REAL LIFE FAMILY MATTERS

Παγκόσμια Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου


5 Φεβρουαρίου 2013

Νιώθετε ασφαλείς όταν τα παιδιά σας είναι στο διαδίκτυο;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει καθιερωθεί  με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Vivian Rentingk. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στις μέρες μας, τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με το internet και πολλές φορές περισσότερο από τους γονείς τους. Έρευνες έχουν δείξει πως όλο και μικρότερης ηλικίας παιδιά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων. Στην Ελλάδα αυτό γίνεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 11 χρόνων. Κατά πόσο όμως οι γονείς είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους; Πώς μπορούν να συμβουλεύσουν το παιδί τους και να το προστατέψουν; Η αλήθεια είναι πως όταν το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα, οι γονείς τους το μαθαίνουν πώς να περπατάει και να συμπεριφέρεται στο δρόμο. Έτσι ο κάθε γονιός χρειάζεται να κατέχει σχετική παιδεία και ο ίδιος, για να είναι σε θέση να την μεταφέρει στο παιδί του, πριν το αφήσει ελεύθερο στο διαδίκτυο.

Διαβάστε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές για μικρούς και μεγάλους σχετικά με τη χρήση του Internet:

•Σκεφτείτε πολύ καλά προτού δημοσιεύσετε προσωπικά δεδομένα όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφίες κτλ.

•Αν έχετε προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook σκεφτείτε αν θέλετε τα δεδομένα σας να είναι δημόσια και προσβάσιμα σε όλους ή μόνο προσβάσιμα σε «φίλους».

•Όπως και στην αληθινή ζωή, προσέξτε την επιλογή των φίλων και των συνομιλητών σας.

•Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους κωδικούς σας από δημόσια καφέ και ανοιχτά ασύρματα δίκτυα WIFI.

• Να αλλάζετε τους κωδικούς σας συχνά και να μην τους αποκαλύπτετε σε τρίτους, ούτε καν σε πολύ καλούς φίλους.

•Προσοχή όταν σας ζητάνε τα στοιχεία σας στο ίντερνετ. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε τα στοιχεία μας αν δεν γνωρίζουμε το άτομο που μας τα ζητάει προσωπικά, όπως δεν ανοίγουμε την πόρτα στο σπίτι σε ξένους.

Μπορείτε για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφτείτε τις παρακάτω διευθύνσεις: www.cyberkid.gov.gr  Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.saferinternet.gr  Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου www.kidsatsafety.gr  Ιστοσελίδα που παρέχει αναλυτικές συμβουλές για την ορθή χρήση του διαδικτύου