεις και να παρέχουν βοήθεια. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τον Guardian, σχεδόν 4.000 Νοτιοσουδανοί που έχουν έρθει από το Σουδάν, κυρίως μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Renk στην Πολιτεία Άνω Νείλου.

Υπάρχουν σχετικές αναφορές πως ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων αυτών προσπαθεί να φτάσει στα σύνορα με τα πόδια

Υπάρχουν περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν στο Σουδάν, εκ των οποίων το ένα τέταρτο βρίσκεται στο Χαρτούμ και πλήττεται άμεσα από τις συρράξεις. Η Ύπατη Αρμοστεία δημιουργεί κέντρα υποδοχής στα σύνορα στο Νότιο Σουδάν για την επείγουσα καταγραφή και τον εντοπισμό των ευάλωτων αφίξεων και για τη διανομή ορισμένων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως καθαρό νερό.

Οι περισσότεροι από αυτούς που επιστρέφουν αναμένεται να γυρίσουν πίσω σε μέρη της χώρας που είναι σε ευάλωτη κατάσταση ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής ή της επισιτιστικής ανασφάλειας. Το Νότιο Σουδάν πλήττεται ήδη από μια πολύ μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Η χώρα έχει περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους κατοίκους, σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 2,2 εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Η ακτιβίστρια Asmara Adanis περιγράφει στον Guardian πως από τη στιγμή που ο αδερφός της έφυγε από το Kandahar, πέρασαν 53 ώρες μέχρι να βάλουν σφραγίδα στο διαβατήριο του στα σύνορα με την Αίγυπτο. «Κανείς δεν πήρε μαζί του φαγητό, νερό, ρούχα ή πάνες για τα μωρά. Υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι που ήδη υπέφεραν στο Χαρτούμ από έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα. Υπάρχουν άτομα με αναπηρίες που είναι σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», περιγράφει η ίδια.

Μία από τις περιγραφές της αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα του να προσπαθείς να διαφύγεις από το Σουδάν υπό αυτές τις συνθήκες, εκφράζοντας δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού:

«Φαντάσου να είσαι στη μέση της ερήμου και να διψάς, να πεινάς, να είσαι τραυματισμένος και εξαντλημένος μετά από ένα ταξίδι 20 ωρών. Μετά, να πρέπει να περιμένεις άλλες 20 ώρες επειδή κάποιος σου λέει: "Λυπούμαστε αλλά δεν μπορείτε να περάσετε επειδή πρέπει να έχετε τουριστική visa"»...