Οι ευθύνες των γονιών προς το παιδί.
Οι γιορτινές ημέρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τα παιδιά χωρισμένων γονιών αλλά και για τους ίδιους τους γονείς. Είτε ο χωρισμός είναι παλιός, είτε πρόσφατος, οι μέρες συγκέντρωσης της οικογενείας πάντα προκαλούν μελαγχολία σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.
Βέβαια, οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να βάλουν στην άκρη όσες διαφωνίες και πικρίες δεν έχουν ακόμα κοπάσει και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να απολαύσουν τις γιορτές.
Μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν είναι οι παρακάτω:
Οι δύο γονείς καθορίζουν από πριν με ποιόν θα περάσει το παιδί τις μέρες των γιορτών. Ύστερα, συζητούν- ανακοινώνουν στο παιδί τις προτάσεις τους. Αν το παιδί έχει να αντιπροτείνει ή να ρωτήσει οτιδήποτε, πρέπει να του απαντήσουν σε όλα. Δεν πρέπει το παιδί (ειδικά αν είναι πάνω από 6-7 ετών), να νιώθει ότι η γνώμη του δεν έχει σημασία.
Αν ο χωρισμός είναι πρόσφατος οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να ηρεμήσουν και να καθησυχάσουν το παιδί για την αγάπη τους αλλά και την παρουσίας τους στη ζωή του. Επιπλέον, πρέπει να μιλούν με σεβασμό για τον άλλο γονέα, καθώς και οι δύο είναι κομμάτι του παιδιού. Είναι δυσβάσταχτο για το παιδί να ακούει και να νιώθει τόση απόρριψη και πικρία για κάποιον που αγαπά τόσο.
Αν οι προσφάτως χωρισμένοι γονείς έχουν καλές σχέσεις και αποφασίσουν να περάσουν αυτές τις μέρες μαζί για να είναι ομαλή η μετάβαση για το παιδί πρέπει να προσέχουν, γιατί οι ελπίδες για επανασύνδεση των γονιών θα αναπτερωθούν. Είναι σκόπιμο στην αρχή μια καινούριας κατάστασης το παιδί να μείνει και λίγο μόνο του με τον κάθε γονιό, ώστε να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό οι γονείς να μην ανταγωνίζονται για το ποιος πήρε το καλύτερο δώρο ή με ποιον πέρασε καλύτερα το παιδί γιατί αυτή η προσπάθεια γίνεται αντιληπτή και από το ίδιο. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε βάζουμε το παιδί να μας απαντήσει σε κανένα τέτοιο δίλλημα.
Το κυριότερο είναι οι γονείς, μέσα από αυτή τη δύσκολη και επίπονη κατάσταση, να βοηθήσουν το παιδί να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα και να νιώσει μέσα από τις θετικές εμπειρίες πως πάλι θα έχει και τους δύο γονείς του, να περνούν και να δημιουργούν μαζί του όμορφες αναμνήσεις.
Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Σαρρή Καλλιόπη, Ειδικευμένη στην Παιδαγωγική Ψυχολογία.