Η σωστή διαχείριση των χρημάτων δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι με ευκολία. Κι αυτό, είναι παραπάνω από οκ. Εξάλλου, δεν έχουμε όλοι την ίδια καθημερινότητα, τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια έξοδα – και κυρίως τον ίδιο μισθό. Όπως και να ‘χει, οι τρόποι για να καθορίζεις έναν μηνιαίο προϋπολογισμό, υπάρχουν και είναι πολλοί. Εκτός από την ιαπωνική τεχνική «Kakeibo», ο κανόνας 50-30-40, είναι εδώ για να σε βοηθήσει να μην ξεμένεις από χρήματα κάθε 20 του μήνα.
Στο TikTok, μια χρήστης με το όνομα @sharontseung είπε ότι αυτή η στρατηγική προϋπολογισμού απαιτεί να βάζεις το 50% του εισοδήματός σου για τις ανάγκες, όπως στέγαση, φαγητό, πληρωμές, το 30% για τις επιθυμίες σου, όπως ψώνια και φαγητό έξω, και το 20% για τον αποταμιευτικό σου λογαριασμό, το ταμείο έκτακτης ανάγκης, τους μελλοντικούς στόχους και τις επενδύσεις. Ουσιαστικά, ο κανόνας 50-3-40 είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικονομήσεις χρήματα με την πάροδο του χρόνου, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία σου.
@erikakullberg School didn’t teach this simple money rule #personalfinance #moneytok #budget ♬ Get Into It (Yuh) - Doja Cat
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τον κανόνα 50-30-20
Η δημιουργία και η τήρηση ενός προϋπολογισμού είναι ένα από τα καλύτερα βήματα προς την «οικονομική υγεία», λέει η Χόλι Ο Νέι, πρόεδρος της λιανικής τραπεζικής στην Bank of America. Αλλά το πώς μοιάζει ένας προϋπολογισμός θα είναι διαφορετικό για τον καθένα. Για κάποιους, το να έχουν προϋπολογισμό μπορεί να σημαίνει ότι εστιάζουν στην αποταμίευση. Για άλλους, μπορεί να σημαίνει να επικεντρωθούν στα απαραίτητα.
Η συγκεκριμένη πρακτική, πάντως, λαμβάνει υπόψη και αυτούς τους σημαντικούς παράγοντες, αλλά αφήνει ένα καλό μέρος των χρημάτων να περισσεύει. «Αυτός ο κανόνας επιτρέπει ευελιξία, επειδή θέτει στην άκρη ένα μέρος του εισοδήματός σου για τα «θέλω σου», υποστηρίζει η ειδικός. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να διασκεδάζεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι λογαριασμοί πληρώνονται εγκαίρως και ότι αποταμιεύεις για το μέλλον σου».