REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ένας μικρός «ψεύτης»


18 Μαρτίου 2013

Συνήθως, οι γονείς δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν όταν το μικρό τους λέει ψέματα.

'Ενα παιδάκι δυο ή τριών χρονών καταφεύγει στη φαντασία για να πάρει συνήθως αυτό που θέλει, χωρίς όμως τη στιγμή εκείνη να μπορεί να καταλάβει γιατί δεν καταφέρνει να σας πείσει με τα λεγόμενα του. Για παράδειγμα, στην θέα του ζωγραφισμένου τοίχου, το παιδί σας μπορεί να αρνείται ότι δεν το έκανε κρατώντας στα χέρια του ακόμα το μαρκαδόρο του. Δεν του περνάει δηλαδή από το μυαλό, ότι δεν θα τα καταφέρει να σας εξαπατήσει, πράγμα άλλωστε που δεν θεωρεί κακό. Βέβαια στην ηλικία των πέντε χρόνων τα πράγματα αλλάζουν καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας που προσπαθούν να σε εξαπατήσουν το κάνουν γνωρίζοντας το λάθος τους. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει με τον τρόπο σας να τα πείσετε πως περιμένετε να ακούσετε την αλήθεια.

Πώς μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας την αλήθεια;

Όταν αντιληφθείτε πως ακούτε φαντασιακά ψέματα από το πεντάχρονο παιδί σας δείξτε του τις αποδείξεις. Για παράδειγμα αν σας λέει πως δεν έσπασε το κίτρινο αυτοκινητάκι του, απλώς σηκώστε το σπασμένο παιχνίδι από το πάτωμα λέγοντας πως ξέρετε τι έγινε χωρίς όμως να το κάνετε και μεγάλο θέμα. Αν το παιδί αρνηθεί επανειλημμένα την ενοχή του, μην νευριάσετε, είναι φυσικό και επόμενο να το κάνει. Για να μην το βάζετε πάντως στον πειρασμό να σας κρύβει την αλήθεια, βοηθήστε το με μια πιο έξυπνη κίνηση, για παράδειγμα μην το ρωτάτε αν έπλυνε τα δόντια του πριν τον ύπνο, καθώς έτσι το βάζετε στον πειρασμό να απαντήσει θετικά την ώρα που δεν έχει πατήσει το πόδι του στο μπάνιο. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να πείτε "πήγαινε να πλύνεις τα δόντια σου". Αν έχει λερώσει τους τοίχους μην το ρωτάτε αν το έκανε, αλλά γιατί το έκανε. Με αυτήν τη μέθοδο έχετε λιγότερες πιθανότητες να ακούσετε ψέματα.

Μην ξεχνάτε πως είστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Αποφύγετε να λέτε ψέματα τόσο στα παιδιά σας όσο και μπροστά τους. Αν για παράδειγμα, χτυπήσει το τηλέφωνο και για κάποιο λόγο πρέπει να πείτε μια ψεύτικη δικαιολογία, προσέξτε να μην είναι μπροστά το παιδί. Καθώς, του στέλνετε το μήνυμα πως είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα από τη ζωή σας, όπου η αλήθεια σας βοήθησε.