Μιλάμε συχνά για το πρόβλημα της παχυσαρκίας που συνεχώς αυξάνεται στα παιδιά και τα προβλήματα που μπορούν να του δημιουργήσουν στον οργανισμό τους όλες αυτές οι επεξεργασμένες τροφές, αυτό που δεν έχει αναφερθεί όμως είναι και η επίπτωση που έχουν στον εγκέφαλο τους και στην σωστή ανάπτυξη του. Έρευνες στην Αυστραλία έδειξαν πως στα παιδιά που κατανάλωσαν συχνά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους γλυκά, μπισκότα, αναψυκτικά και junk food το IQ τους μειώθηκε μέχρι και 2 μονάδες μέχρι να γίνου 8 ετών. Αντιθέτως τα παιδιά που θήλασαν, που έτρωγαν όσπρια, τυρί και φρέσκα φρούτα και λαχανικά είχαν αύξηση στο IQ τους μέχρι και 2 πόντους. Σύμφωνα με την ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα στην Αυστραλία, Dr. Lisa Smithers, αυτό συμβαίνει γιατί η διατροφή παρέχει τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το παιδί για τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου του. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν οι τροφές που δίνουμε στο παιδί. Επίσης αυτό που διαπιστώθηκε από την έρευνα είναι πως τα έτοιμα γεύματα για μωρά είχαν αρνητική επίδραση στο IQ των παιδιών κάτω από 6 μηνών και θετική όταν τα έτρωγαν από 2 χρονών και μετά.