REAL LIFE

«Τα πουλιά δεν είναι αληθινά»: Η πιο εξωφρενική θεωρία συνωμοσίας του Ίντερνετ


JTeam

9 Ιουλίου 2023

«Τα πουλιά δεν είναι αληθινά»: Η πιο εξωφρενική θεωρία συνωμοσίας του Ίντερνετ
Pexels
Αυτή είναι από τις πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας και αξίζει να τη διαβάσεις

Στα social media υπάρχουν accounts με όνομα “Birds Aren't Real” (δηλαδή, τα πουλιά δεν είναι αληθινά) που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους. Οι οπαδοί είναι φανατικοί και το πιο τραγελαφικό είναι ότι έφτασαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Twitter για να διαμαρτυρηθούν για το λογότυπο με το πουλί. Ναι καλά διάβασες. Αυτή η θεωρία ξεκίνησε από την γενιά των Gen Z, που υποστηρίζουν ότι τα πουλιά δεν υπάρχουν και ότι είναι αντίγραφα drone που δήθεν ανέπτυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς πολίτες. Οι νέοι δημιούργησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και έκαναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Μπορεί όλο αυτό να θυμίζει το QAnon, τη θεωρία συνωμοσίας που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος ελέγχεται από μια κλίκα σατανιστών παιδεραστών οι οποίοι συνωμοτούν κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κινήματα είναι ότι ο δημιουργός του «Birds Aren’t Real» και οι οπαδοί του γνωρίζουν ότι τα πουλιά είναι αληθινά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κοινωνικό κίνημα-παρωδία. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας, κάποιοι νέοι έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν και να διακωμωδήσουν την παραπληροφόρηση.

«Είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα στον κόσμο μας που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με άλλον τρόπο», δήλωσε η Κλερ Κρόνις, 22 ετών, εκπρόσωπος του κινήματος. «Ο αγαπημένος μου τρόπος για να περιγράψω την οργάνωση, είναι ότι καταπολεμούμε την παράνοια με παράνοια».

Ιδρυτής είναι ο 23χρονος Πίτερ Μακλοντ ο οποίος άρχισε να διαδίδει τη θεωρία για τα πουλιά το 2017. Δημιούργησε μια περσόνα και απαιτούσε από τους ακόλουθούς του να οργίζονται εναντίον όσων αμφισβητούσαν το δόγμα του. Τώρα, όμως ήρθε η ώρα να αποκαλύψει την παρωδία ώστε να μην πιστέψει ο κόσμος ότι τα πουλιά είναι όντως drones.

«Ασχολούμαστε με τον κόσμο της παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια, έχουμε συνείδηση αυτού που κάνουμε», είπε. «Η ιδέα είναι τόσο εξωφρενική, αλλά φροντίζουμε να μην είναι τίποτα από όσα λέμε υπερβολικά ρεαλιστικό», εξηγεί ο ίδιος στους New York Times.

Αν αυτή δεν είναι η πιο ιδιαίτερη συνομωσία, τότε πια είναι;