REAL LIFE

Monzù: Για αυθεντική ιταλική πίτσα και κρασί σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα στην Κηφισιά


JTeam

3 Ιουλίου 2023

Monzù: Για αυθεντική ιταλική πίτσα και κρασί σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα στην Κηφισιά
Ο βραβευμένος chef Γιάννης Λιόκας σερβίρει δημιουργική ιταλική κουζίνα σε έναν υπέροχο, ανθισμένο και δροσερό κήπο στα Βόρεια Προάστια.

Ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο Κηφισίας, λίγο μετά το ύψος του Κεφαλαρίου, θα συναντήσεις στο αριστερό σου χέρι ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία. Πρόκειται ένα καλοδιατηρημένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, στο οποίο συνήθιζε να κάνει στάση η πάλαι ποτέ βασιλική οικογένεια στο δρόμο της από τα ανάκτορα των Αθηνών προς τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Σε αυτό ακριβώς το κτίριο από το 2020 εγκαταστάθηκε το Monzù, ένα εστιατόριο που έχει ως ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας του την δημιουργική ιταλική κουζίνα.

Jenny.Gr

Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει «Monzù», να σας πούμε ότι αυτή λέξη αποτελεί παράφραση του γαλλικού «Monsieur», που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί για να απευθυνθούν στους επαγγελματίες αρχιμάγειρες που εκπαιδεύτηκαν στην Γαλλία -κατά τη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα- και κατόπιν εργάστηκαν για τους αριστοκράτες της Νότιας Ιταλίας. Σε μια προσάθεια, λοιπόν, να συνδέσει τη μακρά γαστρονομική παράδοση της γειτονικής χώρας με το ιστορικό παρελθόν του κτιρίου, ο βραβευμένος chef Γιάννης Λιόκας έχει εμπνευστεί ένα αρκετά ενδιαφέρον και νόστιμο καλοκαιρινό μενού για το Monzù.

Διαθέτοντας μια μακρά μαγειρική εμπειρία που διαρκώς ανανεώνεται με γνώσεις και ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να ζήσει από κοντά τις καινούργιες τάσεις της γαστρονομίας αλλά και να δοκιμάσει ξανά και ξανά τις κλασικές αξίες, ο Γιάννης Λιόκας επιμένει στις αγνές και διαλεχτές πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Εκλεκτά τυριά, αλλαντικά, όσπρια, κρέατα, ψάρια, βότανα και μυρωδικά του τόπου μας συνδυάζονται με τις υψηλού επιπέδου τεχνικές -οι οποίες ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα- και την έμπνευση από την Ιταλία για να δημιουργήσουν γεύσεις που μιλούν στην καρδιά και συνθέτουν τη φιλοσοφία της βιωματικής κουζίνας.

Jenny.Gr

Στο τρίτο καλοκαίρι που η υπέροχη αυλή στο πίσω μέρος του αρχοντικού ανοίγει και υποδέχεται τον κόσμο, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η πίτσα. Έτσι, ανοίγοντας τον κατάλογο θα δείτε τέσσερις διαφορετικές πεντανόστιμες παραλλαγές με άψογη ζύμη σε ναπολιτάνικο στιλ.

Jenny.Gr

Το μυστικό της είναι πως ωριμάζει για σαράντα οκτώ ώρες και έχει ως βάση το προζύμι biga, γεγονός που την κάνει αφράτη και κυρίως εύπεπτη. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε ανάμεσα από την Margherita με τη βουβαλίσια μοτσαρέλα και την παλαιωμένη παρμεζάνα, την πληθωρική Μανιτάρι με άγρια μανιτάρια εποχής, λαζανίδα, παλαιωμένη γραβιέρα σπηλιάς και μαύρη τρούφα, τη Μελιτζάνα με κρέμα μελιτζάνας και καπνιστό τυρί Μετσόβου και την πρωτότυπη Nduja με bresaola, ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα, καραμελωμένα κρεμμύδια και παρμεζάνα 24 μηνών.

Jenny.Gr

Προχωρώντας στα ορεκτικά, ξεχωρίζει το Μαγιάτικο με φινόκιο, yuzu kosho, νεκταρίνι και αυγοτάραχο, τα Χτένια με κρέμα κολοκύθι, ζωμό αγγούρι, jalapenos, αλμύρα, πράσινη και ντομάτα και φυσικά το Καλαμάρι amatriciana με χειροποίητες ταλιατέλες από καλαμάρι, σάλτσα amatriciana με ‘nduja και γαλάκτωμα από το μελάνι του.

Πώς θα γινόταν να προσπεράσουμε τα ζυμαρικά σε ένα εστιατόριο σαν το Monzù; Ένα από τα signature πιάτα του σεφ είναι το Linguine με tartare γαρίδας Κοιλάδας, σάλτσα γαρίδας-kombu, σουμάκ, χαβιάρι πέστροφας, ενώ εξαιρετικές εντυπώσεις αφήνει και η Monzu carbonara με tubetti, καπνιστή κρέμα απο κρόκους, pecorino sardo και βιολογικό guanciale.

Από τα κυρίως πιάτα, παρουσιάζει ενδιαφέρον η Κοτολέτα Μαγιάτικου σε πολέντα, με φασολάκια, ντομάτα confit και σάλτσα bagna cauda, το Κοτόπουλο ελευθέρας porchetta, με καραβίδα, φινόκιο και σάλτσα καραβίδας, καθώς και ο εξαιρετικά νόστιμος Μπακαλιάρος με κολοκυθάκια, αλμύρα και σάλτσα βουτύρου με αυγά ψαριών και colatura di alici (ιταλική σάλτσα ψαριού από αντζούγιες). Για όλους όσοι αγαπούν τον κρέας, από τον κατάλογο δεν λείπουν και οι μοναδικές κοπές Βοδινού, όπως η Tagliata Ημέρας ή η περίφημη Bistecca, στα κάρβουνα με σάλτσα από καμένο βούτυρο και φασκόμηλο.

Jenny.Gr

Για να κλείσει σωστά ένα δείπνο χρειάζεται κι ένα επιδόρπιο. Όταν φτάσει αυτή η στιγμή, λοιπόν, μπορείς να επιλέξεις με κλειστά μάτια τη Σοκοκλάτα, με cremeux καραμελωμένης σοκολάτας, mousse πικρής σοκολάτας, βερίκοκο, μαρέγκα αμυγδάλου και παγωτό καραμέλα ή την Πανακότα, μια ιδιαίτερη παρασκευή από βανίλια, λευκή σοκολάτα, γρανίτα prosecco και ζωμό φράουλας αρωματισμένο με ιβίσκο.

Φυσικά, από το Monzù δεν λείπει και η προσεγμένη λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό, καθώς και τον διεθνή αμπελώνα, η οποία εμπλουτίζεται συχνά με αποκλειστικό γνώμονα την ανάδειξη της γεύσης.

Το καλοκαίρι στην πόλη θέλει καλοπέραση και το Monzù τη σερβίρει απλόχερα. Κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως και Κυριακή, ο υπέροχος κήπος του αρχοντικού της Κηφισιάς μας καλεί να ταξιδέψουμε γευστικά στην Ιταλία, να συνομιλήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας στα ωραία που έρχονται.

Monzù, Λεωφ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, τηλ. 210-62.00.495

Ωράριο: Τρίτη – Κυριακή : 19:00 – 01:00 – Δευτέρα Κλειστά

Κρατήσεις: Online μέσω Website, Facebook ή Instagram ή μέσω i-host

Περισσότερες καλοκαιρινές απολαύσεις ΕΔΩ!